Asumisen & sisustamisen trendit 2021

Kuva: Pisla

Asumisen ja sisustamisen trendit muuttuvat vuosittain, mutta yksi on ja pysyy: kodikas, asukkaansa näköinen koti on aina in.

Vuosi on jälleen vaihtumassa ja alkuvuodesta katseet kääntyvät usein kotiin, sisustamiseen ja asumisen trendeihin. Asumiseen liittyvissä trendeissä on monta muuttujaa: kaupungistuminen, elämisen monipaikkaistuminen, palvelullistuminen, digitalisaatio ja asukkaiden entistä yksilöllisemmät asumisen tarpeet. Nämä kaikki vaikuttavat trendeihin ja siihen, millaiset asiat koetaan asumisessa tärkeinä.

1. Jakautuvat asuntomarkkinat

Nyt asuntomarkkinat jakautuvat entistä enemmän. Vilkas muuttoliike jatkuu ja se lisää asuntojen tarvetta kasvukeskuksissa ja erityisesti pääkaupunkiseudulla. Samaan aikaan muuttotappioalueilla asuntojen hinnat ovat saattaneet laskea. Toisaalta koronavuoden myötä elintilaa kaivataan yhtä enemmän etätyöskentelyn ja kotona vietetyn ajan lisäännyttyä. Usein nämä lisäneliöt saattavat löytyä kasvukeskusten ulkopuolelta, sekä mökille muutto voi houkutella. Kuva: Opa & Muurikka

2. Vuokra-asumisen suosio kasvaa

Erilaiset asumisen muodot kiinnostavat. Tämä näkyy muun muassa vuokra-asuntojen kysyntänä ja AirBnb:n suosion kasvuna pitkäaikaisessa vuokraamisessa. Omistamisen merkitys on jatkuvasti vähentynyt. Ihmiset haluavat asumiseltaan erityisesti helppoutta ja vaivattomuutta. 

3. Arjen sujuvuus & eettisyys

Asumisella ja arjen sujuvuudella on hyvin suuri merkitys ihmisten elämässä. Nyt jos koskaan on trendikästä välittää tavaroiden ja materiaalien alkuperästä sekä eettisyydestä. Vuonna 2021 kaikki ns. hukkaneliöt otetaan hyötykäyttöön ja kierrätys sekä tavaroiden pidempi käyttöikä ovat arkea. Kuva: IDO

4. Lähisisustaminen

Vuoden 2021 sisustustrendeissä ekologisuus, lähituotanto ja hidas kierto näkyvät myös kodin sisustuksessa. Lähiruoka on ollut ilmiö jo kauan, mutta nyt mukaan astuu lähisisustaminen: paikalliset toimijat ja kotimaiset sisustustuotteet ovat trenditietoisen valintoja. Harkitut hankinnat kestävät aikaa. Kodeissa yhdistyy asukkaan persoonallinen kädenjälki rentoon kerroksellisuuteen – nyt kannattaa yhdistellä rohkeasti uutta ja vanhaa, kierrätettyä ja matkoilta hankittua.

5. Luonnonmateriaalit suosiossa

Luonnonmateriaaleilla kotiin saa kodikasta tunnelmaa. Pellava, puuvilla, villa ja nahka nousevat esiin useiden sisustuslehtien sivuilta. Myös puuta saa sisustuksessa näkyä; lämmin ja vankkumaton tammi on takuuvarma klassikkovalinta. Puuta löytyy sisustuksesta huonekalujen lisäksi nyt myös seiniltä. Myös rottinkihuonekalut ovat palanneet koteihin.

6. Etätyö & kotona työskentely

Koronavuoden myötä lisääntynyt etätyöskentely näkyy vuoden 2021 asumisen trendeissä. Vaikka kodikkuus, vapaa-aika ja hyvinvointi ovat kotona ykkössijalla – myös työtiloihin panostetaan aiempaa enemmän. Moni haaveilee erillisestä työhuoneesta, mutta nerokkailla sisustusratkaisuilla työtilan voi luoda myös vaikkapa olo- tai makuuhuoneen nurkkaan. 

Lue lisää, mitä Oikotien käyttäjät olivat mieltä tämän hetkisistä asumisen trendeistä.

Kuva: Geberit

Asuminen & sisustus 2021:

– Älykodit ja toimivat neliöt

– Jakautuvat asuntomarkkinat

– Arjen sujuvuus

– Etätyö / kotona työskentely

– Eettisyys ja kierrätys, tuotteiden alkuperä rakentamisessa ja sisustuksessa

– Luonnonsävyt sisustuksessa

– Kaupungistuminen mutta samaan aikaan muutto pois kaupungista, kun halutaan enemmän tilaa


Etsitkö uutta kotia? Löydä asunto Oikotieltä!