5 vinkkiä asuntonäyttöön

Suosituimmat asunnot menevät kuin kuumille kiville, olipa kyse sitten omistus- tai vuokra-asunnosta. Muutamia sudenkuoppia välttämällä onnistut asuntonäytöllä – ja saat haluamasi kodin itsellesi.

Sopivan asunnon löytäminen saattaa tuntua etenkin suuremmissa kaupungeissa ja suosituimmilla alueilla toisinaan mahdottomalta. Asuntonäytöillä riittää kävijöitä ja moni on valmis tekemään tarjouksen tai laatimaan vuokrasopimuksen saman tien. Nopeus onkin asuntonäytöillä valttia!

Listasimme 5 vinkkiä onnistuneelle asuntonäytölle:

1. Ole reipas ja avoin.

Reipas ja iloinen asenne huomataan. Salamyhkäisyys ei kannata. Kysy rohkeasti asuntoon liittyvistä asioista ja osoita kiinnostuksesi. Kerro myös itsestäsi ja tilanteestasi reilusti, mutta sopivan napakasti. Kenelläkään ei ole aikaa kuunnella ”koko elämäntarinaa” asuntonäytöllä.

2. Perustele, perustele ja perustele.

Kerro miksi juuri tämä asunto olisi sinulle sopiva koti. Onko opiskelu- tai työpaikkasi kenties lähistöllä vai sopiiko huoneiston pohjapiirros elämäntyyliisi täydellisesti. Kun perustelet asunnon tarpeesi huolellisesti, saatat saada juuri tämän asunnon.

3. Osoita maksukykysi.

Selvitä vuokranantajalle taloudellinen tilanteesi ja maksukykysi, niin hän voi varmistua siitä, että vuokra tulee maksettua ajallaan. Yhä useampi vuokranantaja käyttää takaussopimusta, joka varmistaa sen, että vuokria ei jää rästiin. Mikäli olet ostamassa asuntoa, selvitä rahoitusasiat kuntoon ennen kuin menet näytölle. Näin pystyt reagoimaan tarvittaessa nopeastikin mieleisen asunnon löydyttyä.

4. Rehellisyys kannattaa aina.

Rehellisyys maan perii on vanha sanonta, mutta pitää edelleen paikkansa. Vuokranantajalle ei siis kannata valehdella, jos luottotiedot eivät ole kunnossa. Luottotiedot tarkistetaan lähes poikkeuksetta aina ennen vuokrasopimuksen tekemistä. 

5. Ole täsmällinen, mutta unohda ehdottomuus.

Ethän myöhästy asuntonäytöltä. Ajoissa olemalla osoitat arvostuksesi ja kiinnostuksesi asuntoa ja toisen käyttämää aikaa kohtaan. Myös nopeus päätöksissä on tänä päivänä valttia. Liian ehdoton ei myöskään kannata olla. Jäykkä ja ehdoton asenne voi säikäyttää vuokranantajan, sillä kukaan ei halua hankalaa vuokralaista. Toisaalta liian rento asenne voi kostautua luottamuspulana. Tärkeintä on olla oma itsensä eikä esittää mitään muuta.

Löydä Oikotieltä omistus- ja vuokra-asunnot.