Suomalaisten kiinnostus asuntojen myynti-ilmoituksia kohtaan on ollut koko alkuvuoden samalla tasolla kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Niin on siitä huolimatta, että viime vuoden tammi- ja helmikuussa asuntojen menekki oli vielä erittäin vilkasta ja taas tällä hetkellä asuntokauppojen lukumäärä on Suomessa poikkeuksellisen pieni. Tämänhetkisen tilanteen syyt eivät näytä olevan siinä, että vuosien 2020 ja 2021 poikkeuksellisen aktiivinen menekki olisi tyydyttänyt tarpeen. Tilastokeskuksen luottamusindikaattorin mukaan 11 prosenttia suomalaisista on tällä hetkellä aikeissa hankkia asunto.
Suomalaiset lukevat tällä hetkellä asuntoilmoituksia samassa määrin kuin viime vuonna vastaavaan aikaan. Niin on siitä huolimatta, että viime vuoden tammi- ja helmikuussa vallitsi vielä koronakriisin ajan erittäin aktiivinen asuntomenekki ja toisaalta tällä hetkellä asuntokauppojen lukumäärä on Suomessa poikkeuksellisen pieni.
– Vaikuttaa siltä, että kiinnostus omistusasumista kohtaan on entisellään. Nyt on ostajan markkinat sillä hinnat ovat aiempaa maltillisemmalla tasolla, mikä kiehtoo ostamisesta kiinnostuneita. Mutta asuntoilmoitusten katselumäärät ovat niin korkealla, että vain ostajan markkinoista innostuneiden määrä ei selitä tilannetta. Ollaan vuodentakaisella tasolla, ja silloin kiinnostuneiden määrät olivat poikkeuksellisen suuret, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.
Syynä tavanomaista verkkaisempaan asuntojen ostamiseen on tällä hetkellä yleinen taloudellinen epävarmuus sekä inflaatio. Kysyntää on, mutta vielä ei ole selkeää piristymistä asuntokaupassa ja ihmiset pohtivat suurempia päätöksiä pidempään.
– Asuntoja tarvitaan ja vaihdetaan aina, vaikka harkinta-aika onkin tällä hetkellä vähän pidempi. Koska asuntoja katsellaan paljon, ostoaikeita selvästi on, Leinonen kertoo.
11 prosenttia on harkitsemassa asunnon ostamista
Tilastokeskuksen luottamusindikaattorin mukaan 11 prosenttia kuluttajista harkitsee tällä hetkellä asunnon ostamista tai omakotitalon rakentamista. Oikotien asuntohakua käyttää viikoittain yli miljoona yksittäistä kävijää.
– Tilastokeskuksen havainnot kielivät samasta ilmiöstä, joka näkyy asuntoilmoitusten katselumäärissä. Se povaa kerääntyvää kysyntää. Purkautuminen odottanee yleisen taloustilanteen vakautumista. Osa ennustaa vilkastumisen alkavan jo keväällä, Leinonen toteaa.
– Se, että ihmiset ovat nykytilanteessa harkitsevaisia, ei ole huono asia, Leinonen lisää.
Tutkimusyhtiö IROResearchin Tuhat suomalaista -tutkimuksen mukaan 23 prosenttia suomalaisista seuraa tällä hetkellä myytäviä tai vuokrattavia asuntoja, vaikka eivät ole vielä aktiivisesti harkitsemassa muuttamista.
Palkkojen nousu inflaation seurauksena yhdistettynä asuntojen hintojen putoamiseen voi lisätä ostohalukkuutta. Esimerkiksi teknologia- ja kemianteollisuudessa palkkoja on nostettu tänä vuonna 3,5 prosenttia. Asuntojen hintojen odotetaan putoavan tänä vuonna entisestään, Helsingissä ja Turussa jopa 3 prosentilla. Yhdessä ostovoiman kasvu ja hintojen lasku muodostavat voimakkaan kannustimen asunnon ostamista harkitseville.
Hinnat ovat normalisoituneet
Asuntojen hinnat ovat normalisoituneet vuoden 2020 alun tasolle.
– Asuntojen hinnat ovat nyt keskimäärin samaa luokkaa kuin 3 vuotta sitten. Eli ennen poikkeuksellisen vilkkaasta kysynnästä seurannutta hintojen räjähdystä. Hinnat ovat siis palautuneet normaalille tasolle, Leinonen kertoo ja jatkaa:
– Etenkin sijoittajat herkästi odottavat erilaisia aikoja. Todellisuudessa pitkällä aikavälillä asuntojen hinnat kuitenkin nousevat etenkin kaupungeissa, vaikka hintataso laskisi hetkellisesti. Tällä hetkellä asuntojen hinnat ovat monin paikoin koronakriisiä edeltävällä tasolla.
Oulu on poikkeus
Asuntokauppojen määrän väheneminen johtaa asuntojen hintojen laskuun. Toisin kuin muualla Suomessa, Oulussa asuntojen hinnat ovat tänä vuonna nousseet.
– Oulussa asuntojen hinnat ovat lähtökohtaisesti matalampia kuin vaikkapa Turussa tai pääkaupunkiseudulla. Siinä, missä muualla paisuneet hinnat ovat nyt madaltuneet, Oulussa kasvu voi jatkua melko tavallista tahtia, Leinonen päättää.