Kysy nämä asuntonäytöllä

Vuoden välittäjä 2021 Merja Kausto

Mitä asuntonäytöllä kannattaa kysyä? Vuoden välittäjä 2021, Kotijoukkueen Merja Kausto antoi vinkit, mitä välittäjältä kannattaa esittelyssä kysyä.

Asuntonäyttö on hetki, jolloin asunnosta pitäisi saada irti kaikki olennainen – hyvin lyhyessä ajassa. Asunto-osakkeen kohdalla yhtiön paperit ovat tärkeimmät, mutta kiinteistössä onkin hieman enemmän selvitettävää.

– Asunto-osakkeiden kohdalla olennaista on tutustua taloyhtiön papereihin. Pyydä välittäjältä yhtiön paperit ja tutustu niihin. Jos et ymmärrä lukemaasi, pyydä välittäjää avaamaan käsitteitä ja esimerkiksi tilinpäätösasioita, Merja Kausto kannustaa.

Myös tulevat remontit ja asumiskustannukset on hyvä selvittää. Hyvä kysymys välittäjälle on, että ovatko vastikemaksut olleet kokonaisuuden kannalta riittäviä yhtiössä? Onko mahdollisia korjauksia ja remontteja tehty ajoissa? Myös mahdollisten asunto-osakeyhtiön omistamien liikehuoneistojen määrä ja käyttämätön rakennusoikeus ovat asioita, joihin kannattaa hakea vastaukset.

– Rakennuksen ikä ei aina kerro yhtiön kuntoa. Vanhakin talo voi olla hyvin hoidettu, jolloin kaikki remontit on tehty ajallaan eikä suurta korjausvelkaa ole päässyt muodostumaan. Myös mahdollinen asbesti olisi hyvä poistaa remonttien yhteydessä eli asbestitilanne taloyhtiön osalta on niin ikään olennainen tieto. Sähköautojen latausmahdollisuus tai suunnitelma latauspisteen rakentamisesta on myös tätä päivää ja kiinnostaa monia asunnon ostajia, Kausto listaa.

Peruspintojen ja kylpyhuoneen sekä keittiön kunnon lisäksi on hyvä varmistaa, onko yhtiöjärjestyksessä sovittu jotakin asioita toisin, esimerkiksi vastuiden osalta.

– Esimerkiksi talon rakenteet ovat yleensä yhtiön vastuulla, mutta esim. parvekelasitukset voivat olla hyvin osakkaan (omistajan) vastuulla. Tämä on tärkeää tietoa tulevalle asukkaalle. Muista kysyä myös alueen kaavoituksesta – ollaanko alueelle rakentamassa lähiaikoina ja muuttuuko maisema tämän asunnon / rakennuksen osalta.

Kiinteistössä ensimmäinen asia on selvittää tontin rajat eli näyttää ostajalle rajapyykit. Myös rakennuslupa on hyvä olla nähtävillä.

– Lopputarkastuspöytäkirja on myös kiinnostava asiakirja, jota ei aina valitettavasti ole saatavilla. Tehdyt remontit ja tarkempi selvitys mahdollisista putkien uusimisista ovat myös olennaista tietoa ostajalle. Kannattaa kysellä seikkaperäisesti, sillä tyhmiä kysymyksiä ei ole, Merja Kausto muistuttaa.

Kuntotarkastus on myös tärkeä osa kiinteistökauppoja. Selvitä onko kuntotarkastus jo tehty vai tehdäänkö se yhdessä myyjän ja ostajan kesken. Usein tarkastus maksetaan puoliksi myyjän ja ostajan toimesta – ja se on samalla myös hyvä oppimismahdollisuus kiinteistön saloihin.

– Jos kiinteistöllä on oma kaivo, niin selvitä kaivoon liittyvät asiat. Onko vesitutkimus tehty? Onko kaivo oma vai naapurin kanssa yhteinen? Yhteiskäytössä olevan kaivon kustannukset ja se, kuka vastaa huoltotoimista, kannattaa myös selvittää etukäteen. Kysy myös miten kiinteistön jätevedet käsitellään. Onko järjestelmä jätevesiasetuksen mukainen vai tarvitseeko sitä korjata?

Myös kiinteistön panttikirjoihin tulee tutustua. Mikäli kiinteistöllä on kiinnityksiä, mahdollistaa sen uuden omistajan lainan ottamisen tarpeen vaatiessa, jolloin kiinteistöä voi käyttää lainan vakuutena.

– Kiinteistönvälittäjä auttaa kaikissa asuntokauppaan liittyvissä kysymyksissä olipa kyseessä asunto-osake tai kiinteistö. Kaikki kysymykset ovat tärkeitä, Kausto painottaa.