Useimmiten vikaa on joko hintapyynnössä tai myynti-ilmoituksessa – tai molemmissa

HELSINKILÄINEN Urda Ranta ajatteli, että hänen Lauttasaaressa sijaitseva kaksionsa menee kaupaksi helposti. Olihan hän aina aikaisemminkin myynyt omat asuntonsa ilman sen suurempia ongelmia, viimeksi Tapiolasta.

Ranta pani nettiin myynti-ilmoituksen, jossa kerrottiin, että 55 neliön kaksio vaatii remonttia. Ilmoitukseen hän lisäsi kuvia, joista näki asunnon kunnon. Kuvista näki myös, että Rannan päätyhuoneisto sijaitsee tyypillisessä 1950-lukulaisessa lauttasaarelaisessa kerrostalossa ja että siinä on kiva pikku parveke.

Ranta oli itse ostanut asunnon vuonna 2002. Hän oli ihastunut näkymään, joka tuli asunnossa eteisessä vastaan.

Asunnon remontointi siirtyi. Ranta halusi miettiä, miten säilyttää olemassa olevaa mutta kuitenkin saada asunto enemmän omaan makuun sopivaksi. Lopulta hän toteutti vain pienen remontin eteiseen ja vessaan.

”Kaikkeen tottuu”, Ranta huokaa.

Remonttia kaipaava kaksio on ollut myynnissä jo yli vuoden. ”En ole halunnut tehdä remonttia vain myyntitarkoitukseen”, sanoo Urda Ranta asunnon parvekkeella.

Remonttia kaipaava kaksio on ollut myynnissä jo yli vuoden. ”En ole halunnut tehdä remonttia vain myyntitarkoitukseen”, sanoo Urda Ranta asunnon parvekkeella.
Remonttia kaipaava kaksio on ollut myynnissä jo yli vuoden. ”En ole halunnut tehdä remonttia vain myyntitarkoitukseen”, sanoo Urda Ranta asunnon parvekkeella.

ENSIMMÄISELLE näytölle keväällä 2015 tuli katsojia, mutta kukaan ei jättänyt tarjousta. Seuraaville näytöille ei tullut ketään. Ranta odotti hetken ja laski hintapyyntöä 10 000 eurolla.

Nyt hän on myynyt kaksiotaan yli vuoden.

”Yhteydenottoja on tullut mutta ei yhtään tarjousta. Asunto ei ole houkuttelevassa kunnossa. Olen miettinyt, että jotain pitäisi tehdä mutta en tiedä, mitä se voisi olla”, Ranta sanoo istuessaan olohuoneen sohvalle.

”En ole halunnut tehdä remonttia vain myyntitarkoitukseen.”

Hän on miettinyt sitäkin, pitäisikö myynti-ilmoitus ottaa hetkeksi pois.

”Ihmiset näkevät, että ilmoitus on vanha.”

ASUNTO on ollut vuokralla koko myyntiajan. Nyt kaksiossa asuu pojanpoika.

Jos Ranta olisi remontoinut asuntoa, hän olisi halunnut sinne uuden keittiön. Entisen omistajan valitsemat tammipinnat eivät eikä kaakeleiden värikään miellytä Rantaa.

Myös saarekkeen hän olisi poistanut. Saareke on suunnilleen siinä kohdassa, missä alunperin on ollut keittiön seinä. Joku on joskus purkanut sen.

Avokeittiö on nykyaikaa ja tekee myös olohuoneesta avaran. Ikkunoista näkyy tien toiselle puolelle, jonne rakennetaan Lauttasaaren metron toista sisäänkäyntiä.

NÄYTÖILLÄ KÄYNEET antoivat Rannalle arvion, että asunnon remonttiin menisi ainakin 20 000–30 000 euroa.

”En kuvitellutkaan, että tämä menisi heti ensimmäisellä näytöllä mutta kevään aikana kuitenkin. Tiedän myös, että aikaisemmat asuntoni ovat olleet selvästi paremmassa kunnossa. Tämä vaan roikkuu”, Ranta sanoo.

OTETAANPA YHTEYTTÄ kiinteistönvälittäjä Jarmo Orelliin. Myyntiturvalla työskentelevä Orell on myynyt monta asuntoa Lauttasaaressa ja tuntee talot.

Hän kertoo, että yksiöt ja kaksiot menevät Lauttasaaressa kaupaksi keskimäärin muutamassa viikossa. Lauttasaaren ominaispiirre on se, että sieltä ostavat asuntoja nimenomaan lauttasaarelaiset. Pieniä asuntoja ostavat myös sijoittajat.

Mitä Urda Rannan pitäisi tehdä saadakseen asuntonsa myydyksi?

YLEISIN SYY sille, miksi asunto ei mene kaupaksi on liian korkea hintapyyntö.

Orell on kuitenkin sitä mieltä, että Rannan kaksion ensisijainen ongelma ei ole hinta. Orell tutustui asuntoon myynti-ilmoituksen perusteella.
Rannan hintapyyntö on nyt 230 000 euroa, mikä tekee noin 4 200 euroa neliöltä.

Olisiko siis ongelma jossain muualla?

ORELLIN mukaan toiseksi tärkein asunnon myyntiä edistävä tekijä on myynti-ilmoitus.

Rannan myynti-ilmoituksessa hän kiinnitti huomiota niukkaan esittelytekstiin sekä siihen, ettei ilmoituksessa kerrota mitään taloyhtiön tehdyistä tai tulevista remonteista. Ne olisi syytä kertoa heti esittelytekstissä – varsinkin silloin, kun myy itse.

”Muuten kertoisin, että myynnissä on hyväpohjainen asunto, josta saa remontoimalla unelmakodin. Ja sijaintihan on myös kiva”, Orell neuvoo.

Orell arvioi, että ilmoituksen kuvat ovat ”aika synkät”. Hänestä ne antavat kuvan, että asunto on pimeä.

Todellisuudessa asuntoon tulee valoa kolmesta suunnasta ja varsinkin etelään päin oleva makuuhuone on valoisa. Makuuhuoneen takana on taloyhtiön iso piha eikä naapureita ole suoraan vastapäätä.

ENTÄ pitäisikö Rannan tehdä pintaremonttia, jotta asunto menisi kaupaksi? Orellin mielestä ei.

”Jos asunnossa on jotain aivan selvästi häiritsevää kuten reikä seinässä, sellaiset pitää korjata pois, mutta muuten remontointi olisi rahan heittämistä kaivoon.”

Annetaan siis uuden omistajan valita keittiön kaapit.

Sitä vastoin Orell muistuttaa pitämään aina huolen siitä, että myytävä asunto on siivottu hyvin.

”Siivoamattomuus on usein kaupan este. Vaikka valtaosa myytävistä asunnoista onkin ihan siistejä.”

Lisäksi hän ehdottaa Rantaa miettimään sitä, pitäisikö asunto ottaa hetkeksi pois myynnistä. Orell epäilee, että runsaassa vuodessa kohde on saattanut väsyä.

”Myynti-ilmoitusta ei pitäisi jättää vaan seisomaan. Asunnon myynnin kannalta on tärkeää päästä aktiivisesti järjestämään näyttöjä”, Orell sanoo.

Orellin kokemuksen mukaan suomalaiset ovat arkaa väkeä eivätkä aina kehtaa pyytää yksityisnäyttöä.

URDA RANTA kuuntelee saamiaan neuvoja ja kertoo olevansa samaa mieltä siitä, että myynti-ilmoituksen kuvat ja esittelyteksti voisivat olla paremmat.

Hän aikoo ottaa ilmoituksen hetkeksi pois ja panna asunnon myöhemmin myyntiin uuden ilmoituksen kera. Ranta epäilee, ettei kesä kuitenkaan olisi parasta myyntiaikaa.

Välittäjää hän ei edelleenkään aio palkata, koska hänellä on heistä huonoja kokemuksia.

 

Lisää Kotiosan artikkeleita täältä.

Sijoitusasunnon tuotto koostuu kuukausittaisesta vuokratuotosta ja asunnon arvonnoususta. Keskitytpä sijoitusstrategiassasi kumpaan tahansa, sijainti on keskeisessä roolissa tuoton tavoittelussa. Sijaintia valitessa kannattaa huomioida esimerkiksi alueen vuokrataso ja asuntojen markkinointiaika. Vanha lausahdus, ”Sijainti, sijainti, sijainti”, pitää siis edelleen paikkaansa.

Asuntosijoittajia neuvotaan usein etsimään asuntoa kasvukeskuksista, yliopistokaupungeista sekä näiden keskustojen läheisyydestä, mieluiten junaradan varrelta. Suurimmissa kaupungeissa vuokralaisen löytäminen on yleensä helpompaa ja asunnon arvonnousu todennäköisempää. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen, sillä Oikotien vuosien 2016–2017 tilastoista selviää, että kaupunkikohtaiset erot voivat olla hyvinkin suuria. Kun vertailimme Suomen suurimpia kaupunkeja, esiin nousi eroja esimerkiksi alueiden vuokratasossa ja asuntojen vuokrattavuudessa. Asuntosijoittajan kannattaa siis tutkia kaupunkeja hyvinkin tarkkaan ennen asunnon ostamista. 

 


Pääkaupunkiseudulla on korkein vuokrataso 

 

Paikkakunnan yleinen vuokrataso vaikuttaa asunnosta saatavaan vuokratuottoon. Mikäli asunnon kulut, kuten vastike ja remonttikulut ovat kohtuullisia, tuo korkeampi vuokra luonnollisesti suuremmat kuukausittaiset tuotot. Vuonna 2017 keskimääräiset neliövuokrahinnat vaihtelivat Suomessa 12,30 eurosta 23,60 euroon. Koko maan keskimääräinen neliövuokrahinta oli 17,30 euroa. 

 

Keskimääräiset neliövuokrahinnat kaupungeittain:

 


Pääkaupunkiseudulla neliövuokrahinnat ovat maan korkeimpia. Helsingissä asuntoja vuokrataan keskimäärin 23,60 eurolla per asuinneliö, Espoossa 19,60 eurolla ja Vantaalla 19,50 eurolla. Vuodesta 2016 neliöhinnat ovat nousseet eniten Jyväskylässä, missä nousua oli 13 prosenttia. Lahdessa hinnat nousivat 9,1 prosentilla ja Oulussa 9 prosentilla. Koko maassa hinnat ovat nousseet 8,8 prosentilla.


Nopeasti vuokrattu asunto tuo suurimmat tuotot

 

Korkea vuokrataso ei kuitenkaan takaa suuria tuottoja, mikäli asuntoon ei löydy hyvää vuokralaista. Mikäli asunto on pitkään tyhjillään, pienenee luonnollisesti myös asunnosta saatava tuotto. Oikotien tilastoista selviää, että sijainnilla voi olla suurikin vaikutus asunnon vuokrattavuuteen. Vuonna 2017 vuokra-asuntojen keskimääräinen markkinointiaika oli 34 päivää ja ajat vaihtelivat kaupungeittain 24 päivästä jopa 51 päivään.

 

Keskimääräiset markkinointiajat kaupungeittain:

 

 

Suomen suurimpia kaupunkeja vertaillessa nopeimmin asunnot liikkuivat Turussa, jossa vuokralainen löytyi keskimäärin 24 päivässä. Seuraavaksi listalle kipusivat Tampere 26 päivällä sekä Kuopio ja Helsinki 29 päivällä. Vuodesta 2016 markkinointiajat ovat lyhentyneet jokaisessa kaupungissa. Suurin muutos näkyi Lappeenrannassa, missä asunnot vuokrattiin vuonna 2017 keskimäärin 15 päivää nopeammin kuin edellisenä vuonna.

 

Täsmävinkit sijoitusasunnon ostajalle:

 

 • Osta asunto kotipaikkakunnaltasi 
  Vaikka eri paikkakuntien vuokrausajat vaihtelevat, paikallistuntemus auttaa arvioimaan kaupungin sisäisiä alueita ja niiden suosiota vuokralaisten keskuudessa. Hyvän sijainnin tunnistaa kattavista palveluista, mainioista liikenneyhteyksistä ja uudiskohteista.
   
 • Ennakoi arvonnousua
  Selvitä kaupungin kaavoituskatsauksesta, onko alueelle tulossa lähivuosina uusia palveluita, kuten uusi kauppakeskus tai uudet liikenneyhteydet, jotka saattaisivat nostaa asuntojen hintoja tulevaisuudessa.
   
 • Älä ylitä vuokratasoa
  Mikäli vuokralaista ei tunnu löytyvän asuntoon, laske vuokraa. On järkevämpää vuokrata asunto halvemmalla hyvälle hakijalle, kuin odottaa kuukausia henkilöä, joka maksaisi markkinatilanteeseen nähden ylihintaa asunnosta.


Aloita sijoitusasunnon etsintä tarkastelemalla Oikotiellä myynnissä olevia kohteita.

Vuokranantajan oppaasta löydät lisää vinkkejä oikean vuokralaisen löytämiseen ja lisätietoa asunnon vuokraajan velvollisuuksista ja oikeuksista.

 

Espoon Nöykkiöön rakentuu uusi, moderni kerrostalokohde. Tyylikkäät kodit rakennetaan metsäisen puistoalueen ääreen, jylhän kalliorinteen kainaloon, josta uusi taloyhtiö on saanut nimensäkin. Jos haaveilet huolettomasta asumisesta lähellä luontoa, voi uusi kotisi löytyä täältä.

Sijainti Nöykkiön Eestinlaaksossa hurmaa ulkoilmaihmiset – keskuspuisto ja upeat ulkoilumaastot alkavat kotipihalta. Kävely-, juoksu- ja hiihtolenkkien lisäksi upea luonto tarjoaa paljon iloa ja yhdessä tekemistä arkeen.  Sieniapajat, kuntoradat, luontopolut, suunnistajien kiintorastit ja geokätköt varmistavat, että ulkoilmaihmiset löytävät Nöykkiöstä aina hauskaa tekemistä. Niin ikään maastopyöräilijät ja koiranomistajat löytävät omat suosikkipaikkansa. Perheen pienimmille uuden kodin ovelta avautuva puisto tarjoaa loputtomat seikkailumahdollisuudet ja aito liikunnanilo löytyy itsestään.

Alueella on useita päiväkoteja sekä suomen- ja ruotsinkieliset koulut. Suomenojan inspiroiviin sisustusalan kauppakeskuksiin on vain parin kilometrin matka. Kauppakeskus Isoon Omenaankin on matkaa vain 5 kilometriä. Bussi Matinkylän metroasemalle kulkee 10 minuutin välein.

Jylhäkallio on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja ei ihme, että kysyntää on riittänyt. Luonnonläheinen ja rauhallinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valmiit palvelut, avarat asunnot tarjoavat juuri sellaista elämänlaatua, mitä monet tällä hetkellä tavoittelevat. Työ vie kaupunkien keskustoihin. Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että sinne pääsee helposti ja vaivattomasti. Vapaa-ajalla halutaan kuitenkin tarjoa mahdollisuus liikkua puhtaassa luonnossa. Urbaaneille luontoihmisille Jylhäkallio on täydellinen paikka. Hiljentyminen, luonnon ihailu, yhdessä ulkoilu ja vuodenajoista nauttiminen tuovat oikeanlaista vastapainoa hetkiselle työelämälle kaupungin sykkeessä.

Toimivat ja hyvin suunnitellut yhteistilat kuuluvat moderniin kerrostaloasumiseen. Jylhäkallion kerho- ja harrastetila, pesula ja kuivaushuone, yhteiset saunaosastot, jokaiseen huoneistoon kuuluvat lämpimät irtaimistovarastokomerot sekä lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarasto lisäävät arjen helppoutta. Omina osakkeina myytävät lämmityspisteellä varustetut autopaikat sijaitsevat pihakannen alapuolelle sijoittuvassa autohallissa. Taloyhtiön takapihalle tulee viihtyisä oleskelualue turvallisine leikkipaikkoineen. Pihan liikenne-, jalankulku-, oleskelualueet lisäävät viihtyisyyttä.

Jokaisesta kodista tulee uuden asukkaan näköinen, kun pintamateriaali- ja kalustevalinnat tehdään ennen varsinaista rakentamista. Kaikki materiaalit tulevat olemaan hyvin korkealaatuisia. Esim. Arensin keittiöt hurmaavat vaativammankin uudesta kodista haaveilevan. MaxBuildin ammattilaiset auttavat räätälöimään kunkin tarpeisiin sopivan ja näköisen unelmien kodin. Jylhäkallion tulevat asukkaat saavat käyttöönsä maksuttoman 3D-suunnitteluohjelman, johon jokainen asunto on mallinnettu. Valittavina on useita, upeita vaihtoehtoja eri huoneisiin ja yksityiskohtiin. Ohjelmalla pääsee kurkistamaan 3D-maailmaan ja miltä uusi koti tulee näyttämään valmiina! On ihanaa kokeilla, miten sauna, parketit ja listat, kylpyhuoneen kalusteet allaskaapeista hanoihin, laatat, keittiön kalusteet kodinkoneista vetimiin ym. yksityiskohdat vaikuttavat kodin ilmeeseen. Uutta kotia suunnitteleva saa varmasti heti mieleisensä ratkaisut omaan kotiinsa.

Tutustu uuteen Jylhäkallion asuinalueeseen täällä.

Materiaalit ovat esillä MaxBuildin Idea Loungessa Tapiolassa, jonne uutta kotia suunnittelevat ovat aina enemmän kuin tervetulleita katsomaan tulevan kotinsa ratkaisuja!

MaxBuild. Vaikuttavaa rakentamista.