Pihan ja puutarhan kesä 2023

Nainen kastelemassa puutarhaansa kesällä.

Kesällä on aikaa lekotella puutarhassa. Kun huolehdit kesänvieton lomassa näistä muutamasta asiasta, saat nauttia vehreästä pihasta syksyyn saakka.

Alkukesä on istuttamisen aikaa

Alkukesällä on aika istuttaa kesäkukat, perennat ja heinät sekä kylvää kesäherkut avomaalle.

Alkukesän aikana kannattaa myös kaikin tavoin panostaa siihen, että kasvit saavat tarvitsemansa kasvun eväät. Valitse kasveille oikeanlaiset mullat ja ravinteet. Seuraa lisäksi säätiedotuksia, koska alkukesällä öisin voi vielä olla hallaa. Suojaa kasvit tarvittaessa hallaharsolla; pienet ruukkukasvit voit myös nostaa yöksi sisätiloihin.

Muista – ja raaski – harventaa vihannespenkkejä ajoissa, koska muuten kasviksesi vievät toisiltaan elinvoimaa eivätkä jaksa ponnistaa täyteen mittaansa. Kasvimaan lisäksi myös marjapensaat kaipaavat aika ajoin harventamista, ja alkukesä on otollinen aika tarttua saksiin. Vaiva kannattaa nähdä, sillä harventaminen palkitsee loppukesästä runsaana marjasatona.

Ennen kaikkea: viritä riippukeinu paikoilleen, huolla pihakalusteet, avaa grillikausi ja nauti kesästä, joka on vasta alussa!

Keskikesällä kastelun merkitys korostuu

Vehreä puutarha kasvihuoneineen.

Keskikesällä olennaista on huolehtia kastelusta. Jos lomailet pidempiä aikoja poissa kotoa, hoida kastelu automaattisella kastelujärjestelmällä tai pestaa naapuri apuun.

Ajoita kastelu tuulettomiin ajankohtiin ja vältä erityisesti helteellä keskipäivällä kastelemista. Näin varmistat, että vesi pääsee imeytymään maahan, mistä kasvit saavat sen hyödynnettyä. Mullan päälle voit myös lisätä katetta, koska kate auttaa pitämään kosteuden maassa.

Jos helle koettelee pihaasi kovin, voi olla hyvä idea jättää nurmikko hieman tavallista pidemmäksi. Näin se sietää paremmin paahdetta.

Pitkin kesää on hyvä huolehtia kasvien vedensaannin lisäksi myös niiden ravinteiden saannista. Ravinteiden kanssa ei pidä silti liioitella. Riittää, että lisäät niitä kasteluveteen annosteluohjeiden mukaisesti.

Loppukesällä ja alkusyksyllä ennakoidaan jo tulevaa kevättä

Nainen keräämässä satoa puutarhasta.

Loppukesän ja alkusyksyn aikana saat nauttia kasvimaasi sadosta ja syyskukista.

Muista hoitaa syyslannoitukset hyvissä ajoin ennen kuin lehdet kellastuvat, kenties jo heinäkuun puolella, jotta kasvit ehtivät hyödyntää niille tarjoilemasi ravinteet. Syyslannoituksen ideana on, että kasvit saavat riittävästi ravinteita paitsi talvehtimista myös seuraavaa kevättä varten. Kesän loppupuolella valmistaudutaan siis jo seuraavaan kasvukauteen.

Nyrkkisääntönä on, että keväällä kukkivat lajit istutetaan syksyllä ja syksyllä kukkivat vastaavasti keväällä. Ennakoi siis tulevaa kevättä myös tekemällä istutuksia.

Syksyllä istutettaviksi sopivat esimerkiksi puut ja pensaat, kuten havukasvit ja monet koristepensaat. Myös monet alppi- ja jaloruusut sopivat loppukesän ja alkusyksyn aikana istutettaviksi, ja hieman myöhemmin syksyllä kannattaa istuttaa myös sipulikukkia seuraavaa kevättä ajatellen.

Syksyn sateet ja kosteus auttavat kasvit hyvään alkuun, eikä niitä välttämättä tarvitse istuttamisen jälkeen juuri kastella ennen seuraavaa kevättä.

Puutarhan trendit 2023

Kaipaatko pihallesi jotakin uutta? Katso, sopisiko pihallesi jokin vuoden 2023 kuumimmista puutarhatrendeistä.

  • Syötävät niityt. Niittykasvit ovat helppohoitoisia, mutta kauniita katsella. Kaikkein trendikkäimmät niittykasvit ovat nyt syötäviä. Voiko tätä helpommalla kotipuutarhuri päästäkään?
  • Perinteisten kasvisten, salaattien ja yrttien lisäksi trendejä seuraavat kotipuutarhurit viljelevät sieniä. Monet viljeltävät sienet viihtyvät pohjoisen viileissä olosuhteissa, ja niille kelpaa hyvin pihan varjoinen nurkka.
  • Luonnon monimuotoisuutta voi vaalia omassa kotipihassa kylvämällä tavanomaisen nurmikon sijaan kukkanurmikon. Matalat kukat nurmen seassa ovat ilo silmälle ja rikastuttavat samalla lajikirjoa.