Vastuunjako osakkaan ja taloyhtiön välillä

Pääsääntöisesti taloyhtiön vastuulla ovat rakennus, huoneistojen rakenteet ja eristeet sekä nk. perusjärjestelmät. Tällaisia ovat muun muassa lämmitys, sähkö, tiedonsiirto, vesi, kaasu, viemärit ja ilmanvaihto.)

Osakkaan vastuulla ovat vastaavasti pääsääntöisesti huoneiston sisäosat.

Seuraavaksi muutamia esimerkkejä vastuunjaosta:

Rakenteet

Osakas vastaa huoneiston sisäpinnoista, kuten esimerkiksi maalatut ja tapetoidut seinät. Samoin sisällä olevista rappauksista, tasoitepinnoista ja alas lasketuista katoista. Muilta osin rakenteista vastaa pääsääntöisesti taloyhtiö.

Ovet

Osakas vastaa huoneiston väliovista ja parveke- tai terassiovien sisemmistä ovista. Uloimmat ovet ovat taloyhtiön vastuulla. Osakas vastaa myös huoneiston sisällä olevista ovipumpuista, osakkaan
asentamista lisä- tai turvalukitusjärjestelmistä mukaan lukien mahdollinen ovisilmä.

Ikkunat

Osakas vastaa ikkunoiden sisäpuitteiden ja karmien kunnossapidosta, ikkunan sisemmistä laseista sekä ikkunoiden tiivisteistä. Myös osakkaan asennuttamat parvekelasit ja matriisit ovat osakkaan vastuulla. Jos esimerkiksi parvekelasit on asennuttanut taloyhtiö, on vastuu sillä.

Kiinteät kalusteet ja laitteet

Osakas vastaa pääsääntöisesti kaikista huoneistoon kiinteästi asennetuista kalusteista ja laitteista. Tällaisia ovat esimerkiksi kaapistot ja komerot, ikkunalaudat, verhotangot- ja laudat, saunan lauteet sekä takka tai uuni.

Vesi- ja viemärilaitteet

Osakas vastaa lavuaareista, muista altaista ja ammeista. Taloyhtiön vastuulla ovat vesihanat ja sekoittimet, elleivät ne ole osakkaan itse asentamia tai asennuttamia. Tällöin niistä vastaa osakas. Osakas vastaa myös esimerkiksi letkuista, liitäntäputkista sekä bidee-suihkusta. Osakkaan on myös ilmoitettava mahdollisesta viemäritukoksesta ja puhdistettava vesilukot ja lattiakaivot.

Asiamukaisesti toimiva taloyhtiö on yleensä tehnyt selkeän vastuunjakotaulukon yhtiön ja osakkaan välisistä vastuista.
Taulukon sisältö saattaa olla hieman erilainen yhtiöstä riippuen.

Pyydä aina vastuunjakotaulukko nähtäväksesi, kun olet ostamassa tai muuttamassa uuteen kotiin.

Lähteet: Isännöitsijäunioni Oy ISA verkkosivut www.iu.fi
www.omataloyhtio.fi  -verkkosivusto