Anne Ramsay: Ostajan markkinat kutsuvat pienten asuntojen ostajia

Kiinteistönvälittäjä Anne Ramsay

Nyt on ostajan markkinat, mutta kenen kannattaa suunnata asuntokaupoille? Entä mitä asunnon ostamisesta haaveilevan on hyvä ottaa huomioon? Remppa vai muutto -tv-sarjasta tuttu kiinteistönvälittäjä Anne Ramsay kertoo.

Bo LKV:n kiinteistönvälittäjä, LKV, KTM Anne Ramsay on tullut monelle tutuksi televisiosta. Remppa vai muutto -tv-sarjassa Ramsayn tehtävänä on löytää perheelle uusi koti sillä aikaa kun sisustusarkkitehti Marko Paananen remontoi asukkaiden nykyistä kotia. Kilpailu Paanasen ja Ramsayn välillä on leikkimielistä, mutta kovaa: jakson lopussa asiakas päättää, valitseeko rempan vai muuton.

Kiinteistönvälittäjänä Ramsay toivoo tietenkin muuttoa. Tällä kertaa hän kuitenkin yllättää. – Nyt on ostajan markkinat, joten remonttikin saattaa tulla kyseeseen.

Lue myös: Uskaltaako nyt remontoida tai rakentaa uutta?

Asuntomarkkinoilla on palattu vanhaan normaaliin

Korona-aikana asuntokauppa kävi monin paikoin niin kuumana, että ostajat tarjosivat asunnoista ylihintaa. – Kymmenminuuttisen näytön perusteella tehtiin nopeasti isoja ratkaisuja, Anne Ramsay kuvailee.

Nyt tilanne on rauhoittunut, mutta Ramsayn mukaan asuntomarkkinat eivät silti missään nimessä ole romahtaneet. – Tosiasiassa nyt on palattu etenkin hinnoissa monin paikoin vuoden 2019 tasolle eli tilanteeseen, joka meillä oli ennen pandemiaa. Kauppa on vilkastunut, mutta myyntiajat ovat pidentyneet ja kauppojen läpi saamiseksi saa olla tekemässä huomattavasti enemmän töitä.

Ramsay näkee asuntokaupassa virkistymisen merkkejä verrattuna loppuvuoden 2022 tilanteeseen. – Se, miten tilanne kehittyy, riippuu kuitenkin tosi paljon korkojen kehityksestä.

Asuntokauppa on vastuullisempaa nyt kuin korona-aikana

Anne Ramsay pitää tämänhetkistä markkinatilannetta ostajan kannalta hyvänä. Tarjontaa on enemmän kuin kysyntää, joten vaihtoehtoja riittää. Koska kaupankäynti on rauhoittunut, ostajalla on aikaa katsella, harkita ja vertailla rauhassa. Ramsay kuvailee kaupankäyntiä vastuullisemmaksi kuin korona-aikana.

– Näytöllä saatetaan nyt käydä kaksi, jopa kolmekin kertaa. Kaiken kaikkiaan ostajalla on paljon enemmän valtaa kuin korona-aikana, hän kiteyttää.

Lue myös: Kiinnitä huomiota näihin asioihin, jos olet myymässä asuntoa vuonna 2023

Ostajan markkinat hyödyttävät erityisesti pienten asuntojen ostajia

Anne Ramsayn mukaan erityisesti pieniä asuntoja on tällä hetkellä runsaasti tarjolla – ja kun tarjontaa on paljon, myös hinnat pysyvät kohtuullisina.

Hän kannustaa erityisesti ensiasunnon ostajia suuntaamaan asuntokaupoille. – ASP-lainan ehtoja on parannettu huomattavasti, joten ensiasunnon ostajien tilanne on nyt varsin hyvä.

Ensiasunnon ostajien lisäksi pienet asunnot kiinnostavat myös sijoittajia. Ramsay on huomannut, että sijoittajat ovatkin alkaneet tauon jälkeen pikkuhiljaa palailla asuntokaupoille. – Arvonnousupotentiaali on nyt parempi kuin aiemmin, joten pienten asuntojen ostaminen pitkällä sijoitushorisontilla voi olla kannattavaa. Sen sijaan asunnon ostaminen remontoitavaksi ja myytäväksi ei tunnu tällä hetkellä houkuttelevan suurinta osaa ostajista.

Lue myös: Ensiasunnon ostajan opas

Asuntolainoista kannattaa neuvotella

Anne Ramsay kehottaa sekä asunnon omistajia että ensiasunnon ostamista harkitsevia juttelemaan laina-asioista avoimesti pankin kanssa. – Euriborille emme tietenkään voi mitään, mutta jotain muuta voi olla tehtävissä, hän muistuttaa.

Ramsay vinkkaa kysymään pankista mahdollisuutta siirtää nykyinen asuntolaina seuraavaan kohteeseen, jos on esimerkiksi saanut nykyiseen lainaansa hyvän korkosuojan aiemmin. – Tällainen järjestely voi mahdollistaa vaikka muuton isompaan asuntoon toiselle asuinalueelle, siis enemmän neliöitä samoilla hyvillä ehdoilla.

 

Oletko ostamassa asuntoa? Tutustu Oikotien myytäviin asuntoihin.