Sijoitusasunnon tuottoon vaikuttaa pitkällä aikavälillä asunnon mahdollinen arvonnousu, mutta varmempaa tuottoa teet vuokratuottoon keskittymällä. Näiden 4 keinon avulla onnistut vuokratuoton maksimoimisessa.

1. Valitse sijoituskohteeksi sopiva asunto


Kenellekään ei liene yllätys, että ostettava asunto vaikuttaa olennaisesti siitä saatavan tuoton määrään. Asunnon ostossa huomioitavien seikkojen määrä voi kuitenkin yllättää. Asunnon koko tai vaikka tulevat remontit voivat vaikuttaa tuottoon, sillä suuremmasta asunnosta maksat isomman osuuden taloyhtiön remonteista. Huonosti valitun asunnon kulut voivat nousta yllättäen korkealle tai asunto voi jäädä kokonaan ilman vuokralaista. 

Kiinnitä erityisesti näihin huomiota asuntoa valitessa:

 • Asunnon sijainti ja koko 

 • Taloyhtiön tulevat remontit ja taloyhtiön taloudellinen tila
 • Hoitovastikkeen suuruus
 • Yhtiölainan suurus
 • Asunnon käytännöllisyys ja viihtyvyys 

Helpoiten saat vuokralaisen hyvien kulkuyhteyksien varrella tai kantakaupunkialueella sijaitsevaan hyväkuntoiseen yksiöön tai käytännölliseen kaksioon, joka on helposti muutettavissa kahden ihmisen kodiksi. Parhailla paikoilla sijaitsevien asuntojen hinnat ovat kuitenkin usein pilvissä.

Hyvä strategia voi myös olla sijoitusasunnon hankkiminen yliopiston tai ammattikorkeakoulun kampuksen lähettyviltä. Esimerkiksi Helsingin Viikissä, Espoon Otaniemessä, Tampereen Hervannassa ja Jyväskylässä Kuokkalassa on hintatasoltaan edullisempia, mutta silti helposti opiskelijoille vuokrattavissa olevia asuntoja.

2. Vuokraa asunto itse


Mikäli asut itse samalla paikkakunnalla, missä vuokra-asunto sijaitsee, on helpointa vuokrata asunto itse. Välittäjän kustannukset ovat toki vähennettävissä verotuksessa, mutta se syö silti ensimmäisten kuukausien vuokratuottoa. Itse vuokraamisessa on myös se hyöty, että pääset näkemään vuokralaisehdokkaat kasvotusten ja saat muodostettua heistä hyvän käsityksen.

Asuntoa vuokratessa kannattaa kiinnittää huomiota myös sesonkiin; useimmissa kaupungeissa vuokra-asuntojen kysyntä on korkeimmillaan heinä–syyskuussa, kun opiskelijat aloittavat uusissa kouluissa. Tällöin on todennäköisempää löytää hyvä vuokralainen nopeasti. Asunnon voit ilmoittaa vuokralle Oikotiellä, jossa voit myös selata vuokralaisten profiileja.

 

3. Valitse hyvä vuokralainen


Hyvä vuokralainen sekä pitää asunnon loistavassa kunnossa että maksaa vuokran ajallaan, jolloin vuokratuottosi on turvattu. Vuokralaista valitessa asuntonäytöt ovat oleellisessa asemassa; voit jutella potentiaalisten vuokralaisehdokkaiden kanssa sekä pyytää heitä täyttämään perustietolomakkeen, josta käy ilmi esimerkiksi työpaikka.

Tärkeintä kuitenkin on, että tarkistat vuokralaisen luottotiedot ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Tämä on yksi parhaimmista keinoista vuokralaisen maksukyvyn varmistamiseen. Vuokranantajan oppaasta löydät ohjeet kirjallisen vuokrasopimuksen laatimiseen ja muihin velvollisuuksiin. 

Vuokrasopimukseen voi lisätä sopimusehdon, jonka mukaan vuokra tarkistetaan jonkin yhdessä sovitun indeksin muutoksen mukaisesti. Vuokraa ei kuitenkaan kannata korottaa liikaa, ettei hyvää vuokralaista menetetä.

 

4. Seuraa lukuja ja muista veronvähennys


Sijoitusasunto ostettu ja vuokralainen sisällä? Hyvä, mutta älä silti unohda sijoituksesi seuraamista. Vuokralaisen osalta on hyvä tarkistaa kuukausittain vuokranmaksun ajallisuus ja mahdollisista viivästyksistä voi huomauttaa kirjallisesti.

Asunnon suhteen taas kannattaa esimerkiksi puolen vuoden välein laskea vuokratuotto ja arvioida asunnon markkina-arvo. Muista myös, että asuntosijoittajan on pääsääntöisesti itse ilmoitettava verottajalle niin vuokratulot kuin niistä tehtävät vähennyksetkin. Vähennyksiä voit tehdä esimerkiksi asunnon ylläpitoon kuuluvista kustannuksista ja hoitovastikkeesta.

Myös taloyhtiön laina on verovähennettävä, joten sijoittajat usein suosivatkin uudisrakennuksia, joiden myyntihinta on pienempi suuren taloyhtiönlainan jäädessä verovähennettäväksi.

Lisää vinkkejä löydät Asunnon osto-oppaastamme.

 

Sijoitusasunnon tuotto koostuu kuukausittaisesta vuokratuotosta ja asunnon arvonnoususta. Keskitytpä sijoitusstrategiassasi kumpaan tahansa, sijainti on keskeisessä roolissa tuoton tavoittelussa. Sijaintia valitessa kannattaa huomioida esimerkiksi alueen vuokrataso ja asuntojen markkinointiaika. Vanha lausahdus, ”Sijainti, sijainti, sijainti”, pitää siis edelleen paikkaansa.

Asuntosijoittajia neuvotaan usein etsimään asuntoa kasvukeskuksista, yliopistokaupungeista sekä näiden keskustojen läheisyydestä, mieluiten junaradan varrelta. Suurimmissa kaupungeissa vuokralaisen löytäminen on yleensä helpompaa ja asunnon arvonnousu todennäköisempää. Asia ei kuitenkaan ole näin yksiselitteinen, sillä Oikotien vuosien 2016–2017 tilastoista selviää, että kaupunkikohtaiset erot voivat olla hyvinkin suuria. Kun vertailimme Suomen suurimpia kaupunkeja, esiin nousi eroja esimerkiksi alueiden vuokratasossa ja asuntojen vuokrattavuudessa. Asuntosijoittajan kannattaa siis tutkia kaupunkeja hyvinkin tarkkaan ennen asunnon ostamista. 

 


Pääkaupunkiseudulla on korkein vuokrataso 

 

Paikkakunnan yleinen vuokrataso vaikuttaa asunnosta saatavaan vuokratuottoon. Mikäli asunnon kulut, kuten vastike ja remonttikulut ovat kohtuullisia, tuo korkeampi vuokra luonnollisesti suuremmat kuukausittaiset tuotot. Vuonna 2017 keskimääräiset neliövuokrahinnat vaihtelivat Suomessa 12,30 eurosta 23,60 euroon. Koko maan keskimääräinen neliövuokrahinta oli 17,30 euroa. 

 

Keskimääräiset neliövuokrahinnat kaupungeittain:

 


Pääkaupunkiseudulla neliövuokrahinnat ovat maan korkeimpia. Helsingissä asuntoja vuokrataan keskimäärin 23,60 eurolla per asuinneliö, Espoossa 19,60 eurolla ja Vantaalla 19,50 eurolla. Vuodesta 2016 neliöhinnat ovat nousseet eniten Jyväskylässä, missä nousua oli 13 prosenttia. Lahdessa hinnat nousivat 9,1 prosentilla ja Oulussa 9 prosentilla. Koko maassa hinnat ovat nousseet 8,8 prosentilla.


Nopeasti vuokrattu asunto tuo suurimmat tuotot

 

Korkea vuokrataso ei kuitenkaan takaa suuria tuottoja, mikäli asuntoon ei löydy hyvää vuokralaista. Mikäli asunto on pitkään tyhjillään, pienenee luonnollisesti myös asunnosta saatava tuotto. Oikotien tilastoista selviää, että sijainnilla voi olla suurikin vaikutus asunnon vuokrattavuuteen. Vuonna 2017 vuokra-asuntojen keskimääräinen markkinointiaika oli 34 päivää ja ajat vaihtelivat kaupungeittain 24 päivästä jopa 51 päivään.

 

Keskimääräiset markkinointiajat kaupungeittain:

 

 

Suomen suurimpia kaupunkeja vertaillessa nopeimmin asunnot liikkuivat Turussa, jossa vuokralainen löytyi keskimäärin 24 päivässä. Seuraavaksi listalle kipusivat Tampere 26 päivällä sekä Kuopio ja Helsinki 29 päivällä. Vuodesta 2016 markkinointiajat ovat lyhentyneet jokaisessa kaupungissa. Suurin muutos näkyi Lappeenrannassa, missä asunnot vuokrattiin vuonna 2017 keskimäärin 15 päivää nopeammin kuin edellisenä vuonna.

 

Täsmävinkit sijoitusasunnon ostajalle:

 

 • Osta asunto kotipaikkakunnaltasi 
  Vaikka eri paikkakuntien vuokrausajat vaihtelevat, paikallistuntemus auttaa arvioimaan kaupungin sisäisiä alueita ja niiden suosiota vuokralaisten keskuudessa. Hyvän sijainnin tunnistaa kattavista palveluista, mainioista liikenneyhteyksistä ja uudiskohteista.
   
 • Ennakoi arvonnousua
  Selvitä kaupungin kaavoituskatsauksesta, onko alueelle tulossa lähivuosina uusia palveluita, kuten uusi kauppakeskus tai uudet liikenneyhteydet, jotka saattaisivat nostaa asuntojen hintoja tulevaisuudessa.
   
 • Älä ylitä vuokratasoa
  Mikäli vuokralaista ei tunnu löytyvän asuntoon, laske vuokraa. On järkevämpää vuokrata asunto halvemmalla hyvälle hakijalle, kuin odottaa kuukausia henkilöä, joka maksaisi markkinatilanteeseen nähden ylihintaa asunnosta.


Aloita sijoitusasunnon etsintä tarkastelemalla Oikotiellä myynnissä olevia kohteita.

Vuokranantajan oppaasta löydät lisää vinkkejä oikean vuokralaisen löytämiseen ja lisätietoa asunnon vuokraajan velvollisuuksista ja oikeuksista.

 

Espoon Nöykkiöön rakentuu uusi, moderni kerrostalokohde. Tyylikkäät kodit rakennetaan metsäisen puistoalueen ääreen, jylhän kalliorinteen kainaloon, josta uusi taloyhtiö on saanut nimensäkin. Jos haaveilet huolettomasta asumisesta lähellä luontoa, voi uusi kotisi löytyä täältä.

Sijainti Nöykkiön Eestinlaaksossa hurmaa ulkoilmaihmiset – keskuspuisto ja upeat ulkoilumaastot alkavat kotipihalta. Kävely-, juoksu- ja hiihtolenkkien lisäksi upea luonto tarjoaa paljon iloa ja yhdessä tekemistä arkeen.  Sieniapajat, kuntoradat, luontopolut, suunnistajien kiintorastit ja geokätköt varmistavat, että ulkoilmaihmiset löytävät Nöykkiöstä aina hauskaa tekemistä. Niin ikään maastopyöräilijät ja koiranomistajat löytävät omat suosikkipaikkansa. Perheen pienimmille uuden kodin ovelta avautuva puisto tarjoaa loputtomat seikkailumahdollisuudet ja aito liikunnanilo löytyy itsestään.

Alueella on useita päiväkoteja sekä suomen- ja ruotsinkieliset koulut. Suomenojan inspiroiviin sisustusalan kauppakeskuksiin on vain parin kilometrin matka. Kauppakeskus Isoon Omenaankin on matkaa vain 5 kilometriä. Bussi Matinkylän metroasemalle kulkee 10 minuutin välein.

Jylhäkallio on nyt ennakkomarkkinoinnissa ja ei ihme, että kysyntää on riittänyt. Luonnonläheinen ja rauhallinen sijainti hyvien kulkuyhteyksien varrella, valmiit palvelut, avarat asunnot tarjoavat juuri sellaista elämänlaatua, mitä monet tällä hetkellä tavoittelevat. Työ vie kaupunkien keskustoihin. Arjen sujuvuuden kannalta on tärkeää, että sinne pääsee helposti ja vaivattomasti. Vapaa-ajalla halutaan kuitenkin tarjoa mahdollisuus liikkua puhtaassa luonnossa. Urbaaneille luontoihmisille Jylhäkallio on täydellinen paikka. Hiljentyminen, luonnon ihailu, yhdessä ulkoilu ja vuodenajoista nauttiminen tuovat oikeanlaista vastapainoa hetkiselle työelämälle kaupungin sykkeessä.

Toimivat ja hyvin suunnitellut yhteistilat kuuluvat moderniin kerrostaloasumiseen. Jylhäkallion kerho- ja harrastetila, pesula ja kuivaushuone, yhteiset saunaosastot, jokaiseen huoneistoon kuuluvat lämpimät irtaimistovarastokomerot sekä lastenvaunu- ja ulkoiluvälinevarasto lisäävät arjen helppoutta. Omina osakkeina myytävät lämmityspisteellä varustetut autopaikat sijaitsevat pihakannen alapuolelle sijoittuvassa autohallissa. Taloyhtiön takapihalle tulee viihtyisä oleskelualue turvallisine leikkipaikkoineen. Pihan liikenne-, jalankulku-, oleskelualueet lisäävät viihtyisyyttä.

Jokaisesta kodista tulee uuden asukkaan näköinen, kun pintamateriaali- ja kalustevalinnat tehdään ennen varsinaista rakentamista. Kaikki materiaalit tulevat olemaan hyvin korkealaatuisia. Esim. Arensin keittiöt hurmaavat vaativammankin uudesta kodista haaveilevan. MaxBuildin ammattilaiset auttavat räätälöimään kunkin tarpeisiin sopivan ja näköisen unelmien kodin. Jylhäkallion tulevat asukkaat saavat käyttöönsä maksuttoman 3D-suunnitteluohjelman, johon jokainen asunto on mallinnettu. Valittavina on useita, upeita vaihtoehtoja eri huoneisiin ja yksityiskohtiin. Ohjelmalla pääsee kurkistamaan 3D-maailmaan ja miltä uusi koti tulee näyttämään valmiina! On ihanaa kokeilla, miten sauna, parketit ja listat, kylpyhuoneen kalusteet allaskaapeista hanoihin, laatat, keittiön kalusteet kodinkoneista vetimiin ym. yksityiskohdat vaikuttavat kodin ilmeeseen. Uutta kotia suunnitteleva saa varmasti heti mieleisensä ratkaisut omaan kotiinsa.

Tutustu uuteen Jylhäkallion asuinalueeseen täällä.

Materiaalit ovat esillä MaxBuildin Idea Loungessa Tapiolassa, jonne uutta kotia suunnittelevat ovat aina enemmän kuin tervetulleita katsomaan tulevan kotinsa ratkaisuja!

MaxBuild. Vaikuttavaa rakentamista.