Kysyimme Neliöt Liikkuu LKV:n perustajalta, asuntomyyjä Andrei Koivumäeltä ja Oikotie Asuntojen johtajalta Anna Leinoselta tämänhetkisestä markkinatilanteesta. Lue, miten Koivumäki ja Leinonen kommentoivat viittä yleiseksi muodostunutta hokemaa.
1. Nyt ei ole hyvä aika myydä
Andrei Koivumäki:
”Jos oman kodin arvo on laskenut esimerkiksi 10 % ja olet ostamassa isompaa, muista, että senkin arvo on mitä luultavammin laskenut suunnilleen saman verran. Lisäksi, kun ostat isompaa, teet voittoa.
Ota huomioon myös se, että kilpailu ei ole nyt kovaa. Päätöstä ei tarvitse tehdä päivässä, vaan on enemmän aikaa katsoa kohdetta ja harkita tarjousta sekä neuvotella vapaammin. Hyvät ja oikein hinnoitellut kohteet menevät edelleenkin kaupaksi keskimääräistä parempaan hintaan viikoissa.
Jos et ole ostamassa asuntoa vaan pelkästään myyt, niin toki voit jäädä odottelemaan arvon nousua. Huomaa kuitenkin, että jos sulla on lainaa, korkojen osuus on niin suuri monissa kohteissa, että vaikka asunnon arvo nousisi seuraavien seitsemän vuoden aikana 10 prosenttia, olet tuossa ajassa maksanut niin paljon korkoja, että ne eivät edes kata asunnon arvon nousua. Samalla joudut sinnittelemään ja ”pilaat” omaa elämääsi, kun et mene elämässäsi eteenpäin. Silläkin on varmasti oma arvonsa.”
Anna Leinonen:
”Tällä hetkellä asuntoja etsitään aktiivisesti, eli kysyntä on edelleen korkealla tasolla. Meillä Oikotiellä vierailee noin 1,1 miljoonaa käyttäjää joka viikko. Myytäville asunnoille on siis paljon kiinnostusta markkinassa. Erityisesti kysyntää on hyvällä sijainnilla olevilla perheasunnoilla.
Asuntoa myydessä on tärkeää asettaa asunnolle realistinen hinta jo heti alussa. Tällä hetkellä myytäviä asuntoja on markkinoinnissa paljon, ja oikein hinnoitellut asunnot menevät helpommin kaupaksi. Kiinteistönvälittäjillä on vahva asiantuntemus auttaa hinnan määrittelyssä, ja oman alueen hintatasoa kannattaa seurata myös Oikotiellä olevia kohteita tarkastelemalla.
Yleisesti asunnon myynnissä kannattaa tällä hetkellä varautua hieman pidempiin myyntiaikoihin, koska ostajat pohtivat nyt ostopäätöstä pidempään johtuen epävarmasta taloustilanteesta ja korkojen noususta. Jos asunto ei mene heti kaupaksi, syy ei välttämättä ole asunnossa tai edes sen hinnassa. Tällä hetkellä myyntiajat ovat yleisesti pidempiä.”
2. Korkojen nousu huolestuttaa
Andrei Koivumäki:
”Mikäs siinä huolestuttaa enää, kun pankki on sen puolestasi ottanut huomioon ja myöntää lainaa niin, että taloutesi sen kestää? Pankissa testaavat maksusietokykyä 6–8 prosentin korolla. Jos silti pelkäät korkojen nousua, niin osta halvempi asunto. Teet pitkässä juoksussa silläkin voittoa.
Korkotaso on aika pitkälti vakiintunut, ja tälle tasolle se tulee jäämään joksikin aikaa. Vuoden tai kahden päästä se todennäköisesti lähtee laskuun. Nollakorkojen aika kannattaa kuitenkin suosiolla unohtaa.”
Anna Leinonen:
”Ostajat pohtivat ostopäätöstä nyt pidempään epävarman taloustilanteen ja korkojen nousun vuoksi. Korkojen on ennustettu laskevan lähiaikoina, mutta tähän ei kenelläkään ole oikeaa tai varmaa näkymää. Oma talous kannattaa aina laskea sen mukaan, että pärjää, vaikka korot vielä hieman nousisivatkin.
Markkinassa on pitkään totuttu nollakorkoihin, ja korkojen nousu on saanut ostajat pohtimaan ostoajankohtaa nyt tarkemmin. Asunnon osto on kuitenkin pitkäaikainen sijoitus ja ajanjaksolle mahtuu paljon erilaisia vaiheita. Pitkällä tähtäimellä korkotasot tasoittuvat joka tapauksessa.
Asunto kannattaa ostaa silloin kun sille on tarve. Jos korkeammat korot huolestuttavat, kannattaa pohtia myös omia kriteereitä asunnolle. Voisiko uusi koti olla ehkä sittenkin alueella, jossa hinnat ovat maltillisempia tai voisiko koti olla hieman ajateltua pienempi? Omaan talouteen kannattaa aina jättää hieman joustovaraa, koska elämässä voi tulla vastaan yllätyksiä.”
Lue myös: Maksatko tavaroiden säilyttämisestä vai asumisesta? Ammattijärjestäjä Laura Holmströmin oivallukset auttavat raivaamaan tilaa tärkeimmälle.
3. Asuntojen myyntiajat venyvät
Andrei Koivumäki:
”Näin tapahtuu aina, kun tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, joten tämä on täysin normaalia. Oikein hinnoitellut kodit menevät kaupaksi. On vain varauduttava siihen, että jos ennen asunto meni kaupaksi viikossa, niin nyt myynti voi kestää hyvinkin kuukauden.
Esimerkiksi ennen korona-aikaa Espoossa omakotitalojen normaali myyntiaika oli noin neljä kuukautta, kun taas korona-aikana lähes jokainen omakotitalo myytiin alle kuukaudessa. Ihmiset tottuivat epätyypilliseen myyntiaikaan, ja nyt kontrasti on iso.
Jos kohteessa on väärä hintapyyntö, niin ei se mene kaupaksi hyvässäkään markkinassa. Älä siis hinnoittele asuntoasi väärin, jotta myyntiaika ei veny mahdottomaksi tai asunto jää kokonaan myymättä. On mukavampaa, että kodistasi kilpaillaan, kuin että siitä tingitään, eikö?”
Anna Leinonen:
”Tämä on totta. Asuntojen myyntiajat ovat nyt yleisesti pidempiä johtuen siitä, että ostajat pohtivat ostopäätöstä pidempään korkojen nousun ja epävarman taloustilanteen vuoksi. Toisaalta hyvällä sijainnilla olevat ja oikein hinnoitellut kohteet voivat mennä kaupaksi nopeastikin.”
Lue myös: Kiinnitä huomiota näihin asioihin, jos olet myymässä asuntoa vuonna 2023
4. Asuntoa ei kannata remontoida ennen myyntiä
Andrei Koivumäki:
”Tämä on täysin totta suurimmilta osin, vaikka faktahan on se, että remontoitu asunto menee keskimääräistä nopeammin kaupaksi ja tietenkin korkeampaan hintaan. Totuus on kuitenkin siinä, että harva osaa tehdä remontin niin laadukkaasti jokaista yksityiskohtaa huomioiden ja sellaiseen hintaan, että se kattaa kulut ja siihen käytetyn ajan. Suurin osa valitsee kaiken lisäksi aivan väärät materiaalit: joko liian halvat tai liian kalliit.
Moni kuvittelee, että pieni fiksaus nostaisi asunnon arvoa, mutta harvemmin se on näin. Tänä päivän ostajat ovat vaativia ja tarkkoja, joten ei riitä, että maalaat itse sieltä sun täältä. Jos remontoit saadaksesi voittoa tai premium-hinnan, remontoi viimeisen päälle kunnolla ja mielellään lattiasta kattoon. Muuten ostaja huomaa, että olet yrittänyt vähän meikata, eikä ole valmis maksamaan remonttijäljestä.”
Anna Leinonen:
”En tiedä, onko tähän oikeaa vastausta. Ostajat arvostavat tällä hetkellä mahdollisimman muuttovalmiita kohteita eli kohteita, joissa suurimmat remontit on tehty. Toisaalta, jos ostaa remontoimattoman kohteen, hintataso on maltillisempi ja pääsee itse vaikuttamaan materiaalivalintoihin ja tyyliin. Kun ostaa remonttia vaativan kohteen, saa esimerkiksi keittiöstä ja kylpyhuoneesta juuri omia toiveita vastaavan. Kevyt pintaremontti tai stailaus on monesti järkevää tehdä, jotta koti näyttää uudelle ostajalle siistiltä ja houkuttelevalta.”
Lue myös: Natalia Salmelan vinkit keittiöremonttia suunnittelevalle
5. Yksiöt eivät mene kaupaksi
Andrei Koivumäki:
”Yksiötkin menevät kaupaksi, mutta jos haluat niistä vuosien 2019–2022 hintatason, voit unohtaa yksiön myymisen vuosiksi. Ne ajat ovat ohi. Jos ostit kuumimpaan markkinaan yksiön uudiskohteesta tai vaikka Kalliosta, voit vähentää vähintään 1 000 €/m2 tai jopa 1 500 €/m2. Monien yksiöiden kuten kaksioidenkin hinnat ovat vuosien 2014–2016 hinnoissa, ja se on fakta.
Moni on tottunut siihen, että mitä tahansa ostaa, hinta nousee. Valitettavasti niin se ei aina mene. Tämä on normaalia kiinteistöalalla missä päin maailmaa tahansa. Olemme olleet Suomessa hyvin pitkään täysin poikkeuksellisessa tilanteessa. Jos olet myymässä syystä tai toisesta, hyväksy totuus ja tee voitto nykyisen sijaan uudella asunnolla.”
Anna Leinonen:
”Tällä hetkellä markkinoinnissa on paljon pieniä koteja, eli pienistä kodeista kiinnostuneille tarjontaa on nyt ennätyksellisen paljon. Yleisesti asuntojen myyntiajat ovat nyt pidempiä, ja tämä koskee myös yksilöitä. Yksiöt eivät mene yhtä nopeasti kaupaksi kuin ennen, koska asuntosijoittajat ovat hieman varovaisempia kulujen nousun myötä. Aika on erittäin otollinen ensiasunnon ostajille, koska yksiöitä on paljon tarjolla ja hintataso on maltillinen.”
Lue myös: Anne Ramsay: Ostajan markkinat kutsuvat pienten asuntojen ostajia