Mökkejä on jokaiseen makuun – mikä niistä vastaa eniten unelmiasi?

Kaupallinen yhteistyö: RE/MAX

Mökkien kysyntä on nyt korkeammalla kuin vuosiin. Ulkomaanmatkojen sijaan moni haaveilee mökistä tai vapaa-ajanasunnosta, jossa viettää lomia, tehdä etätöitä ja nauttia luonnon läheisyydestä. Valinnanvaraa Suomen mökkimarkkinoilla riittää hulppeasta merenrannalla sijaitsevasta kakkoskodista aina askeettisempaan kuivan maan mummonmökkiin. Mökistä haaveilevan kannattaa aivan ensiksi tutustua erilaisiin mökkityyppeihin ja käydä läpi niitä toiveita ja edellytyksiä, joita oman mökin on täytettävä.

Mökin merkitys tärkeänä kakkoskotina on kasvussa

Mökkibuumiin vaikuttavat niin pandemia kuin yleinen hyvinvoinnin trendikin. Oma pikku paratiisi halutaan arjen kiireiden vastapainoksi, mukavaan yhdessäoloon ja ehkä elämän hidastamiseenkin. Mökki-innostus on saanut valtaansa myös ihan uusia ostajia, kun nuoret ja lapsiperheet etsivätkin nyt omaa lomapaikkaa koto-Suomesta. Yleistynyt etätyö ei sido ihmisiä omiin koteihinsa, vaan läppärin kanssa töitä voi tehdä juuri siellä missä huvittaa – mieluusti juuri omalla mökillä.

Isomman kodin hankinnan sijaan moni katseleekin nyt vapaa-ajanasuntoa, jossa voisi viettää aikaa myös ympärivuotisesti. Kokosimme tähän artikkeliin tietopakettia erilaisista mökeistä ja vapaa-ajanasunnoista Suomessa, unohtamatta haavetta kakkosasunnosta ulkomailla. Haaveiden mökki on askelta lähempänä, kun käyt rauhassa läpi eri mökkityypit sekä tarpeet ja toiveet, joita mökille asetat.

Tutustu myös koosteeseen, mitä on hyvä tietää mökin ostosta, jottei ikäviä yllätyksiä pääse syntymään.

Rantamökki on toiveiden kärjessä

Veden läheisyys on monelle mökkeilijälle tärkein kriteeri, ja usein ”oikeaksi” mökiksi mielletäänkin vain meren, järven tai joen rannalla sijaitseva mökki. Vesistön äärellä kesä onkin parhaimmillaan, kun laiturilla voi nautiskella aamukahvit ja uimaan, suppailemaan ja veneilemään pääsee suoraan mökkirannasta.

Ja kyllähän meillä mökkejä riittää Suomen tuhansien järvien rannoilla ja meren äärellä! Hinnoissakin riittää valinnanvaraa. Suosituimpia rantamökkejä ovat suurimpien kaupunkien lähistöllä sijaitsevat vapaa-ajanasunnot, joihin on kotoa sopiva ajomatka. Jos on valmis etsimään mökin hieman syrjäisemmältä sijainnilta, voi myös rantamökki löytyä huokeampaan hintaan.

Idyllinen mummonmökki viehättää tunnelmallaan

Kuivalla maalla seisova suloinen punamullan värinen mökki ja ikkunoista pilkottavat pitsiverhot – perinteikäs mummonmökki saa monen sydämen sykkimään. Yleensä mummonmökin ympärillä on jo valmiiksi satoisia omenapuita ja marjapensaita ja omalle kasvimaallekin on tilaa. Jo nimestä voi päätellä, ettei mummonmökki ole varustelultaan aivan huippuluokkaa, mutta sähköt ja juokseva vesi toki kuuluvat perusmukavuuksiin. Muuten mummonmökit ovat usein sisustajien unelmia, joihon on helppo luoda menneen ajan rauhallista, ajatonta tunnelmaa. Rantakohteisiin verrattuna mummonmökit saa edullisemmin – tosin remonttikulut voi suosiolla laskea ostohinnan päälle.

Kuivan maan mökin mukana voi tulla isokin tontti

Yhä useampi haluaa nauttia mökin väljistä neliöistä ja tontista, jolla riittää tilaa monenmoiseen puuhasteluun. Toive asua maan tasolla, hoitaa pihaa ja puutarhaa sekä olla lähellä luontoa saa monen mökin etsijän suuntaamaan katseensa kuivan maan mökkeihin. Vaikka omaa rantaa ei olisikaan, suurella todennäköisyydellä lähistöltä löytyy uimaranta tai sija omalle veneelle.

Kuivan maan mökeissä varustelutaso vaihtelee suurestikin riippuen aikaisempien vakituisten asukkaiden remontti-innosta. Pihapiirissä on yleensä erilaisia piharakennuksia, joten näissä kuivan maan mökeissä on vihdoin tilaa haaveissa olleille harrastuksille – kangaspuut voi sijoittaa vintille tai oman pikku pajan liiteriin. Kuivan maan mökeistä on rantamökkejä enemmän tarjontaa ympäri Suomen, ja hinta riippuu varustelutasosta, tontin koosta ja sijainnista.

Kakkoskoti Suomesta tai ulkomailta

Kakkoskotien suosio on suuressa kasvussa, eikä ihme. Kaipuu luonnon keskelle, harrastusten pariin tai vain nauttimaan erilaisesta ympäristöstä saa haaveilemaan toisestakin elämän tukikohdasta. Eikä kakkoskoti välttämättä ole aina maalla tai suosituimmilla kesänviettopaikkakunnilla, vaan se saatetaan hankkia myös suuremmista kaupungeista kulttuurin, hyvien ravintoloiden ja palveluiden parista.  

Vapaa-ajanasunto ulkomailta kiinnostaa myös: matkustelun sijasta se tarjoaa mahdollisuuden asua ja elää ulkomailla omassa asunnossa ja tutustua paikalliseen arkeen. Aurinkoisempi sää ja leppoisampi elämänrytmi houkuttelevat monia oman loma-asunnon hankkimiseen ulkomailta. Töitäkin on mahdollista nykyään tehdä missä tahansa, joten myös työikäiset ovat innostuneet vakipaikasta, jossa viettää pitkiäkin aikoja poissa totutuista kotiympyröistä. Lue täältä, mitä on hyvä huomioida hankkiessa asuntoa ulkomailta.

Mitä kaikkea haluat kesämökiltä? Käy nämä kriteerit läpi ennen ostopäätöstä

Mökkikuumeen iskiessä kannattaa hetkeksi pysähtyä punnitseman omia toiveita. Mökki on kuitenkin pitkäaikaissijoitus, jota tulevien vuosien saatossa hoidetaan ja huolletaan. Kun tiedät tarkalleen, mitä tahdot, olet jo askeleen lähempänä haaveiden mökkiä. Tässä yleisimpiä kriteerejä omalle mökille:

1. Millainen varustelutaso on sopiva?

Haluatko mökillä tiskata ulkosalla ja tunnelmoida kynttilän valossa? Vai tarvitsetko mökillä samat mukavuudet kuin kotonakin ja ehkä jotain extraakin, kuten kylpypalju pihamaalla? Yleisesti kesämökiltä vaaditaan näitä kolmea asiaa: perille asti tulevaa tietä, sähköjä ja porakaivoa. Yksi haluaa valmiiksi mukavan mökin, toinen oikein toivoo fyysisten mökkiaskareiden tuomaa vaihtelua, kuten halon hakkuuta ja veden kantamisesta.

Usein mökiltä toivotaan mahdollisuutta ympärivuotiseen käyttöön. Silloin paremmalla varustelutasolla, lämmitysratkaisulla ja mökkiteiden talvikunnossapidolla on merkitystä.

2. Onko veden läheisyys välttämätöntä?

Rantamökkien suurempi arvostus näkyy suoraan hinnassa. Siksi mökin ostoa miettiessä kannattaa pohtia, onko veden läheisyys aivan välttämätöntä. Riittäisikö käynnit yleisellä uimarannalla, kuljeskelu rantareiteillä ja kalastusluvan hankkiminen paikallisille vesille? Olisiko lasten turvallisempaa leikkiä kuivalla maalla kuin vedessä? Rannan vaihtoehtona voi olla vaikka ylellinen kylpytynnyri, johon koko perhe mahtuu yhteiseen hemmotteluhetkeen.

3. Onhan mökillä hyvä nettiyhteys?

Nykyään on vaikea pärjätä ilman nettiä, ja etätöitä tehdessä se on välttämättömyys. Tarkista siis etukäteen, kuinka hyvin netti toimii mökillä. Hyvä keino on myös jakaa kännykän nettiyhteys muille laitteille.

4. Kuinka kaukana mökki voi olla?

Tutkimusten mukaan mökin mieluisin sijainti on noin tunnin ajomatkan päässä kotoa. Tämän vuoksi suurimpien kasvukeskusten lähistön mökkien hinnat ovatkin korkeimmat. Lähellä sijaitseva mökki houkuttelee vierailemaan siellä useammin, ja sateen sattuessa on helppo hypätä autoon ja palata kotiin.

Mutta entäpä jos hankkisit mökin kauempaa ja olisit siellä kerralla pidempään? Suunnittelulla ja järjestelyillä mökkireissujen kestoa saa kasvatettua, esimerkiksi keskittämällä etätyöjaksoja yhteen ryppääseen ja ottamalla etätyöjaksoja lomien molempiin päihin.

5. Mökki ylhäisessä yksinäisyydessä vai lähellä naapureita?

Ihmisten tarve rauhaan ja yksityisyyteen vaihtelee: joku haluaa mökkeillä ikiomassa saaressa kunnon venematkan päässä ja toinen kaipaa viihtyäkseen muita kesänviettäjiä. Ennen mökkikaupoille lähtöä onkin hyvä tutkailla omaa sosiaalisuuttaan.  

Kivoja mökkiyhteisöjä ovat isommissa kaupungeissa sijaitsevat siirtolapuutarhat sekä hiihtokeskusten mökkikylät, joissa aina löytyy samanmielistä seuraa. Kesämökkipaikkakunnilla, joissa mökkejä on rannoilla vieri vieressä, ovat lähinaapureiden äänet aina kuultavissa. Silloin rauhaa kaipaava saattaa mieluummin suunnata erämaajärvelle tai kuivan maan mökkiin luonnon helmaan, etäälle kaikesta.

6. Miten vietät aikaasi mökillä?

Entisaikaan mökit olivat lähinnä työleirejä, joissa fyysistä työtä riitti koko loman ajaksi. Nykyisin mökiltä toivotaan enemmänkin rentoa yhdessäoloa perheen ja läheisten kanssa miellyttävässä, kodista poikkeavassa ympäristössä. Grilliherkkuja ja savustusta, kahvihetkiä ulkosalla, uimista ja saunomista, elämyksiä lähiluonnossa – siinä monen resepti onnistuneeseen mökkeilyyn. Jos tähtäimessäsi on kasvattaa omia vihanneksia, puuhailla puutarhassa tai saada lisätilaa harrastukselle, se onnistunee parhaiten kuivan maan mökeissä, joissa saattaa olla isokin tontti ja useita ulkorakennuksia. Merkittävä seikka sopivan mökin valinnassa on se tunnelma ja ilmapiiri, joka mökistä ja sen lähiympäristöstä muodostuu. Ja tietenkin seuraa arvostavan toiveiden mökillä pitää olla sopivasti tilaa lapsille, aikuisille ja kylään tuleville ystäville!

7. Kuinka paljon olet valmis sijoittamaan mökkiin?

Mökkien hinnoissa on suuret vaihtelut johtuen sijainnista, mökin kunnosta, koosta, rakentamisajankohdasta ja varustelutasosta. Himotuimmat mökit sijaitsevat kasvukeskusten lähellä ja suurien vesistöjen, kuten Saimaan, rannoilla. Tällä hetkellä mökkikaupoissa eletään myyjän ehdoilla, sillä Maanmittauslaitoksen tilastojen mukaan mökkien keskihinta on noussut 21 %, kun vertaillaan vuosia 2020 ja 2021 tammikuusta huhtikuuhun. Suuntaa antavaa tietoa mökkien hinnoista paikkakunnittain vuodelta 2019 löydät täältä.

Etsitkö haaveittesi mökkiä? Anna asiantuntijan auttaa!

Tällä hetkellä mökeistä on enemmän kysyntää kuin tarjontaa. Hyvä keino säästää aikaa ja omia hermoja mökin etsimisessä on tehdä ostotoimeksianto asiantuntevalla RE/MAXin kiinteistönvälittäjälle. Ostotoimeksianto varmistaa, että sinulle löytyy juuri omia toiveitasi vastaava mökki tai vapaa-asunto.

RE/MAXin kiinteistönvälittäjän kautta saat tietää niistäkin mökeistä, jotka ovat vasta tulossa myyntiin. Kun mökki sitten löytyy, on ostopäätös syytä tehdä nopeasti, sillä hyvää mökkiä todennäköisesti havittelee useampi ostaja.

Mökkikaupassa on aina kyse kiinteistöstä. Jotta kiinteistökauppa sujuu lainmukaisesti, kannattaa sopimus- ja kauppakirja-asioissa ehdottomasti käyttää RE/MAXin kiinteistönvälittäjää.

Mökkiä etsimässä? Ota RE/MAXin kiinteistönvälittäjä avuksesi ja pääset pian nauttimaan omasta unelmien mökistäsi! Ota yhteyttä!