Harmoniaa ja selkeyttä, hillittyjä sävyjä ja luonnonmateriaaleja – siinä japandi-sisustustyylin kulmakivet.
Japandi-tyylissä yhdistyvät skandinaavinen ja japanilaistyylinen sisustus. Sisustustyylin ytimessä ovat käytännöllisyys ja selkeys. Tyylikkyys rakentuu minimalistisen muotoilun, neutraalien sävyjen ja luonnon omien materiaalien yhdistelmästä. Ei olekaan ihme, että japandi-tyyli on hurmannut monet hillittyä sisustusta arvostavat suomalaiset.
Jos kaipaat kotiisi rauhallista ilmettä, voi tämä sisustustyyli olla sinun juttusi. Kerromme nyt tarkemmin, miten loihdit itsellesi japandi-kodin.
Lue myös: Skandinaavinen sisustus kutsuu luonnonvalon kotiin
Japandi-sisustustyyliin käyvät vanhat tutut kalusteet
Japandi-sisustuksessa suositaan puhdaslinjaisia ja käytännöllisiä huonekaluja – juuri sellaisia, joita monesta suomalaiskodista löytyy jo ennestään. Toisaalta myös viime vuosien pyöreälinjaiset trendikalusteet istuvat erinomaisesti osaksi japandi-sisustusta.
Japandi-sisustuksessa olennaista ei kuitenkaan ole vain huonekalujen tyyli vaan myös kalusteiden sijoittelu. Jos tavoittelet kotiisi rauhallista japandi-tunnelmaa, malta asetella huonekalut väljästi. Kun jätät tilaa niiden ympärille, pääset nauttimaan vapaista kulkuväylistä ja harmonisesta tunnelmasta. Väljyyttä voit loihtia myös suosimalla matalia huonekaluja tai lisäämällä asuntoon suuria peilejä.
Minimalistiseen tyyliin pyrkiminen ei tarkoita, että mistään olennaisesta pitäisi luopua. Päinvastoin, japandissa yhdistyvät käytännöllisyys ja estetiikka. Tavoitteena on luoda toimiva kokonaisuus, jossa jokaisella huonekalulla on tarkoitus – tai jopa useampia. Kun karsit rohkeasti turhaa, korostat olennaista. Tässä sisustustyylissä vähemmän on todellakin enemmän!
Lue myös: Loihdi toimiva loft-sisustus näillä vinkeillä
Japandi-sisustus on niukka
Japandi-tyylin ytimessä on minimalistisuus, joten uusien huonekalujen lisäksi muutakaan uutta tavaraa ei välttämättä tarvitse hankkia. Muutama harkittu sisustusesine, kuten maljakko tai keraaminen veistos, riittää. Japandi-sisustustyylin voikin toteuttaa sekä edullisesti että ympäristöystävällisesti.
Aloita japandi-kodin sisustussuunnittelu pikemmin karsimalla tavaroita kuin hankkimalla uutta. Vinkkejä kodin järjestämiseen saat tästä ammattijärjestäjä Laura Holmströmin haastattelusta, ja itsellesi turhiksi jäävät tavarat voit myydä Tori.fissä.
Japandi-sisustuksessa suositaan tummiakin sävyjä
Moni skandinaavisen sisustustyylin ystävä on tottunut valitsemaan sisustukseen vaaleita sävyjä, ennen kaikkea valkoista. Koska japandissa ja skandinaavisessa sisustuksessa on paljon yhteistä, äkkipäätä voisi ajatella, että myös sisustuksen väripaletti on yhdenmukainen. Eroja kuitenkin löytyy.
Japandi-sisustuksessa suositaan kyllä vaaleaa värimaailmaa, mutta terää ilmeeseen tuovat tummat puun sävyt. Japandi-kodissa voi hyödyntää jopa mustaa sisustuksen pienissä yksityiskohdissa.
Lisäksi metsäiset vihreät ja muut murretut värit sekä pastellisen puuteriset sävyt pukevat japandi-kotia – kuitenkin kohtuudella annosteltuina.
Lue myös: Marko Paananen: Suomalaisen pahin sisustusmoka on tyytyminen
Luonnonmateriaalit herättävät ilmeen eloon
Japandi-sisustuksessa luonnonmateriaalit – ja niiden tuntu – nousevat merkittävään rooliin.
Sisusta esimerkiksi puulla, pellavalla, paperilla, villalla, rottingilla, bambulla ja keramiikalla. Saat hillityn japandi-sisustuksen heräämään eloon, kun kerrostat erilaisia materiaaleja ja tekstuureja. Valitse sileän rinnalle karheaa, pehmeän kanssa kovaa, jotakin pörröistä ja jotakin punottua. Japandi-tyyli on selkeä ja hillitty, mutta ei tylsä!
Palasen luontoa japandi-sisustukseen voit tuoda myös kasveilla, kunhan valitset vähäeleisiä vaihtoehtoja. Miltä kuulostaisi oma pieni bonsai-puu tai huomattavasti helppohoitoisemmat talventörröttäjät maljakossa?
Lue myös: Uutta ilmettä olohuoneeseen – Janne Naakan sisustusvinkit
Japandi-sisustus pähkinänkuoressa
- Tavoittele harmoniaa.
- Karsi ylimääräistä, vaali avaruutta.
- Panosta toiminnallisuuteen.
- Suosi luonnonmateriaaleja.
- Valitse puhdaslinjaisia kalusteita.
- Terävöitä vaaleaa ilmettä tummilla yksityiskohdilla.