Niin syksyn kirpeässä ilmassa kuin kesän lempeässä lämmössäkin kelpaa lähteä tarpomaan luontoon. Maastamme löytyykin vaellusreittejä kaiken tasoisille vaeltajille. Jos etsit sopivaa reittiä, lue listamme Suomen parhaista vaellusreiteistä.

9. Tapion taival, Ilomantsi

Ilomantsissa sijaitseva Tapion taival on helpohko 20 km pitkä vaellusreitti aivan itärajan tuntumassa, osan matkasta Koitajokea seuraten. Eteläinen osuus sijaitsee Ruosmesuon ja Hanhisuon soidensuojelualueella ja pohjoinen, suurimmaksi osaksi rauhoitettu osuus kulkee Koivusuon luonnonpuiston halki. Yöpyminen on mahdollista esimerkiksi entisissä savottarakennuksissa Hanhikoskella tai Niemipurolla. Reitillä pääsee ihailemaan monipuolista luontoa, kuten jokia, soita ja kilpikaarnapetäjiä. Jos kaipaat karvaista seuraa, on tämä reitti täydellinen, sillä täällä liikkuu myös muun muassa karhuja ja susia.

Katso Ilomantsin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

8. Hossa, Suomussalmi

Haluatko vaeltaa, mutta käyttää kulkuvälineenä jalkojen sijaan kanoottia? Suomussalmen Hossa tarjoaa vesivaeltajalle erinomaisia harrastusmahdollisuuksia. Täältä löytyy reittejä sekä aloittelijoille että kokeneille melojille, päiväretkestä useamman päivän vaellukseen. Joet ovat enimmäkseen kapeita ja kosket helpohkoja, luokkia I – III. Reitin varrelta löytyy myös huollettuja taukopaikkoja. Jos et vielä omaa omaa kanoottia, luontokeskukselta voi vuokrata sellaisen.

Katso Suomussalmen, Hyrynsalmen ja Puolangan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

7. Hetta-Pallas, Muonio ja Enontekiö

Pallas-Yllästunturin kansallispuisto perustettiin vuonna 2005. Sen tuntumassa sijaitsee myös Suomen vanhin, vuonna 1934 linjattu 55 km:n pituinen Hetta-Pallas -vaellusreitti. Tämä helppokulkuinen reitti kulkee yli tuntureiden tarjoten henkeäsalpaavat maisemat. Bonuksena vielä hyttysten puute ja 24 h/vrk valaistusta tarjoava aurinko kesäisin. Tämän lisäksi alueelta löytyy kahdeksantoista 1-17 km pitkää luontopolkua, ja talvisin puolestaan voi kulkea 53-60 km pitkän talvireitin, joka kulkee kesäreittiä alavampia maita pitkin.

Katso Muonion, Enontekiön ja Sodankylän asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

6. Ruostejärvi-Saari, Tammela

Ruostejärvi-Saaren vaellusreitillä Tammelassa saa nauttia mäntyvoittoisista metsämaisemista ja vaikka pulahtaa uimaan. 14 km reitti on kuljettavissa yhden päivän aikana, mutta halutessaan voi yöpyä Ruostejärven virkistysalueen tai Saaren kansallispuiston laavupaikoilla. Reitin kulkeminen edellyttää kuitenkin karttaa ja kartanlukutaitoa. Reitti on osa yli 200 km:n pituista Hämeen Ilvesreitistöä, joten matkaa voi jatkaa, jos mielii kulkea hieman pitemmän taipaleen.

Katso Tammelan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

5. Petranpolku, Kuhmo

Eteläisessä Kuhmossa sijaitseva 45 km pitkä Petranpolku esittelee metsäpeuran elinympäristöä, tarkoittaahan petra peuraa vanhalla vienan kielellä. Täällä pääsee myöskin tutustumaan monenlaisiin vesistöihin puroista järviin. Erävaellukseen soveltuva reitti on parhaimmillaan kesä-lokakuussa, mutta talvella täällä voi harrastaa umpihiihtoa.

Katso Kuhmon asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

4. Tsarmitunturi, Inari

Kokenut vaellusharrastaja! Kaipaatko hieman omaa rauhaa? Inarin Tsarmitunturi on pieni erämaa-alue, jossa saa olla omissa oloissaan. Alue sopii hyvin kokeneille retkeilijöille: täältä ei nimittäin löydy retkeilyrakenteita. Puroja, tunturialuetta ja kuusikkoja puolestaan löytyy olan takaa. Saatat myös törmätä karhuun. Paikka onkin suosittu myös metsästäjien keskuudessa. Alueen rajalle pääsee metsäautoteiltä, joten myös päiväretkeily mahdollista.

Katso Inarin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa

.

3. Nuuksio, Espoo

Espoossa sijaitsevaan Nuuksion kansallispuistoon pääsee helposti pääkaupunkiseudultakin. Paikka tarjoaa enimmäkseen helppokulkuisia reittejä, yli satavuotiaita metsiä ja monipuolisen lajiston. Täällä voi harrastaa melontaa, maastopyöräilyä, sienestystä ja marjastusta, ja sopivia reittejä löytyy sekä aloittelijoille että kokeneille eränkävijöille. Esimerkiksi 2 km pitkä Maahisenkierros on alueen helpoin reitti, ja on myös pyörätuoliystävällinen. Nuuksiossa voi kokeilla myös lodjausta, eli suunnistuksen ja arvoitusten ratkaisemisen yhdistelmää.

Katso Espoon Nuuksion asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

2. Ramsholmen, Raasepori

Viidakkomainen Raaseporin Ramsholmen tarjoaa Suomen leveyspiireille harvinaista luontoa: pähkinäpuulehtoja ja harvinaisia lintulajeja, kuten kultarinnan, pikkutikan, nuolihaukan ja nokkavarpusen sekä kuusi eri lepakkolajia. Ramsholmenisssa pääsee ihastelemaan keskieurooppalaista tammimetsävyöhykettä ihan oman maan kamaralla sekä kummastelemaan Suomen korkeinta jalavaa. Alueella on helppo liikkua, joten se sopii hyvin koko perheen kohteeksi.

Katso Raaseporin asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

1. Karhunkierros, Kuusamo ja Salla

Suomen suosituin vaellusreitti kerää arvioiden mukaan 15 000 vuosittaista vaellusharrastajaa. Rukatunturille päättyvän Karhunkierroksen voi kulkea kahden eri pituisen reitin kautta: 80 km pitkä reitti lähtee Hautajärven luontotalolta ja 70 km reitti Ristikallion parkkipaikalta. Suurin osa tästä helppokulkuisesta ja selvästi merkitystä reitistä kulkee Oulangan kansallispuiston alueella. Jos taasen mielit hieman lyhyempää vaellusmatkaa, kokeile 12 km mittaista Pientä Karhunkierrosta, joka alkaa Juuman pysäköintialueelta.

Katso Kuusamon ja Sallan asuntotarjonta Oikotie Asunnoissa.

 

Ylläs on Lappia parhaimmillaan – loistavia rinteitä, kilometreittäin latuja ja yllin kyllin luonnonrauhaa. Ylläksen hiihtokeskuksen muodostavat molemmin puolin Yllästunturia sijaitsevat Ylläsjärven ja Äkäslompolon kylät, joiden välillä kulkee upea, vuonna 2005 valmistunut Maisematie. Kylät yhdistyvät tavallaan myös tunturin huipulla, sillä kulkemalla hissillä Ylläksen huipulle voi lasketella alas haluamalleen puolelle. Vaikka kylien nimet saattavat tuottaa suomea osaamattomille melkoisia ääntämisvaikeuksia, kumpikin tarjoaa varmasti viihtyisiä lomakokemuksia.

Kaupunkielämään tottuneelle Ylläs saattaa olla yllättäväkin raikas kokemus. ”Ylläksessä parasta on luonto ja harrastusmahdollisuudet. Ilmanpuhtaudesta on tehty mittauksia, ja ilmeisesti se on puhtaimpia koko Euroopassa. Se kyllä näkyy ja tuntuu,“ kertoo Ylläsjärvellä asuva Riikka Soudunsaari. ”Parasta on luonto, mahdollisuus erämaaretkeilyyn, ihmisten aitous ja talvi. Ylläs on aito tunturi ilman liikaa kaupallisuutta,” komppaa Ylläksellä useampana talvena hiihdonopettajana työskennellyt Heini Jokinen.

Ylläksellä tekeminen tuskin loppuu kesken

Ylläkselle tullaan harrastamaan. Hiihtolatuja riittää yli 330 kilometriä, joten yhden loman aikana ei välttämättä tarvitse samaa latua kahta kertaa hiihtää. Rinteitä on 63, joten niissäkin riittää sahaamista. Sekä rinteissä että hiihtolatujen varrella on runsaasti taukotupia, joissa voi nauttia vaikkapa kuksallisen lämmintä mehua. Talvella muita suosittuja lajeja ovat moottorikelkkailu, lumikenkäily ja erilaiset safarit. Kesällä puolestaan maastopyöräillään, keilataan, patikoidaan ja frisbeegolfataan. Järjestetäänpä Ylläsjärvellä kesäisin jopa Ylläsjärven Regatta -purjehduskilpailu. Tapahtumien määrä juuri kesäisin on ollut viime vuosina kasvussa.

Kenelle Ylläs sopii?

Kenelle Ylläs sitten parhaiten sopii? -Käytännössä kaikille. ”Kaikille löytyy palveluita. Viime vuosina palveluita on lisätty myös koiraperheille, joille löytyy ihan mukavasti majoitusta ja ulkoilureittejä,” Soudunsaari kehaisee. Jokinen on hieman täsmällisempi: ”Säät on usein karut, siitä pitää osata nauttia. Ei katso ikää tai siviilisäätyä vaan asennetta.” Sydäntalvella pakkanen huiteleekin usein 20 asteen tuntumassa, tosin ylempänä tunturissa pakkasta on usein hieman vähemmän kuin alhaalla kylissä.

Ravintoloita ja majoitusvaihtoehtoja riittää jokaiseen makuun. Hotelleja on tunturin molemmin puolin, ja niiden paras puoli on rinteiden läheisyys. Mökkejä on siroteltu ympäri tunturia, ja niistä löytyy sekä melkoisia lompsalinnoja että pienempiä ja kodikkaampia vaihtoehtoja.

Ylläsjärven puolella kiinnostava vaihtoehto ovat myös aivan rinteen juurella sijaitsevat Ylläs Chalet -huoneistot, joita on sekä myynnissä että vuokrattavana. Äkäslompoloa puoltaa palveluiden saatavuus, sillä esimerkiksi isommat ruokakaupat ovat kävelymatkan päässä.

Ylläksen yöelämä

Ylläksen yöelämä ansaitsee myös erikoismaininnan. Lappilaista huumorintajua huokuvan Bar Kaapin edestä löydät yleensä parkkeerattuna Napapiirin Sankarit -elokuvasta tutun keltaisen Ford Sierran, rekisteritunnukseltaan TIS-51. Äkäslompolon puolella leppoisaa pubitunnelmaa tarjoaa esimerkiksi Selvä Pyy, railakkaampaa menoa on luvassa Pirtukirkon ja Riemuliiterin monodiskoissa. Loppuillasta nokka osoittaa usein kohti Ravintola Taigaa, jonka yökerhossa järjestetään paljon keikkoja.

Entä mitä kannattaa ottaa huomioon, jos harkitsee loma-asunnon hankkimista Ylläkseltä? ”No ainakin se, että jos tulee tänne kaupungista, niin kaikkia palveluitahan ei sitten ole joka nurkassa. Ruokaa kyllä saa kaupasta, mutta muut jutut pitää hoitaa joko Kolarissa tai lähimmässä kaupungissa Rovaniemellä,” Soudunsaari kertoo. Ja kun nyt puhe kerran tuli ruokakauppoihin, mainittakoon että Äkäslompolossa sijaitsee kenties Suomen ja erityisesti somen kuuluisin ruokakauppa eli Jounin Kauppa.

 

Perinteisesti helmikuussa eteläinen Suomi hiljenee, kun taas Lapissa laitetaan suksella koreasti. Sopivan laskettelukohteen ja loma-asunnon löytämiseen kannattaa kuitenkin panostaa aikaa. Esittelemme suosituimpia Lapin kohteita ja kerromme, mihin loma-asunnon valinnassa kannattaa kiinnittää huomiota – olipa hakusessa sitten se unelmien hirsimökki tai moderni kerrostaloasunto hiihtoladun kupeessa.

Huomioi nämä neljä asiaa, jos olet ostamassa loma-asuntoa Lapista

Kuljetus

Lapissa etäisyydet ovat tunnetusti pitkiä. Helsingistä onkin suurin piirtein yhtä pitkä matka Ivaloon kuin Berliiniinkin. Kannattaa siis hieman tutkia, mikä on kätevin tapa kulkea tunturiin. Useimpiin laskettelukeskuksiin voi kulkea myös ilman omaa autoa, vaikka autoilu toki helpottaakin liikkumista ja palveluiden käyttöä. Lentämällä pääsee Ivaloon (Saariselkä), Kittilään (Levi ja Ylläs), Kuusamoon (Ruka) ja Rovaniemelle. Rautateitä pitkin esimerkiksi Kemijärvelle (Pyhätunturi), Kolariin (Ylläs ja Levi) ja Rovaniemelle. Jos suunnittelee liikkuvansa ilman omaa autoa, kannattaa valita yösija mahdollisimman läheltä rinteitä, latuja ja kauppoja.

Harrastukset

Vaikka laskettelu ja hiihto ovatkin tuntureiden vetonaulat, tunturit tarjoavat nykyään erittäin monipuoliset mahdollisuudet erinäisten lajien harrastamiseen – ympäri vuoden. Lumikenkäily, husky- ja poroajelut, moottorikelkkailu, vaellus ja maastopyöräily ovat tyypillisiä harrastuksia, joihin häikäisevät tunturimaisemat tuovat oman mausteensa. Myös rentoutuminen onnistuu, esimerkiksi kylpylöissä, jollainen löytyy niin Leviltä, Rukalta, Saariselältä kuin Ylläkseltäkin. Omaa rauhaa ja luonnonläheisyyttä kaipaavien kannattaa kuitenkin valita kohteeksi esimerkiksi kansallispuiston alueella sijaitseva Pallas.

Palvelut

Varsinkin viikon reissua pidempiä aikoja Lapissa viettävien kannattaa huomioida, että palvelujen saatavuus saattaa poiketa totutusta. Vaikka tunturikeskuksissa tyypillisesti ruokakauppoja löytyykin, niin moni hoitaa isommat ja eksoottisemmat ostokset esimerkiksi menomatkalla Rovaniemellä – tai vaikka Ruotsin puolella.  Pakkaseen ja pyryyn sopivan vaatetuksen täydentäminen on melko helppoa, sillä ulkoiluvaatteita ja -varusteita myyviä kauppoja löytyy käytännössä joka tunturista.

Katto pään päälle

Vaikka oma hirsimökki onkin usean unelma, sen ylläpito ei välttämättä sovi kaikille. Nykyään onneksi valikoimaa löytyy laidasta laitaan – erämaatuvasta kerrostaloasuntoon. Tuntureissa rakennuskanta on usein uutta,  joten moderneista mukavuuksista ei tarvitse tinkiä – ellei sitten etsi juuri askeettisempaa vaihtoehtoa. Pienoinen rakennusbuumi on myös tuonut markkinoille mukavasti uutta tarjontaa ja oman tunturiunelman omistajaksi voi päästä yllättävänkin edullisesti. Kokeile esimerkiksi vuokraamalla, kummasta pidät enemmän: mökin tunnelmasta vai kerrostalon vaivattomuudesta.

 

Myynnissä olevia taloja ja loma-asuntoja Lapista Oikotie Asunnoissa.

Inarin kunnassa, noin 25 kilometrin päässä Ivalon lentokentältä sijaitseva Saariselkä on Suomen Lapin hiihtokeskuksista pohjoisimpia. Saariselän sijainti erillään muista keskuksista onkin samalla sen suurimpia vahvuuksia – siinä missä suuremmissa keskuksissa hissijonot voivat ruuhka-aikana olla melkoisen pitkiä, Saariselkä on mukavan rauhallinen.

Upeasti kumpuilevia tunturimaisemia saakin parhaillaan ihailla taianomaisen tyyneyden vallitessa. Saariselän hiihtokeskuksen muodostava Kaunispää-tunturi on ainoa Suomen tunturi, jonka huipulle johtaa yleinen maantie, joten se on erinomainen paikka hiljentyä ja antaa maisemien puhua puolestaan.

Parasta Pohjois-Lappia

Läheinen Urho Kekkosen kansallispuisto on suosittu omaa rauhaa kaipaavien patikoijien ja lumikenkäilijöiden keskuudessa ympäri vuoden. Kesällä kannattaa vierailla myös majesteettisen Inarijärven kaukaisilla rannoilla. Ivalosta Inariin johtava n. 30 kilometrin mittainen tie on koko maan kauneimpia tienpätkiä. Toisella puolella tietä kohoavat tunturit ja toisella puolella siintää upea järvimaisema.

Kompakti kokonaisuus

Vaikka matkaa esimerkiksi Turusta Saariselälle kertyykin pitkältä toista tuhatta kilometriä, itse keskuksessa suurin osa palveluista on lähellä toisiaan. Esimerkiksi ruokaostokset hoituvat Supermarket Kuukkelissa. Myös hiihtohisseille on suhteellisen lyhyt matka. Ja lasketeltavaa riittää 15:n pitkän rinteen verran, hiihtolatujakin on yli 200 kilometriä. Lumilautailijoita houkuttelee Suomen pisin street.

Paras paikka nähdä revontulet

Yksi Saariselän vetonauloista varsinkin ulkomaalaisille vierailijoille ovat revontulet. Noin kymmenen kilometrin päässä hiihtokeskuksesta sijaitsevaan Kakslauttasen kylään rakennettu igluhotelli on koko maailman parhaita paikkoja ihailla värikkäiden revontulten tanssia. Revontulikausi kestää elokuun loppupuolelta huhtikuun loppupuolelle, mutta yleensä korkein todennäköisyys päästä ihailemaan revontulia on tammi-helmikuun tienoilla. Viihtyisä ja romanttinen hotelli toki pitää mielen korkeana, vaikka revontulia ei taivaalla sattuisikaan välkkymään.

1970-luvulla perustetun laskettelukeskuksen menestyksen myötä Saariselkä elää itse asiassa jo toista kultakauttaan. Ensimmäisen kerran alue nousi suosituksi 1800-luvun puolivälin jälkeen, jolloin mainarit löysivät sieltä merkittäviä kultaesiintymiä. Vuosikymmenet ovat vierineet, mutta Saariselkä on edelleen mainio paikka aidon, tarunhohtoisen Lappi-elämyksen kaivamiseen.

Täältä löydät kaikki Oikotien Asuntojen myytävät kohteet Saariselältä ja Inarista.

Kuusamon Ruka on Levin ohella Suomen suosituimpia hiihtokeskuksia. Eikä ihme, sillä Rukalla riittää puuhaa jopa ympärivuotiseen lomailuun. Talvisin luonnollisesti lasketellaan ja lumilautaillaan  lumisilla rinteillä sekä hiihdetään vaihtelevissa maastoissa yli 150:n kilometrin mittaisella latuverkostolla. Kesällä kannattaa kokeilla paikallaan olevaan palloon osumista Rukan erinomaisella golf-kentällä ja vaeltaa pitkin läheisen Karhunkierroksen upeita tunturimaastoja.

Rukan suosiota selittävät osiltaan kätevät kulkuyhteydet. Kuusamon lentokentältä on saapuvien lentojen yhteydessä bussikuljetus Rukalle, joten oma auto ei ole välttämättömyys. Busseja puolestaan kulkee Oulusta, Rovaniemeltä ja Kemijärveltä. Toisaalta Ruka sijaitsee aavistuksen etelämpänä kuin Lapin hiihtokeskukset, joten ajomatka useimmista Etelä-Suomen kaupungeista on hieman inhimillisempi kuin pohjoisempiin keskuksiin.

Rukan rinteet ovat huippulaatua

Rukan rinteiden laadusta ja kokeneempaakin laskijaa haastavista profiileista kertoo paljon se, että Suomen alppimaajoukkuekin usein leireilee tunturissa. Kuuluisia ovat myös Rukan kumpareikot, joilla on järjestettykin myös kumparelaskun MM-osakilpailuja. Ruka siis sopii erinomaisesti lomailijalle, jonka haluaa lasketella ja paljon. Vapaalaskun ystävät tosin löytävät enemmän tallaamattomia hankia esimerkiksi Ylläkseltä, Pyhältä ja Pallakselta.

Jo mainittujen kumparelaskukisojen lisäksi Rukalla järjestetään myös mäkihyppy- ja maastohiihtokilpailuja, joten innokkaan penkkiurheilijan kannattaa ajoittaa lomansa kisakalenterin pohjalta. Tapahtumakalenterin löydät tästä.

Vaellus, kalastus ja koskimelonta kuuluvat Rukan kesään

Rukalta on vajaan 30 kilometrin ajomatka Oulangan kansallispuistoon, jossa suosituin reitti Karhunkierros valittiin Vuoden retkikohteeksi 2014. Karhunkierroksen kauniit maisemat ja puhdas luonto vetävät puoleensa runsaasti patikoijia. Karhunkierroksen hyvät palvelut luovat oivat puitteet myös viime vuosina suosiotaan kasvattaneeseen polkujuoksuun.

Läheinen Kitkajoki on suosittu koskenlaskujoki. Reitit sopivat niin perheille kuin kokeneillekin koskenlaskijoille. Leppoisampaan menoon sopivia melontareittejä löytyy Oulanka-, Kitka- ja Kuusijokien rauhallisista virroista. Varusteet ja kippari ovat vuokrattavissa, joten omia ei tarvitse raahata mukana.

Loma-asunto Rukalta

Ruka on kasvanut melko suureksi alueeksi, joten jos liikut pääsääntöisesti ilman autoa, kannattaa loma-asunto valita läheltä rinteitä ja palveluita. Asuntokanta on pääsääntöisesti melko uutta ja vaihtoehtoja löytyy näppärän kokoisista huoneistoista valtaviin huviloihin. Rukan suosio tuskin tulee juurikaan laskemaan, joten se on sijoituskohteenakin melko turvallinen.

Täältä löydät kaikki Oikotien Asuntojen myytävät kohteet Rukalla.