Älä anna kiihtyneiden vuokramarkkinoiden hämätä – näillä vinkeillä menestyt!

Ennen vuokralaiset kilpailivat asunnoista, nyt erityisesti pääkaupunkiseudun ulkopuolella vuokranantajat kilpailevat vakavaraisista ja luotettavista vuokralaisista. Miten asuntosijoittaja voi menestyä tässä muuttuneessa markkinatilanteessa?

Muuttuneet vuokra-asuntomarkkinat

Suurin yksittäinen syy muutokseen, jossa hyvistä vuokralaisista kilpaillaan, on vuokra-asuntojen tarjonnan kasvu. Vanhan asuntokannan viereen nousee jatkuvasti uusia vuokra-asuntoja. Väestöennusteet merkittävillä vuokrapaikkakunnilla, kuten Helsingissä, Turussa ja Tampereella, edistävät vuokra-asuntojen rakentamista. Vanhempi vuokra-asunto voi olla vaikeaa saada vuokralle uusien vuokrakohteiden täyttäessä markkinat.

Vuokranantajia on myös tullut lisää. Institutionaaliset vuokraajat, kuten eläkeyhtiöt, etsivät vakaata ja jatkuvaa tuottoa vuokra-asunnoista. Toisaalta myös yksityisten henkilöiden asuntosijoittaminen on lisääntynyt – vakaa vuokratuotto ja jatkuvasti kohoavat asuntojen hinnat houkuttelevat uusia sijoittajia.

Myös asumismieltymykset muuttuvat nopeasti. Tätä nykyä on sosiaalisesti hyväksytympää asua vuokralla, eikä omistusasunto ole enää statussymboli. Vuokralla asuminen on käytännöllinen ratkaisu niille, joiden työ saattaa edellyttää muuttoa nopealla aikataululla. Korkeakoulutetut ja hyvätuloiset vuokralaiset vaativat myös asunnoilta, niiden kunnolta ja sijainnilta aiempaa enemmän.

Asuntosijoittajan vinkit kehittyvään markkinatilanteeseen

Vuokramarkkinat ovat hektiset: vuokrattavia asuntoja on tarjolla enemmän kuin koskaan, uusia vuokranantajia on kilpailemassa hyvistä vuokralaisista ja vuokralaisten vaatimustaso on korkealla. Muuttuvilla vuokramarkkinoilla kuitenkin pärjää, kun osaa asettaa oikean hintatason, pitää huolta omien tietojensa ajantasaisuudesta ja hallitsee digitaaliset kanavat.

1. Määrittele oikea vuokrataso

Vaikka uudet vuokrakohteet tarjoavat usein uutuuttaan kiiltäviä huoneita, vanhempi asunto voi kilpailla esimerkiksi hyvällä sijainnilla. Mikäli asuntosi sijainti ei ole esimerkillinen, pintaremontti ja esimerkiksi kylpyhuoneen tai keittiön uusiminen saattavat olla paikallaan.

Asunnon heikompaa kuntoa voi myös kompensoida vuokrassa, mutta yhdistelmänä alhainen vuokrataso ja huonokuntoinen asunto saattavat houkutella väärän profiilin vuokralaisia.

2. Päivitä markkinatietosi

Verkossa ilmoittaminen ja digitaaliset tietolähteet auttavat markkinatilanteen ymmärtämisessä. Muiden vuokraajien ilmoituksia seuraamalla saat kätevästi tietoa alueen asuntojen liikkumisesta ja vertailevaa markkinatietoa asuntojen kunnosta sekä hintatasosta.

Väärä hintataso karkottaa potentiaaliset asiakkaat valitettavan helposti, siksi kohtuullisen vuokran määrittely ilmoituksessa on tärkeää. Myös muista lähteistä, kuten Tilastokeskuksen vuokraindeksistä saat tietoa alueen vuokratasosta.

3. Hyödynnä digitaalisia kanavia

Aika on rahaa. Ilmoittamalla digitaalisesti esimerkiksi Oikotiellä pidät ajankäyttösi hallinnassa ja todennäköisesti löydät vuokralaisen nopeammin kuin perinteisiä menetelmiä käyttämällä.

Avoimien näyttöjen sijaan voit saada suoran yhteyden potentiaalisiin vuokralaisiin ja sopia sopiville ehdokkaille yksityiset näytöt. Voit myös karsia vuokralaisehdokkaita jo ennen näyttöä pyytämällä tarvittavia dokumentteja sähköisesti.

Seuraamalla alueen kohteita saat kuvan siitä, kuinka nopeasti asunnot alueellasi tyypillisesti vuokrataan ja milloin ilmoitus kannattaa ottaa pois sivuilta “jäähtymään”. Ja kun löydät asunnollesi vuokralaisen, saat ilmoituksen nopeasti pois verkosta eikä aikasi kulu turhiin puheluihin vastailemiseen.

Seuraamalla digitaalisia kanavia ja hallitsemalla vuokrauksen niksit voit selviytyä voittajana, vaikka vuokramarkkinat ovatkin myllerryksessä. Lue lisää vinkkejä vuokranantajan oppaasta.

Teksti ja kuvat: toimitus