​​Nyt se on selvitetty! Tällaisia koteja suomalaiset oikotiirailevat

Nainen ja koira oikotiirailemassa koteja puhelimella.

Kysyimme käyttäjiltämme, millaisia koteja he etsivät – ja löysimme peräti 13 erilaista oikotiirailijatyyppiä. Millainen oikotiirailija sinä olet?

Kun kysyimme palvelumme käyttäjiltä, millaisia koteja he oikotiirailevat, saimme huimat 2147 vastausta.

Vastauksia lukiessamme huomasimme, että vaikka käyttäjämme oikotiirailevat koteja niin omaksi, vuokrattavaksi kuin sijoitusmielessä, he käyttävät palveluamme myös hyvin yllättävillä tavoilla. Käyttäjilleen Oikotie on paitsi paikka etsiä kotia itselle tai jollekulle läheiselle myös paikka leikkiä ja unelmoida, motivaattori paksumman tilipussin tienaamiseen sekä ehtymätön sisustusinspiraation lähde – muun muassa.

Tunnistatko sinä itsesi näistä oikotiirailijatyypeistä?

 1. Sen yhden ja oikean metsästäjä 

Tämä oikotiirailija skannailee kotia tiettyjen, toisinaan varsin tarkkojenkin kriteerien perusteella. Hän etsii vuokra- tai omistusasuntoa – tai sitten sopiva koti on jo löytynyt, mutta hän ei vain voi lakata oikotiirailemasta.

”Oikotiirailen kesäksi kalustettua vuokra-asuntoa kolmen ystäväni kanssa.”

”Katselen silloin tällöin Helsingin Katajanokan Laivastokadun tarjontaa, lähinnä yksiöitä ja kaksioita. Oikotie näyttää ne silloin kun tarjolla.”

”Minä todellakin oikotiirailen koteja! Olemme hiljattain mieheni kanssa alkaneet unelmoimaan omakotitalosta, jossa olisi tilaa omille harrastuksille, kuten musiikille ja taiteelle, ja jossa olisi hyvän kokoiset huoneet ja tilat kahdelle lapsellemme varttua.”

”Olemme oikotiirailleet uutta vuokrakotia miehen kanssa. Nyt kuun vaihteessa meillä onkin muutto, joten asunto siis löytyi. Tiirailemme myös välillä isoja vanhoja omakotitaloja maaseudun rauhasta ja haaveilemme tulevaisuudessa asuvamme jossain sellaisessa.”

”Olen tiiraillut itselleni omistusasuntoa hyvin tiukoilla kriteereillä. Löysin sen tosin juuri, niin nyt tiirailen vahingoniloisesti niitä asuntoja joita en syystä tai toisesta ottanut ja jotka vielä palvelussa pyörivät.”

”Vanhoja landehalleja. Lehmän ja kanan täytyy mahtua pihalle. Ja alpakan. Ja hevosen. Strutsin. Pari koiraa. Kanalle kaveriksi kukko. Kissat, ehdottomasti, pitämään rotat (joita niitäkin on) poissa.”

”Uutta 120–170 neliön asuntoa (Tapiola, Westend, Haukilahti) jossa autohalli ja lasitettu iso terassi. Ongelmia tuottaa sähköautojen latauskapasiteetti. Uusiakin kerrostaloja rakennetaan ”karvalakkimallisina” = <10 kWh. Ainakin 11 olisi hyvä olla.”

2. Sisustusinspiraation hakija

Oikotiiralla voi esimerkiksi muiden sisustusratkaisuja inspiraation toivossa.

Tämä oikotiirailija tiirailee Oikotietä ihaillakseen muiden sisustusratkaisuja. Hän kokee erilaisten sisustusten katselemisen inspiroivaksi jo itsessään, mutta harrastaa oikotiirailua myös löytääkseen suoranaisia ideoita ja ratkaisuja oman kotinsa sisustamiseen.

On ihana tiirailla ja löytää myös omaan kotiin sopivia sisustusideoita. Rakastan myös ihailla erikoisia koteja ja niiden sisustusta, miten he keksivätkään???”

”Sisustusratkaisuja. Jännää miten sama tila saadaan muuttumaan erilaisilla huonekaluilla ja tekstiileillä.”

”Tiirailen sisustusratkaisuja uuteen vuokrakämppääni kumppanini kanssa. Täältä olenkin jo pari hyvää ideaa löytänyt!”

”Tiirailen sisustusta, ja mitä erikoisempia ja boheemeja ovat niin sitä kiinnostavampia.”

Lue myös: Sisustustrendit 2023

3. Miljoonakämppien ja erikoisuuksien fiilistelijä

Tältä oikotiirailijalta ei jää yksikään luksuslukaali huomaamatta. Hän selailee harvinaisuuksia ja miljoonakämppiä haaveilumielessä, hyödyntää oikotiirailua motivaattorina paksumman palkkapussin tienaamiseen tai katselee erikoisia asuntoja ihan vain huvin vuoksi edes haaveilematta muutosta.

”Harvinaisuudet kiinnostaa eniten tällä hetkellä, koska nyt ei ole ajankohtaista muuttaa itse, vaan pelkästään haaveilla niistä erikoisuuksista, mihin olisi kiva muuttaa jos olisi mahdollisuus.”

”Harvinaisuuksia. En ole muuttamassa mihinkään, mutta nautin Ullanlinnan miljoona-asuntojen katselusta.”

”Kalliita tai erikoisia unelmakämppiä, joita en koskaan tule ostamaan!”

”Minulla on hakuvahti yli 1 500 000 euron asunnoille Helsingin keskustassa, koska saan siitä motivaatiota hankkia rahaa. Lisäksi kämpät ovat todella hienoja ja niitä on kiva katsella.”

Minulla on pari tyyliä tiirailla asuntoja.

1) Eurojackpot-koti: nämä ovat överejä miljoonakoteja, joihin voisi päästä kiinni vain lottovoitolla.

2) Realistiset unelmakämpät: asunto, johon voisimme realistisesti muuttaa joskus sijainnin ja hinnan puolesta.”

Monesti klikkaan auki ne ilmoitukset mitkä sattuu esille omassa somessa tulemaan. Katselen asuntoja sieltä kalliimmasta päästä, enkä todellakaan ostomielessä!! Omasta pienestä rintamamiestalosta maalla en ole niin vain muuttamassa yhtään minnekään <3.”

”Tiirailen isoja kalliita taloja, joihin minulla ei olisi ikinä varaa. Haaveita saa olla. Oikeasti sitten jo pienempää kotia suunnittelen, kunhan lapset lentää pesästä.”

4. Elämäntilanteen liikkeelle laittama

Tämä oikotiirailija on päätynyt oikotiirailemaan tarjontaa elämänmuutoksen myötä. Hän oikotiirailee uutta asuntoa, koska lapset ovat lentäneet pesästä tai koska remonttia pukkaa, koska on aikeissa muuttaa toiselle paikkakunnalle tai koska ennakoi jo tulevia elämänmuutoksia. Onpa elämä saanut jonkun oikotiirailijan runosuonenkin sykkimään!

”Haen töitä ja sitten muutan, enkä voi olla tiirailematta Oikotietä ennakkoon. Haussa vuokrakoti – kaksio olisi ihana, kolmio unelma ja loft timanttia. Lasitettu parveke, isot ikkunat lounaaseen, avokeittiö, vaatehuone, induktioliesi ja astianpesukone. <3”

Vuokrakotia katellaan poikaystävän kanssa kun ollaan yhteen muuttamassa! Täydellinen olisi että molemmille on omat huoneet jonne vetäytyä omiin oloihin aina kun on tarvetta ja lasitettu parveke on must have! Sauna vielä siihen niin elämä hymyilee. :)”

”Halpaa väliaikaista asuntoa remontin ajaksi.”

Lapset lentelevät nyt pesästä, 

kahdestaan haluaisimme nauttia kesästä, 

omalla mökillä saaressa, 

riippukeinussa maatessa.”

”Oikotiirailen kesäksi vuokra-asuntoa kun muutamme uuteen kaupunkiin. Samalla katson loma-asuntoa parin vuoden päähän, sekä omakotitaloja. Jälkimmäiset jotta pysyn perillä markkinoista kun kyseiset ostokset tulevat tulevina vuosina ajankohtaiseksi.”

”Oikotiirailen tulevaisuuden haavekotia: Sitä unelmataloa, jossa voisi kasvattaa lapset ja vanheta. Talo, joka olisi nykyistä isompi ja helpommin muunneltavissa erilaisiin elämäntilanteisiin ja tarpeisiin. Tiirailen erilaisia alueita ja niiden hintatasoa.”

5. Huvittelija 

Oikotiirailla voi esimerkiksi upeita miljoonakämppiä huvin vuoksi.

Tämä oikotiirailija selailee asuntoja ihan vain harrastusmielessä tai ajankuluksi. Huvittelutiirailemalla hän kutsuu luokseen muistoja vuosikymmenten takaa, herättelee haaveita tai heittäytyy unelmien ja leikin pyörteisiin. Oikotiirailu tosiaankin käy ihan viihteestä!

Harvinaisuuksia ja överiunelmakoteja ja samalla leikin olevani amerikkalaisen tv-sarjan juontaja, joka etsii unelmakotia jenkkiperheelle. Lähtökohtana usein omat vessat kaikille, myös lapsille ja kaikkea överiä uima-altaista harrastushuoneisin.”

”Oikotiirailemme mieheni kanssa tällä hetkellä uutta kotia itsellemme. Neliöt pienenee ja kaupunki kutsuu. Oikotiirailen myös harrastusmielessä, herättelen haaveita ja nappailen vinkkejä. Oikotiirailu on saanut minut muuttamaan 10 vuoden aikana jo 6 kertaa!”

“Etsin foorumiroolipelihahmoille koteja. Jotkut asuvat lukaaleissa, toisille riittää rapistunut yksiö. Oikotieltä löytyy jokaiselle jotakin. Kuvat tallennan Pinterestiin ja pidän inspiraationa, kun kirjoitan kuvauksia hahmojen kodeista.”

”Viime aikoina olen katsonut enimmäkseen vuokra-asuntoja tulevaa muuttoa varten, mutta täytyy kyllä myöntää, että välillä tulee tiirailtua asuntoja ihan vain ajanvietteeksi. Mikään ei voita sitä tunnetta, kun voi vaan katsella asuntoja huvin vuoksi!”

6. Edullista etsivä

Tämä oikotiirailija etsii edullista asuntoa. Näitä oikotiirailijoita riittää niin vuokra-, omistus- kuin sijoitusasuntojenkin metsästäjissä. Se ei ole mikään ihme, onhan asunto monen elämän kallein hankinta ja asuminen suurin kuukausittainen menoerä.

Edulliset sijoituskohteet kiinnostaa, mutta yleensä tiirailen mahdollista tulevaisuuden kotia meidän pienelle perheelle. Ja totta kai välillä tulee katsottua minkälaiseen palatsiin sitä muuttaisi, jos vaikka lotto osuisikin tällä viikolla kohdalle.”

”Opiskelijana olen oikotiiraillut erilaisia vuokrakoteja, joista joku voisi olla se yksi ja oikea. Kodin täytyy olla tietenkin edullinen, tilava sekä kodikas ja sellaisia olen löytänyt juuri Oikotieltä!”

”Peruskotia, omalle perheelle. Vanha talo, sopiva sijainti ja kukkaron mentävä hinta. Tämä yhtälö ei ole vielä ratkennut, pakko siis jatkaa tiirailuja.”

”Sopivaa perhekotia keskituloisen ostettavaksi. Toki samalla voi tiirailla kalliimpia koteja, että miten iso raha elää… Kivoja ideoita nukkekotia varten, jota kautta voi sitten niitä villeimpiä ja kalleimpia ideoita leikkiä omistavansa!”

Lue myös: 10 vinkkiä, joiden avulla voit säästää lämmityskustannuksissa

7. Hintatietoinen tai sellaiseksi tähtäävä

Tämä oikotiirailija tuntee alueensa hintatason, mikä onkin fiksua vallitsevassa markkinatilanteessa. Hintatietoinen oikotiirailija pukee kriitikon lasit päähänsä – tai tekee hintakehityksen seuraamisesta yhteisen, viihdyttävän harrastuksen.

 ”Katselen omistusasuntojen hintoja vähän lähempänä keskusta, että minkälaisen asunnon saisin nykyisen Itä-Helsingin asunnon hinnalla. Pieneneehän se, mutta kuinka paljon.”

”Käyn säännöllisesti katsomassa tietyn alueen yksiöt, etsin puolivakavissani sijoitusasuntoa. Lisäksi katson säännöllisesti oman asuinalueen asuntotarjonnan. Seuraan hintakehitystä ja perheellemme mahdollisia asuntoja.”

”Tiirailen erilaisia asuntoja harrastuksena tätini kanssa. Ollaan jo vuosia katseltu. Meitä kiinnostaa alueiden hintakehitys, sijainnit, tyylit, vuosiluvut, pohjaratkaisut. Veikataan usein seuraavaa hittialuetta.”

”Tiirailin vielä 6 kk sitten vanhoja hirsitaloja sekä rintamamiestaloja, jotka oli rakennettu ennen 1960-lukua lähellä Turun keskustaa. Nyt, kun olemme löytäneet yli viiden vuoden etsinnän jälkeen unelmiemme omakotitalon, niin nyt teen hintavertailuja.”

”Seuraan hintakehitystä niin vuokra- kuin omistusasuntopuolella. Uudiskohteiden pohjaratkaisuja, vuodesta toiseen samoja virheitä. Lisäksi kaikki rakentavat samaa, esim. pelkkiä pieniä. Seuraan sisustustrendejä. Ehkäpä vielä joskus ostan jotain.”

8. Ensiasunnon ostaja

Tämä oikotiirailija aikoo lähiaikoina lentää kotipesästä tai vuokrata ihka ensimmäisen oman kodin. Oma unelmakoti voi osua kiikariin hetkenä minä hyvänsä – varsinkin, kun kaverikin on valjastettu sitä oikotiirailemaan.

”Ensisijaisesti ensiasuntoa Turusta eli n. 60-neliöistä kotia kahdelle. Toissijaisena etsitään vuokra-asuntoa, mikäli ei löydy sopivaa ostettavaa kohdetta. Myös kekseliäät sisustusratkaisut pääsevät monesti kuvakaappauksina galleriaani.”

“Ensimmäistä omistuskotia. Sellaista, joka on koti vielä 10 vuoden päästä ja josta saa tehdä oman näköisen talon. Ei siis täysin uutta mutta asumisvalmis, joka on siistissä kunnossa.”

”Yleensä oikotiirailen itselleni ensiasuntoa, jota varten olen säästänyt nyt jo muutaman vuoden pesämunaa. Ensin oikotiirailuni kohdistui Helsingin kantakaupungin alueelle, mutta laajentaakseni reviiriä on kiikareihini nyt osunut itäisen Helsingin helmiä.”

9. Asuntosijoittaja tai sijoittamisesta haaveileva

Oikotiirailla voi esimerkiksi sijoitusasuntoa.

Tämä oikotiirailija kiikaroi sijoitusasuntoa – ehkä tosissaan, ehkä puolitosissaan; näistähän ei hiiskuta ennen kuin nimet ovat paperissa.

”Etsin sijoitusasuntoa, jossa voisin asua itse joskus myöhemmin.”

”Pääasiassa sijoitus-/loma-asuntoa Lapista. Välillä myös omaa kotia, sekä vuokraus- että ostomielessä. Lähes joka päivä roikun Oikotiellä.”

”Sisustusratkaisuja, tunnelmallisia ja persoonallisia koteja kuten vanhoja puutalohuoneistoja esim. Helsingin Käpylässä. Mahdollisia sijoituskohteita ja omien omistusasuntojen asuinalueiden markkinoita. Joskus myös erilaisia erikoiskohteita.”

”Tiirailen miltei päivittäin puhtaasta mielenkiinnosta. Haaveilen tulevaisuudessa asuntosijoittamisesta ja joku päivä toivottavasti pääsen tiirailemaan myös tulevaa sijoitusasuntoa.”

10. Tuttuudesta viehättyvä

Tämä oikotiirailija kuikuilee oman asuinalueensa koteja joko silkasta uteliaisuudesta tai pysyäkseen kärryillä alueen hintakehityksestä. Aidolle oikotiirailijalle tutulla alueella sijaitsevien kotien tiirailu tuottaa puhdasta iloa, mutta samalla hän toki napsii naapureilta muutamia sisustusvinkkejä omaan kotiinsa.

Minä oikotiirailen oman, vanhempieni, kaverieni asuinalueiden asuntoja. Minusta on kivaa nähdä, minkälaisia koteja on tutuilla seuduilla :)”

”Oikotiirailen asuntoja taloista, joissa olen aiemmin itse asunut tai joissa joku sukulainen on aiemmin asunut niin, että olen itse siellä vieraillut, toisin sanoen oikotiirailen asuntoja, joista on mukavia muistoja vuosikymmenten takaa.”

”Naapureiden taloja”

Naapuruston koteja. Entisten kotiemme naapurustojen muuttotapahtumia.”

”Okei. Myönnetään. Tiirailen sisustusratkaisuja! Mutta! Seuraan myös alueeni myytäviä sekä vuokrattavia – olen tehnyt niin aina sillä olette tehneet kaiken niin helpoksi!”

”Tiirailen oman alueeni koteja, jotta pysyn kartalla markkinatasosta. Katselen myös uudiskohteiden pohjaratkaisuja, millaisia uusia koteja rakennetaan. Sisustusratkaisut toki kiinnostavat myös sekä haaveiden koti.”

 ”Vertaan oman kotialueen hintoja, katson erikoisia koteja ja haaveilen isosta omakotitaloista johon ei ole varaa.”

11. Avulias vanhempi 

Tämä oikotiirailija kartoittaa jälkikasvulleen seuraavaa pehmoista pesäkoloa. Mitäpä ei vanhempi tekisi rakkaan lapsensa hyväksi – etenkin, kun samalla voi hakea inspiraatiota muiden hienoista sisustusratkaisuista.

”Oma koti löytyi jo Oikotieltä, sisustusratkaisuja on kiva katsella. Lapselle katsellaan vielä asuntoa kunhan tietää miltä paikkakunnalta työpaikka löytyy.”

”Vuokrakotia lapselleni, joka tosin on jo aikuinen. Mitäpä sitä ei äiti tekisi lapsensa hyväksi.”

12. Pohjaratkaisujen mittailija

Oikotiirailla voi esimerkiksi pohjaratkaisuja.

Tämä oikotiirailija keskittyy erityisesti asuntojen pohjapiirroksiin. Hän puntaroi, millainen pohjaratkaisu palvelisi juuri häntä, ja opettelee kiinnittämään huomiota itselleen tärkeisiin seikkoihin.

”Erilaisia pohjaratkaisuja. Mietin mikä olisi hyvä ja miksi. Harjoittelen kiinnittämään huomiota itselleni tärkeisiin seikkoihin.”

”Oikotiirailen kotia perheelle tositarkoituksella. Lisäksi katselen sisustuksia sekä asuntopohjia eri taloissa josko löytyisi jokin makea. Huvikseni katselen miten ihmiset ovat ratkaisseet jonkin ongelman, esim. verhojen ripustuksen.”

”Harvinaisuuksia ja sisustusratkaisuja, pohjapiirustuksia, tapettikuoseja, asetteluvinkkejä, viherkasvien käyttöä, design-tavaroiden tarinoita, antiikkia, remonttitarinoita ja muuta asumiseen liittyvää.”

”1990-luvulta lähtien olen kotini etsinyt Oikotieltä ja niin jatkossakin, sillä vuokrakoti ei ole ikuinen. Katson kaikkia asuntoja myös ajankuluksi, unelmoiden ja mielenkiinnolla, kerrostaloista ja kotitienoilta. Pohjapiirrokset ja sisustukset kiinnostaa.”

13. Remontoija 

Tällä oikotiirailijalla on työkalupakki valmiina lähtöön. Remontoitavaa kohdetta etsivä tiirailija hakee asuntoa, josta pääsisi muokkaamaan juuri oman näköisen ja tuntuisen.

”Yleisesti tarjontaa seuraavaa omaa kotia ajatellen. Erilaisia sisustusratkaisuja, ja myös kohteita jotka ovat remontin tarpeessa, joihin voin miettiä omaa remonttiratkaisuani.”

”Seuraan asuinalueeni asuntokauppaa sekä tarkastelen, miten vanhemmissa asunnoissa (tällaisessa itsekin asun) on toteutettu erilaisia remontteja ja tuotu sisustusta tälle vuosikymmenelle. Haen siis ideoita joita voisin itsekin toteuttaa.”

Yleisesti tarjontaa seuraavaa omaa kotia ajatellen. Erilaisia sisustusratkaisuja, ja myös kohteita jotka ovat remontin tarpeessa, joihin voin miettiä omaa remonttiratkaisuani.”

Lue myös: Uskaltaako nyt remontoida tai rakentaa uutta? – Näin varaudut rakentamisen materiaalipulaan