Oikotie Asunnot tutki: Asumisen haaveet elävät koronasta huolimatta

Oikotie Asunnot teetti tutkimuksen poikkeuksellisen koronatilanteen vaikutuksista asumiseen ja asunnon hankintaan. Tutkimuksen mukaan jopa 60 % asunnonvaihtajista jatkaa asunnonetsintää poikkeustilanteesta huolimatta.

Poikkeuksellinen koronakevät muutti asuntokauppaa monella tavalla. Epävarman työllisyystilanteen ja pandemian jyllätessä moni on siirtänyt asuntokauppoja tuonnemmaksi. Asumisen unelmat elävät silti – ja moni vaihtaa asuntoa koronasta huolimatta.

”Tilanne on motivoinut etsimään uutta asuntoa, sillä on täytynyt viettää niin paljon aikaa nykyisessä asunnossa. Poikkeustilanteen aikana olen huomannut, etten viihdy asunnossa eikä se vastaa kaikkia tarpeitani.”

Enemmän aikaa – ja mahdollisuuksia

Oikotie Asuntojen tutkimuksesta ilmeni, että jopa 60 %:lla vastaajista asunnonhankinta ei ollut lykkääntynyt koronan takia. Toki monen vastaajan asuntohaaveiden toteutumista jarruttavat yleinen työllisyystilanne ja asuntomarkkinoiden kehitys.

”Tällä hetkellä ei ole niin paljoa uusia myytäviä asuntoja tai taloja.”

”On ollut enemmän aikaa miettiä asunnonoston järkevyyttä ja se on hyvä asia.”

Ihmisillä on korona-aikana jopa normaalia enemmän aikaa haaveilla uudesta asunnosta – ja monet haaveet käyvät myös toteen.

Oikotien palvelussa tehtiin kävijäennätys toukokuun toisella viikolla, jolloin yli miljoona suomalaista kävi palvelussamme. Kävijöitä on ollut poikkeusaikana yli 20% enemmän viime vuoteen nähden. Kysyntää ja tarjontaa on poikkeusajasta huolimatta, uusia asuntoja julkaistaan palveluumme tasaiseen tahtiin sekä yhteydenottoja välittäjille lähetetään.

”Olen saanut uuden asunnon poikkeustilan aikana ja muuttanut.”

Poikkeusaika voi olla myös hyvä mahdollisuus onnistuneelle asuntokaupalle. Kun kilpailua on vähemmän, kodit ja ostajat löytävät toisensa. Vaikka osalla vastaajista asunnonostohaaveet ovat lykkäytyneet, 60 %:lle koronatilanteella ei ollut vaikutusta asumisasioihin ja muutamalla prosentilla asunnonvaihtohaaveet ovat jopa vauhdittuneet poikkeustilanteessa.

”Olemme juuri ostamassa asuntoa, ja nyt on vähemmän kilpailua. Saimme kiinnostavasta asunnosta hyvän tarjouksen.”

Kun itselle sopiva asunto löytyy, tilaisuuteen kannattaa tarttua myös poikkeustilanteessa. Tutkimuksen mukaan koronapandemia on saanut ihmiset pysähtymään ja haaveilemaan asunnon vaihdosta. Nyt kuluttajat ovat liikkeellä ostoaikeissa ja myös vuokra-asuntoja tarvitaan siinä missä ennenkin.

”Ei varsinaista vaikutusta, sillä olen etsimässä uudiskohdetta ja sopivaa ei ole löytynyt.”

”Asunnon myynti ja sijoittaminen pörssiin kiinnostaisi.”

 

* Kvantitatiivinen kyselytutkimus 18-64v väestölle poikkeustilanteen vaikutuksista asumiseen
Suomitutkassa 9.-16.4.2020

 

Oikotieltä löydät monipuolisen asuntovalikoiman myös poikkeustilanteessa. Etsitpä sitten myytävää-vuokrattavaa- tai loma-asuntoa. Tavoitamme asunnonvaihtajia myös mobiilissa ja appin kautta.