Suomen suosituimman kaupungin Tampereen vetovoima kasvaa yhä

Asuminen Tampereen kaupungissa.

Asuntokaupoilla kannattaa nyt iskeä Tampereen tuoreen ratikan reitille.

Tampereen suursuosio suomalaisten keskuudessa kestää ja näyttää jopa kiihtyvän. Tampereella myytäviä asuntoja on katseltu tänä vuonna 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tahti näyttää olevan jopa kiihtymässä, sillä heinäkuussa asuntoa Tampereelta etsittiin 23 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Lukemat ovat Oikotie Asuntojen hakupalvelusta.

Ne tarkoittanevat, että Tampereen suosio jatkuu ja kestää lähitulevaisuudessakin. Viime vuonna Tampere keräsi kaikista Suomen paikkakunnista selkeästi eniten muuttovoittoa, 2094 uutta asukasta, ja tahti jatkui kuluvan vuoden alkuneljänneksellä. Oikotie Asuntojen palvelussa vieraili nyt heinäkuussa tamperelaisia 30 prosenttia enemmän heinäkuussa 2020. Vastikään liikennöintinsä aloittanut ratikka vielä nostaa Tampereen vetovoimaa.

Tampere jatkaa lentoaan suomalaisten suosikkikaupunkina. Tampereella myytäviä asuntoja on katseltu tänä vuonna 20 prosenttia enemmän kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Tahti näyttää olevan jopa kiihtymässä, sillä heinäkuussa tamperelaista asuntoa etsittiin 23 prosenttia enemmän kuin viime vuoden heinäkuussa. Lukemat ovat Oikotie Asuntojen hakupalvelusta.

– Lukemat ovat erittäin kovia, kun huomioidaan, että Tampere oli tietysti jo entisestään iso kaupunki ja vilkas asuntomarkkina. Kun ne ovat nyt noin kovalla tasolla, on hyvin oletettavaa, että haut johtavat myös asuntokauppoihin. Mikä todennäköisesti tarkoittaa, että Tampereelle muutetaan lähitulevaisuudessakin verrattain vilkkaasti, Oikotie Asuntojen tamperelaislähtöinen johtaja Anna Leinonen sanoo.

Viime vuonna Tampere keräsi kaikista Suomen paikkakunnista selkeästi eniten muuttovoittoa, 2094 uutta asukasta, ja tahti jatkui kuluvan vuoden alkuneljänneksellä. Tammikuun alun ja maaliskuun lopun välisenä aikana muuttovoitto muualta Suomesta oli 388 ihmistä. Se oli liki 200 ihmistä enemmän kuin toiseksi suurimman muuttovoiton vuosineljänneksellä keränneellä Sipoolla. Nyt Tampere on ollut tänä vuonna yliopistokaupungeista ainoa, joka on saanut muuttovoittoa Suomen sisäisessä muuttoliikkeessä.

30 prosentin kasvu Tampereella

Oikotie Asuntojen palvelussa vieraili nyt heinäkuussa tamperelaisia 30 prosenttia enemmän kuin heinäkuussa 2020. Kysyntää on kaikista talotyypeistä, mutta omakotitalojen ja rivitalojen kysyntä omalla pihalla erityisen on vahvaa. Tämä trendi on jatkunut koko vuoden.

Suomalaiset nimesivät Tampereen suosikkikaupungikseen Oikotien toukokuussa tekemässä kyselytutkimuksessakin. 23 prosenttia suomalaisista valitsisi muuttokohteekseen Tampereen. Ero muualle on melko selkeä, sillä kakkossuosikin Helsingin kannatus on 18 prosenttia.

– Tampereella on todella hieno draivi. Siellä on panostettu kaupunkikehitykseen ja kiinnostavuuteen jo vuosia, mikä näkyy nyt. Sijainti on keskeinen ja imago dynaaminen, Leinonen toteaa.

Kolmossuosikki muuttokohteeksi on Turku 13 prosentilla ja nelossuosikki Oulu 10 prosentilla. Kyselytutkimukseen vastasi 1002 suomalaista.

Ratikka muokkaa asuntokauppaakin

Ehkä tunnetuin osa Tampereen viime vuosien kaupunkikehitystä on juuri liikennöintinsä aloittanut ratikka. Sen myötä uudelle tasolle noussut julkinen liikenne nostaa entisestään vetovoimaa asuntokaupassa. Ratikan reitti myös laajenee vielä tulevina vuosina.

– Ratikka on merkittävä askel Tampereelle. On varmaa, että sillä on monia myönteisiä vaikutuksia. Siksi on myös selvää, että ratikan reitin alueiden asuntojen hintataso nousee. Se kannattaa huomioida, kun hakee Tampereelta omistusasuntoa, Leinonen kommentoi.

Oikotien datasta näkee, että kaupungin kiinnostavimmat alueet ovat tällä hetkellä Pyynikinrinne, Hervanta, Kaleva, Kyttälä, keskusta, Rahola, Härmälä, Linnainmaa, Pyynikki ja Annala.

– Ratikan vaikutuksen voi tulkita näkyvän, sillä Tampereen vetovoimaisimpien alueiden kärkikymmenikkö oli viime vuonna erilainen. Tuolloin vetivät eniten Hervanta, Vuores, Pyynikinrinne, Pyynikki, Kyttälä, Kaleva, Petsamo, Armonkallio, Pyynikinrinteen toinen osa sekä Kaukajärvi, Leinonen kertoo.

3 vinkkiä asunnon ostamiseen Tampereelta

1. Huomioi, että Tampereen vetovoima on nyt kovinta koko maassa. Parhaan mahdollisen asunnon löytämiseksi on oltava tavanomaistakin aktiivisempi ja ripeämpi. Kannattaa hyödyntää kaikki apuvälineet: lataa Oikotien sovellus ja luo hakuvahti. Sovellus ilmoittaa sinulle sopivista asunnoista heti, kun ne tulevat tarjolle.

2. Ratikka muokkaa Tampereen asuntomarkkinaa. Sen reitin varrelle on odotettavissa arvonnousua. Erityisiä helmiä voi löytää alueilta, joille ratikan reitti vasta laajenee lähivuosina.

3. Kun Tampereella on nyt asunnoille kova menekki, myyntiajat ovat lyhyitä. Kannattaa ehdottomasti huomioida, että pankkien on usein hankalaa reagoida nopeisiin aikatauluihin mahdollisissa asuntolainapyynnöissä. Siksi tärkeä osa omaa aktiivisuutta on olla proaktiivisesti yhteydessä pankkiin jo ennen halutun asunnon löytymistä. Se, että pankilla on tieto tilanteesta, ripeyttää usein lainanhakuprosessia. Tämän aikatauluepäsuhdan minimoiminen korostuu nyt Tampereella.