Keskustabuumi ei laannu monissa suurissa kaupungeissa – Helsingissä on merkkejä trendin kääntymisestä

Helsingin keskusta talvella

Suomen suurimpien kaupunkien omistusasumisessa on eletty vuonna 2022 keskustabuumia. Helsingissä on kuitenkin viitteitä korona-ajalta tutun Lauttasaari-ilmiön eli keskustasta pois hakeutumisen paluusta. Erityisesti Helsingissä pistää silmään vertailuun uutena nousevan Kruunuvuorenrannan/Kaitalahden vetovoima. Kun rakenteilla oleva Kruunvuorensilta valmistuu, matka-aika keskustaan lyhenee näistä kaupunginosista olennaisesti. 

Espoossa suurin yllätys on Leppävaaran sijoituksen huononeminen ja Vantaalla pientalovaltaisten alueiden vetovoiman nousu. Tampereella vetovoima jakautuu keskusta-alueiden ja keskustan ulkopuolella tai jopa maaseudulla olevien alueiden kesken. Turussa haluttuja alueita ovat juuri nyt keskustan lisäksi idässä olevat kaupunginosat. Oulussa keskustan ja etenkin Tuiran suosio jatkuu voimakkaana. Alla ovat listat Helsingin, Espoon, Tampereen, Vantaan, Oulun ja Turun tämän hetken kymmenestä vetovoimaisimmasta kaupunginosasta. 

Keskusta-alueet jyräävät koronan jälkeen edelleen Suomen kuuden suurimman kaupungin omistusasuntomarkkinoilla. Helsingissä Oikotie Asuntojen hakutuloksissa korkealle nousivat kuitenkin loka–joulukuussa kantakaupungin ohella myös keskustan ulkopuolella sijaitsevat Munkkiniemi, Lauttasaari, Kulosaari ja uutena Kruunuvuorenranta/Kaitalahti. Viimeksi mainittujen kiinnostavuutta lisää rakenteilla oleva Kruunuvuorensilta, joka yhdistää nämä kaupunginosat muutaman vuoden kuluttua Korkeasaaren kautta Kalasatamaan. 

Oikotien omistusasuntohaun käytetyin hakusana oli loka–joulukuussa “autotalli”, joka oli ykkönen myös kahdella edellisellä vuosineljänneksellä. Halusta asua väljästi kertoo sekin, että kymmenen haetuimman sanan joukkoon mahtuivat myös “uima-allas” ja “takka”. Samaan aikaan keskusta-asumisella on vankat kannattajansa: toiseksi suosituin hakusana oli “loft” ja neljänneksi suosituin hakusana “keskusta”. 

Sähkön hinnan kallistuminen pitää maalämmön Oikotien hakusanalistalla korkealla. Se oli loka–joulukuussa kolmanneksi käytetyin hakusana. Heinä–syyskuussa maalämpö oli sijalla kaksi. Myös “hirsi” ja “hirsitalo” nousevat Oikotie-kävijöiden tekemissä hauissa kymmenen kärkeen, mikä kertoo halusta löytää energiatehokkaita asumisratkaisuja. Kokonaisuutena 10 käytetyintä hakusanaa olivat loka–joulukuussa autotalli, loft, maalämpö, keskusta, hirsi, uima-allas, takka, hitas, Helsinki ja hirsitalo. 

Suomen kuuden suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimavertailu koostuu Oikotiessä olleiden omistusasuntomyynti-ilmoitusten katselumääristä. Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Oulu ja Turku. Vetovoimavertailu kertoo, mistä kaupunginosista haetaan omistusasuntoja eniten. Vertailu ei kerro, mistä asunnot ostetaan, vaan mistä asunnot haluttaisiin ostaa. 

Oikotie Asunnot -palvelua käyttää viikoittain yli miljoona käyttäjää. 

“Lauttasaari-buumi” palasi Helsingissä – mukana kokonaan uusi kaupunginosa 

Kuluneena vuonna Helsingin omistusasuntomarkinoilla vetovoimaisia ovat koronavuosien jälkeen olleet keskusta ja kantakaupunki. Loka–joulukuussa tämä kehityssuunta näyttää kääntyneen.

– Erityisen kiinnostavaa Helsingissä on Kruunuvuorenrannan nousu näin korkealle. Kyseessähän on kaupunginosa, jonne on maata pitkin keskustasta kymmenen kilometriä. Rakenteilla oleva Kruunuvuorensilta muuttaa kuitenkin muutaman vuoden kuluttua tilannetta. Sillalla kulkevat ratikka ja kevyt liikenne, mikä lyhentää matka-aikaa Kruunuvuorenrantaan aivan olennaisesti. Tähän näytetään nyt valmistauduttavan, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kommentoi ja jatkaa:

– Helsingin vetovoimaisimpia alueita olivat loka–joulukuussa jo pitkään hakutuloksissa ykkösenä ollut Etu-Töölö sekä Ullanlinna ja Kruununhaka. Heti niiden kannoilla tulevat kuitenkin Munkkiniemi, Lauttasaaren eri alueet sekä ennen kaikkea aivan uusi kaupunginosa eli Kruunuvuorenranta/Kaitalahti. Myös Kulosaari mahtuu taas kymmenen halutuimman kaupunginosan joukkoon.

Helsingissä on ihmetelty pitkään Taka-Töölön heikkoa sijoitusta vetovoimavertailussa. Tämä lähellä keskustaa hyvien liikenneyhteyksien varrella sijaitseva kaupunginosa on ollut suurimman osan tätä vuotta kärkikymmenikön ulkopuolella. Loka–joulukuussa Taka-Töölö kuitenkin ylsi vetovoimassa sijalle yhdeksän.

Espoossa Leppävaaran suosio laski, Vantaalla etsitään pientaloja

Espoossa Tapiola jatkaa vetovoimaisimpana kaupunginosana, mutta sen takana tapahtui loka–joulukuussa muutoksia. Olari ja Westend nousivat hakutuloksissa kärkikolmikkoon ja ohittivat metrosta nostetta saaneen Matinkylän sekä junaradan ja kehä I:n solmukohdassa sijaitsevan Leppävaaran. 

– Leppävaara ei ole ollut hakutuloksissa näin alhaalla eli sijalla seitsemän ainakaan kahteen vuoteen. Kiinnostavaa on myös se, että Leppävaaran vieressä sijaitseva pientalovaltainen Lintuvaara nousi nyt kärkikymmenikköön. Nähtäväksi jää, kuinka Länsimetron jatkeen avautuminen joulukuussa 2022 vaikuttaa Espoon kaupunginosien vetovoimaan, Leinonen toteaa. 

Vantaalla ei ole Espoon tavoin selkeää keskustaa. Asutuksen ja hallinnon keskittymät Tikkurila ja Myyrmäki jatkavat perinteiseen tapaan kolmen kärjessä, mutta niiden väliin kiilasi Ylästö. Sen taakse jäi muun muassa vahvasti kasvava ja heinä–syyskuussa paljon Oikotiellä haettu Kivistö.

– Ylästö on pientalovaltainen kaupunginosa. Sama pätee Kartanonkoskeen ja Rajakylään, jotka olivat loppuvuodesta myös hakutuloksissa selvässä nousussa. Näyttää siltä, että Vantaalla ollaan nyt kiinnostuneita pientalovaltaisemmasta asumisesta, Leinonen sanoo.  

Edellisessä vertailussa Vantaan kärkikymmenikköön yllätysnousun tehnyt Hakunila putosi nyt kymmenen haetuimman kaupunginosan joukosta. Se oli heinä–syyskuussa Vantaan omistusasuntohauissa seitsemänneksi vetovoimaisin kaupunginosa.  

Tampereen omaleimaisuus jatkuu – Turussa kiinnostavat keskusta ja itä

Tampereella omistusasuntohakuja on leimannut suuri vaihtelu kärkeen nousevissa kaupunginosissa. Loppukeväästä suosituin oli entisen Teiskon kunnan alueella sijaitseva Kämmenniemi. Alkusyksystä ykkönen oli sitä vieläkin pohjoisempana sijaitseva Velaatta. Niistä kumpikaan ei ole mukana loka–joulukuun kärkikymmenikössä. Loka–joulukuun haetuin kaupunginosa Tampereella oli Pyynikki/Pyynikinrinne. Sen vanavedessä kymmenen kärkeen nousee useita muitakin keskustassa tai sen lähellä sijaitsevia kaupunginosia, kuten Viinikka, Kaleva, Kyttälä ja Nalkala. 

– Tampereella vetovoimaisia kaupunginosia on kuitenkin muuallakin kuin keskustassa. Hervanta on edelleen suosittu ja loka–joulukuun vertailussa neljäntenä. Sen puolesta puhuu luonnonläheisyyden ja palvelutarjonnan lisäksi raitiotie. Lisäksi viimeisen vuosineljänneksen maaseutuyllättäjä on Kaanaa/Saarlahti, joka sijaitsee Kämmenniemen ja Velaatan tavoin Pohjois-Tampereella entisen Teiskon alueella, Leinonen kertoo.

Turussa omistusasuntoa etsitään tuttuun tapaan eniten keskustasta tällä kertaa merellisellä Erikvallalla maustettuna. Loppuvuosi toi kuitenkin niiden takana olevaan kärkikymmenikköön yllätyksiä.

– Kaupunkialueen ulkopuolella pohjoisessa sijaitsevat kaupunginosat loistavat nyt poissaolollaan ja painopiste on idän suunnalla: Nummella, Varissuolla ja Pääskyvuoressa. Myös kehittämisen kohteena oleva Runosmäki sekä puutaloista tunnettu Port Arthur ovat Turussa omistusasuntoa etsivien suosiossa, Leinonen sanoo.

Tuiran suosio ei laannu Oulussa

Myös Oulussa eniten vetovoimaa on keskustassa. Tuira oli loka–joulukuussa Oikotien omistusasuntohakujen ykkönen, kuten aiemminkin vuonna 2022 sekä vuonna 2021. Tuira sijaitsee keskustan kupeessa meren äärellä. 

– Muutokset kaupunginosien vetovoimassa Oulussa ovat varsin pieniä. Kovin kaukaa keskustasta kärkikymmenikköön ei juurikaan tulla. Satunnaisesti vertailuun on koronavuosina noussut yksittäisiä alueita kauempaakin, esimerkiksi Haukipudas ja Oulunsalo, mutta enää niin ei näytä olevan, Leinonen toteaa.

Suurimpien kaupunkien suosituimmat kaupunginosat

Oikotie seuraa kuuden suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimaa kolmen kuukauden välein. Koronakriisi on tuonut uusia ilmiöitä suomalaiseen kaupunkiasumiseen ja aiheuttaa vaikutuksia vielä tulevaisuudessakin. Suurimpien kaupunkien suosituimpien – eli maan suosituimpien – kaupunginosien vetovoiman seuraaminen on tapa jäsentää kaupunkiasumisen trendejä.

Alla ovat vuoden 2022 viimeisimmän neljänneksen rankingit. Rinnalla ovat myös koko viime vuoden listat. Listat ovat Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista. 

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.2022

 1. Etu-Töölö
 2. Ullanlinna
 3. Kruununhaka
 4. Munkkiniemi
 5. Kruunuvuorenranta
 6. Myllykallio (osa Lauttasaarta)
 7. Kotkavuori (osa Lauttasaarta)
 8. Vattuniemi (osa Lauttasaarta)
 9. Taka-Töölö
 10. Kulosaari

Helsingin halutuimmat kaupunginosat vuonna 2022

 1. Etu-Töölö
 2. Lauttasaari
 3. Kruununhaka
 4. Ullanlinna
 5. Munkkiniemi
 6. Kulosaari
 7. Taka-Töölö
 8. Kotkavuori (osa Lauttasaarta)
 9. Vattuniemi (osa Lauttasaarta)
 10. Kallio

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.2022

 1. Tapiola
 2. Olari
 3. Westend
 4. Matinkylä
 5. Haukilahti
 6. Laaksolahti
 7. Leppävaara
 8. Mankkaa
 9. Lintuvaara
 10. Saunalahti

 Espoon halutuimmat kaupunginosat vuonna 2022

 1. Tapiola
 2. Olari
 3. Westend
 4. Leppävaara
 5. Matinkylä
 6. Haukilahti
 7. Laaksolahti
 8. Mankkaa
 9. Saunalahti
 10. Espoonlahti

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.2022

 1. Pyynikinrinne
 2. Viinikka
 3. Saarlahti
 4. Hervanta
 5. Kaleva
 6. Koivistonkylä
 7. Kyttälä
 8. Nalkala
 9. Pyynikki
 10. Keskusta

Tampereen halutuimmat kaupunginosat vuonna 2022

 1. Pyynikinrinne
 2. Hervanta
 3. Pyynikki
 4. Kyttälä
 5. Kaleva
 6. Saarlahti
 7. Pispala
 8. Nalkala
 9. Viinikka
 10. Tahmela

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.2022

 1. Tikkurila
 2. Ylästö
 3. Myyrmäki
 4. Kivistö
 5. Martinlaakso
 6. Korso
 7. Kartanonkoski
 8. Rajakylä
 9. Hiekkaharju
 10. Kaivoksela

Vantaan halutuimmat kaupunginosat vuonna 2022

 1. Tikkurila
 2. Myyrmäki
 3. Kivistö
 4. Ylästö
 5. Martinlaakso
 6. Korso
 7. Hiekkaharju
 8. Kartanonkoski
 9. Rajakylä
 10. Kaivoksela

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.2022

 1. Tuira
 2. Keskusta
 3. Vaara
 4. Pokkinen
 5. Karjasilta
 6. Vanhatulli
 7. Kaukovainio
 8. Höyhtyä
 9. Toppilansalmi
 10. Kaakkuri

Oulun halutuimmat kaupunginosat vuonna 2022

 1. Tuira
 2. Keskusta
 3. Toppilansalmi
 4. Vaara
 5. Pokkinen
 6. Höyhtyä
 7. Kaukovainio
 8. Toppila
 9. Välivainio
 10. Karjasilta

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.2022

 1. VII kaupunginosa (keskusta)
 2. Erikvalla
 3. VI kaupunginosa (keskusta)
 4. VII kaupunginosa
 5. Nummi
 6. VI kaupunginosa
 7. Varissuo
 8. Port Arthur
 9. Runosmäki
 10. Pääskyvuori

Turun halutuimmat kaupunginosat vuonna 2022

 1. VII kaupunginosa (keskusta)
 2. VI kaupunginosa (keskusta)
 3. Telakkaranta
 4. Vasaramäki
 5. Nummi
 6. Uittamo
 7. Yli-Maaria
 8. Varissuo
 9. Oriketo
 10. Runosmäki