Vuokrakodin remontoiminen ja sisustaminen – Janne Naakan vinkit

Janne Naakan keittiö.
Janne Naakan keittiö, Janne Naakka

Vuokra-asunnon remontointi ja sisustaminen eroavat omistusasunnon laitosta monin tavoin. Kysyimme sisustus- ja lifestyle-vaikuttaja, asuntomyyjä Janne Naakalta, miten vuokra-asunnosta loihditaan viihtyisä koti fiksusti ja kustannustehokkaasti.  

Vuokra-asunto voi olla pitkäaikainen koti tai välivaiheen majapaikka – tai sekä että. – Usein käy niin, että väliaikaisesta asunnosta tuleekin pidempiaikainen ratkaisu, sanoo sisustus- ja lifestyle-vaikuttaja, asuntomyyjä Janne Naakka. Siksi Naakka ajattelee, että väliaikaiseksikin tarkoitetun vuokra-asunnon viihtyisyyteen kannattaisi panostaa jo asumisen alkumetreillä.

Tilapäisenkin vuokra-asunnon sisustamiseen kannattaa hänestä satsata myös siksi, että viihtyisyys voi vähentää stressiä. Jos muuton syynä on ero tai jos vuokra-asunnossa majaillaan putkiremonttia tai oman talon rakennustyömaata paossa, kuormitusta riittää muutenkin. – Jos sisustaa tai remontoi vuokra-asunnon viihtyisäksi, koko elämänvaiheesta voi jäädä ihan erilaiset muistot, Janne Naakka sanoo.

Katsotaan siis, mitä vuokrakodin viihtyisyydelle on tehtävissä.

Vuokra-asunnon sisustaminen – viihtyisyyttä ilman välivaiheen tuntua

Janne Naakan olohuone ja makuuhuone.
Janne Naakan olohuone ja makuuhuone

Jos vuokra-asunnon tietää olevan väliaikainen, Janne Naakka kehottaa hankkimaan asuntoon suurten sijaan pieniä ja muokattavia huonekaluja. Moduulisohva tai pienten sohvien ja nojatuolien kokonaisuus löytää paikkansa seuraavastakin kodista. Myös kirjahyllyistä ja tv-tasoista on saatavilla jatkettavia malleja.

Suorakaiteen mallisen ruokapöydän sijaan Naakka kehottaa valitsemaan jatkettavan tai pyöreän ruokapöydän erityisesti, jos asunto on pieni. – Pyöreässä pöydässä istumapaikkoja on lisäksi helpompi liikuttaa.

Väliaikaisen vuokra-asunnon sisustusta varten hän sen sijaan ei hankkisi uutta sänkyä, koska makuuhuoneiden koot vaihtelevat kovasti. Myös matto ja kattovalaisin on valittava huoneen koon mukaan ja verhot huonekorkeus huomioiden tai ainakin niin pitkinä, että niitä on varaa lyhentää.

Vuokra-asunnon sisustus on käytännöllinen, kun kalusteet ovat oikean kokoisia. Viihtyisyyttä puolestaan saa loihdittua pienikokoisilla sisustusesineillä. – Pienet huonekalut, koristetyynyt, maljakot ja kyntteliköt löytävät helposti paikkansa seuraavastakin asunnosta, Naakka sanoo.

Lue myös: Sisustustrendit 2024

Vuokra-asunnon remontointi – vain vuokranantajan luvalla

Vuokranantajan luvalla asuntoa voi remontoidakin. Jo pienillä nikseillä vuokra-asunnon saa remontoitua ilmeeltään raikkaaksi ja oman maun mukaiseksi.

Janne Naakka ehdottaa kohtuullisen pienen budjetin muutostöiksi seinien, ikkunalautojen ja katon maalaamista. – Tällä hetkellä kattoon uskalletaan laittaa tummia ja kirkkaitakin värejä, hän kertoo sisustustrendeistä.

Vuokra-asunnon remontoimisesta ei kenties tulee ensimmäisenä mieleen kylpyhuoneen tai wc:n tuunaaminen, mutta Naakka rohkaisee tarttumaan pensseliin. – Usein vanhempien kylpyhuoneiden seinät on laatoitettu vain puoleenväliin. Loppuosan maalaaminen freesaa ilmettä. Nyt erityisen trendikkäitä ovat vihreät kylpyhuoneet.

Vuokra-asunnon kylpyhuoneremontin voi toteuttaa myös laittamalla vanhojen laattojen päälle mikrosementtiä. Naakka kuitenkin huomauttaa, että uudentyyppisistä materiaaleista ei ole vielä pitkän aikavälin kokemuksia. Siksi on arvoitus, miltä tällainen materiaali näyttää viiden tai kymmenen vuoden kuluttua, kun vuokralainen muuttaa pois.

Vaikka vuokra-asunnon keittiön remontoiminen ei tulisi kyseeseen, voi keittiön ilmettä kenties kirkastaa pienin muutoksin. – Kaapinovien vetimien vaihtaminen ei vaadi paljoa vaivaa eikä rahaa, ja vaikutus voi olla yllättävän suuri, Naakka kertoo.

Moni päällystää keittiön tasoja sisustusmuovilla. Naakka varoittaa, että työtasoon liimattava kontaktimuovi näyttää yleensä somessa paremmalta kuin luonnossa. – Muovin asentaminen on melkoinen työmaa eikä sen poistaminenkaan välttämättä onnistu niin nätisti kuin oli kuvitellut. Jos keittiössä on laadukas taso, en itse oikein innostu siitä, että se peitetään muovilla.

Vuokra-asunnon remontti voi tietysti olla mittavampikin, jos remontoiminen on itselle mielekästä vapaa-ajan harrastetta ja aikoo viihtyä samassa vuokrakodissa pitkään. Naakka kertoo, että näyttävää jälkeä saa vaihtamalla lattiamateriaalin ja asentamalla uudet listat lattialle ja kattoon, sekä trendikkäillä rimoituksilla. Keittiössä voi vetimien vaihtamisen lisäksi maalata kaapinovet sekä välitilan kaakelit. – Jos vielä poistaa yläkaappien ovet, saa keittiöön freesin näköisiä avohyllyjä.

Uutta ilmettä olohuoneeseen – Janne Naakan sisustusvinkit

Kuka Janne Naakka?

Janne Naakka on tunnettu, palkittu tubettaja ja muoti- ja lifestylebloggaaja sekä asuntomyyjä.