Asunto ilman luottotietoja

Mies istumassa tietokoneen ääressä ja pohtimassa, miten saada asunto ilman luottotietoja.

Voiko vuokra-asunnon saada ilman luottotietoja? Kyllä voi. Maksuhäiriömerkintä ei ole aina este asunnon saamiselle. Lue vinkit jutustamme.

Luottotiedot tarkistetaan yleensä aina ennen vuokrasopimuksen allekirjoittamista. Maksuhäiriömerkintä ei aina kuitenkaan tarkoita automaattisesti sitä, että vuokralainen jättäisi vuokrat maksamatta. Vuokranantajan kannattakin käyttää omaa harkintaansa vuokralaista valitessa.

Luottotietojen menetys saattaa hävettää ja hankaloittaa elämää, mutta se ei välttämättä tarkoita sitä, että ei pystyisi hoitamaan velvoitteitaan, kuten vuokran maksua.

Maksuhäiriömerkinnät ovat yleistyneet etenkin nuorilla. On kuitenkin hyvä muistaa, että maksuhäiriömerkintä ei tee vuokralaisesta automaattisesti huonoa. Luottotiedot voi menettää monesta syystä – joten tilanne kannattaa selvittää huolellisesti ja tapauskohtaisesti, yleistämättä. Vuokranantajan näkökulmasta tärkeä tieto on se, miten tuoreesta maksuhäiriömerkinnästä ja millaisista summista on kyse.

Monet vuokraavat sijoitusasuntojaan yksityisille vuokralaisille ja lyhentävät vuokratuotolla asuntolainaa. Joka kuukausi saatava vuokratulo onkin ensiarvoisen tärkeä tulonlähde eivätkä viivästykset tai vuokran maksamattomuus sovi kuvioon. Koska riski yksittäisen asunnon vuokraamisessa on suurempi kuin julkisella puolella vuokratessa, monet yksityishenkilöt eivät vuokraa asuntojaan luottotiedottomalle.

Miten saada asunto luottotiedottomana?

  1. Kerro avoimesti tilanteestasi ja todista maksukykysi kaikin mahdollisin tavoin. Ole rehellinen.
  2. Vuokralaisen vakituinen työsuhde, kunnollinen vuokravakuus sekä takaaja voivat mahdollistaa vuokra-asunnon saamisen maksuhäiriömerkinnästä huolimatta.
  3. Suuremmat vuokranantajat voivat joskus olla joustavampia kriteereissään vuokralaisen luottotietojen ja maksuhäiriömerkintöjen suhteen. Voi riittää, jos perheessä toisella henkilöllä on luottotiedot kunnossa.
  4. Suostu ehtoihin. Vuokranantaja voi asettaa maksuhäiriöisen vuokralaisen vuokrasopimukseen lisäehtoja.
  5. Muista, että vuokranantaja voi ryhtyä erityistoimenpiteisiin maksuhäiriöisen vuokralaisen kanssa toimiessaan. Hänellä on esimerkiksi oikeus pyytää korkeampaa vuokravakuutta tai tehdä vuokrasopimuksen ainoastaan määräajaksi.