Yksityisiä asuntosijoittajia edustavan Suomen Vuokranantajat ry:n toiminnanjohtaja Mia Koro-Kanerva antaa neuvoja ensiasunnon ostajalle.

Asunnon hinta

Katso sekä asunnon myyntihintaa että neliöhintaa ja vertaa niitä Asuntojen hintatiedot -palvelun tietoihin.

Muista, että neliöhintahaarukka voi olla suuri riippuen muun muassa taloyhtiön iästä ja remonteista. Jos asunnon neliöhinta on alakanttiin – tai yläkanttiin – sille on joku syy.

Lue myynti-ilmoituksia kriittisesti. Ilmoituksissa korostetaan usein asioita, jotka on makeita, mutta eivät vaikuta hintaan, kuten merkkijääkaappi. Vau-efekti saattaa saada sinut unohtamaan sen, onko asunnon hinta oikeasti kohdallaan.

Muista myös, että asunnon kunto on kuin pieru saharassa verrattuna taloyhtiön kuntoon. Ei sillä ole väliä, jos lattia on vähän naarmuilla. Sitä vastoin sillä on väliä, minkälaisia remontteja taloon on tulossa.

Kerrostaloja Helsingin Mannerheimintiellä
Kerrostaloja Helsingin Mannerheimintiellä

Remontit

Selvitä talon tulevat remontit. Muutaman kymmenen tuhannen euron remontti, kuten roskakatoksen maalaaminen, ei vaikuta asunnon myyntihintaan. Enemmän kiinnittäisin huomiota siihen, että tällaisia pieniä remontteja ylipäänsä tehdään. Se kertoo siitä, että taloa hoidetaan aktiivisesti.

Jos putkiremontti on tehty, selvitä tarkemmin, onko tehty vesi- ja viemäriremontti ja onko se tehty perinteisellä tavalla. Muista, että taloyhtiöissä on muitakin kalliita remontteja, esimerkiksi julkisivuremontti.

Asunnon sijainti

Missä asunto sijaitsee? Missä on lähin pysäkki? Onko autopaikkaa? Missä palvelut ovat?

Jos saat asunnon halvalla mutta syrjästä, harkitse ostoa huolella. Vaikka sijainti kävisi sinulle itsellesi, pitää miettiä myös asunnon arvonnousua.

Asuntosijoittaminenkin saa tyypillisesti alkunsa siitä, että ensimmäinen asunto jätetään vuokralle. Jos se sijaitsee jossain Pohjois-Helsingin metsässä, sitä voi olla myöhemmin vaikea vuokrata.

Asunnon koko

Koko on tärkeä, mutta vielä tärkeämpää on, toimiiko asunnon pohja.

Parveketta arvostetaan sekä omistus- että vuokra-asunnoissa, joten siitä kannattaa maksaa vähän enemmän.

Vastikkeet

Kerrostaloasuntojen keskimääräinen hoitovastike on 3–4 euroa. Yli 6 euron hoitovastikkeet herättävät kysymyksiä.

Helsingin kantakaupungissa on välillä myynnissä asuntoja, jotka on alunperin olleet liikehuoneistoja. Yhtiöjärjestys kannattaa aina tarkistaa, koska liikehuoneistojen hoitovastike on yleensä korkeampi kuin asuntojen.

Rahoitusvastikkeen syyt näkyvät isännöitsijäntodistuksessa ja taloyhtiön taseessa. Taloyhtiö voi kerätä rahaa sekä tehtyihin remontteihin tai tuleviin tai molempiin.

Käytännössä ensiasunnon ostajaa kiinnostaa eniten se, kuinka paljon vastikkeita yhteensä joutuu maksamaan.

Maksut

Todellinen vesimaksu on yhtiölle keskimäärin 30 euroa asukasta kohden. Jos vesilasku ei ole lähelläkään 30:tä euroa, se maksetaan hoitovastikkeessa ja silloin sitä maksetaan asunnon koon mukaan.

Lunastuspykälä

Helsingin vanhoissa taloissa on yhä lunastuspykäliä ja niitä myös käytetään – etenkin, jos olet saanut tingittyä asunnon hyvään hintaan.

Tontti

Sijaitseeko talo omalla vai vuokratontilla? Asian pitäisi vaikuttaa asunnon myyntihintaan, mutta usein sitä ei osata kysyä eikä hinnoitella.

Asunnon kunto

Jos olet ostamassa remontoitavaa asuntoa, pyydä netistä remonttitarjouksia niin näet, mitä remontointi maksaa ja miten se pitäisi ottaa huomioon asunnon myyntihinnassa.

Asuntosijoittaja

Pääkaupunkiseudulla on paljon asuntosijoittajia, jotka ovat kytänneet kohteita pitkään. Sijoittajat tuntevat talot etukäteen.

Siksi ensiasunnon ostajan olisi hyvä tietää alueet, joista on kiinnostunut, käydä katselemassa taloja valmiiksi ja perehtyä niiden korjaushistoriaan. Näin asioiden selvittäminen ei vie kauaa, kun oikea koti sattuu kohdalle.

 

Myytäviä asuntoja löydät Oikotie Asunnot -palvelusta

Asunnon ostaminen on elämän suurin sijoitus, jota ei kannata tehdä pelkällä tunteella tai liian heppoisin perustein. Saatat nimittäin joutua tinkimään jostain muusta, mikäli jätät asuntolainan kilpailuttamatta tai maksat asunnosta ylihinnan. Asunnon ja taloyhtiön tutkimatta jättäminen taas voi tuottaa ongelmia tulevaisuudessa. Lue neljä yleisintä virhettä, jotka asunnonostaja tekee, ja vältä ne vinkeillämme.

1. Asuntolaina jää kilpailuttamatta
 

Asuntolaina kannattaa aina kilpailuttaa sen sijaan, että lainan hakisi pankista, jossa on tottunut asioimaan. Eri pankkien välillä on merkittäviä eroja lainaehdoissa ja esimerkiksi asuntolainan korosta voi olla mahdollista tinkiä kymmenyksiä pois, mikä tuo lainan koosta ja pituudesta riippuen jopa tuhansien eurojen säästön laina-aikana. 

Pelkkään koron marginaaliin ei kuitenkaan kannata keskittyä, sillä halvimman marginaalin tarjoavassa pankissa saatetaan edellyttää myös muiden pankkituotteiden, kuten lainaturvan tai korkosuojan ostoa. Tarkastele siis lainan kokonaiskustannuksia ja huomioi kaikki reunaehdot lainatarjousta valitessasi. 


2. Asunto ostetaan ylihintaan
 

Asuntokaupoilla tunteen ei kannata antaa liikaa vaikuttaa ostopäätökseen, ettei asunnosta tule maksaneeksi ylihintaa esimerkiksi asunnon kuntoon, kokoon tai sijaintiin nähden. Ostotarjousta miettiessä asunnon pyyntihintaa kannata verrata alueen tai kaupunginosan vastaavankokoisten asuntojen toteutuneisiin kauppahintoihin

Suosituista asunnoista pääkaupunkiseudulla voi joutua tarjoamaan yli pyyntihinnan, mutta useimmiten hinnassa on tinkimisvaraa 5-10 prosenttia. Olennaisinta on tutustua alueen ja vastaavien asuntojen hintatasoon riittävän syvällisesti.


3. Asunnon kunto jää tutkimatta
 

Ostettava asunto pitää aina tutkia huolellisesti, sillä jälkikäteen et voi vaatia korvausta vioista, jotka olisit voinut omin silmin huomata esittelyssä. Mattojen alle ja kaappien sisään kurkkimisen lisäksi kannattaa perehtyä rakennuksen kuntotarkastusraportteihin. 

Selvitä, onko kuntoarvio pintapuolinen vai onko asunnon rakenteetkin tutkittu. Mikäli kuntoarviota ei ole, kannattaa sen teettämisestä sopia yhdessä myyjän kanssa. Huomaa varsinkin vanhempien talojen kohdalla, että osan kosteusvaurioista voi löytää vain rakenteita avaamalla. 


4. Taloyhtiön tulevia remontteja ei arvioida
 

Jos olet ostamassa asunto-osaketta esimerkiksi kerros- tai rivitalosta, tutustu huolellisesti taloyhtiön kunnossapitosuunnitelmaan, joka kertoo seuraavien viiden vuoden korjaustarpeet. Arvioi, onko taloyhtiöön tulossa lähiaikoina esimerkiksi kallis putki- tai julkisivuremontti ja kysele tarvittaessa lisätietoja isännöitsijältä. Pahimmassa tapauksessa huomioimatta jäänyt korjausvelka voi tuoda niin suuria lisäkustannuksia, että asunnon joutuu myymään pois.

Nämä neljä asiaa huomioimalla pääset jo melko pitkälle asuntokaupoilla. Tarkemmat ohjeet ja paljon lisää vinkkejä löydät Asunnonostajan oppaastamme.
 

Ostotarjouksen tekeminen on asuntokaupan jännittävin vaihe – uuden kodin osto on vain muutaman askeleen päässä. Jotta kaupat syntyvät, pitää omat näkemykset asunnon hinnasta ja kaupan ehdoista saada kohtaamaan myyjän ajatusten kanssa. Lue kätevät vinkit ja onnistu viemään tarjousprosessi sujuvasti maaliin saakka!


1. Tee taustatutkimusta ennen tarjousta
 

Ennen ostotarjouksen tekemistä kannattaa tutustua huolellisesti niin asunnon asiakirjoihin kuin asuinalueen hintatasoonkin. Selvitä ainakin asunnon kunto, hoitovastikkeen suuruus sekä taloyhtiön tulevat remontit. Jos tiedossa on esimerkiksi putki- tai julkisivuremontti, voi edullinen asunto muuttua lisäkustannusten myötä paljon kalliimmaksi. Lisäksi on hyvä tutkia, millaisilla hinnoilla vastaavankokoisia asuntoja on aiemmin myyty samalta alueelta, jotta vältät maksamasta ylihintaa. 


2. Käytä aikaa tarjoamasi hinnan määrittelyyn
 

Asunnosta tarjottavan hinnan määrittelyyn ei ole yhtä oikeaa tapaa. Jos pyydettävä hinta on kohtuullinen ja asunnolla on paljon kysyntää, myyjä ei välttämättä suostu tinkimään pyyntihinnastaan. Välillä esimerkiksi pienet asunnot pääkaupunkiseudulla voivat olla niin suosittuja, että ostotarjousta joutuu korottamaan yli pyyntihinnan. 

Mikäli asuntokaupassa on välittäjä mukana, kannattaa kysellä, kuinka moni muu asunnosta on ollut kiinnostunut. Jos asunnolla ei ole vaikkapa sijaintinsa vuoksi paljoa kysyntää, voi ostotarjouksen tehdä aluksi 5–10 prosenttia alle pyyntihinnan.

Huomioi, että myyntihinta on kauppahinta, jonka maksat myyjälle. Velaton hinta taas on kauppahinta, johon on lisätty myytävien osakkeiden osuus taloyhtiön yhteisestä velasta. Mikäli taloyhtiöllä on velkaa, voit yleensä valita, lyhennätkö yhtiölainaa kuukausittain rahoitusvastikkeena vai maksatko oman osuutesi yhtiön lainasta kerralla pois.


3. Kirjaa ehdot selkeästi näkyviin
 

Ostotarjous on aina sitova ja sen perumisesta voi joutua maksamaan joko tarjouksessa etukäteen määritellyn sopimussakon tai käsirahan. Mikäli kaupan toteutuminen on syystä tai toisesta kuitenkin epävarmaa, voit kirjata tarjoukseen purkavan ehdon. Tämä voi tulla kysymykseen esimerkiksi seuraavissa tilanteissa:

  • Sinulla ei ole vielä lainalupausta, etkä ole varma, saatko pankista riittävästi asuntolainaa tyydyttävin ehdoin.
  • Haluat teettää asuntoon esimerkiksi kosteuskartoituksen, jonka tulokset voivat vaikuttaa kauppaan.
  • Et ole vielä myynyt entistä asuntoasi ja kaupan toteutuminen riippuu siitä, saatko asunnon myytyä sovittuun päivään mennessä.


4. Toimita tarjous kirjallisena
 

Ostotarjous kannattaa laatia kirjallisena, sillä suullinen sopimus on aina epävarma. Tarjouksen voi toimittaa vapaamuotoisena esimerkiksi sähköpostitse ja siitä tulee käydä ilmi seuraavat seikat: kaupan kohde, kauppahinta, omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen, kaupantekopäivä, myyjän ja ostajan henkilötiedot sekä muut mahdolliset ehdot. 

Oleellinen tieto on myös tarjouksen voimassaoloaika, jonka puitteissa myyjän tulee joko hyväksyä tai hylätä tarjous. Tyypillisesti ostotarjous on voimassa vain muutaman päivän ajan. 


5. Ole nopea!
 

Asuntokaupoilla nopeus on usein valttia. Jos asuntonäytössä kolahtaa, älä jää miettimään ostotarjouksen tekemistä liian pitkäksi aikaa, ettei suosikkikohteesi lipeä käsistäsi. Nopeimmillaan kaupat lyödään lukkoon jopa vuorokauden sisällä.

Asunnon osto-oppaasta saat tarkempaa tietoa muun muassa asuntoesittelyyn valmistautumisesta, asunnon asiakirjoihin tutustumisesta ja kaupan solmimisesta pankissa.