Säästä lämmityskuluissa – 10 vinkkiä, joiden avulla voit säästää lämmityskustannuksissa

Säästä lämmityskuluissa Oikotien vinkkien avulla.

Kokosimme yhteen vinkit, joiden avulla voit säästää lämmityskuluissa. Tee perässä ja jaa hyviä käytäntöjä muillekin! 

1. Totuttele viileämpään lämpötilaan

Aloita lämmityskuluissa säästäminen haastamalla omat käsityksesi siitä, kuinka lämmintä kotona kuuluu olla. Olohuoneen optimaalinen lämpötila on noin 21–22 astetta ja makuuhuoneen 18–20 astetta. Joka huoneessa ei siis tarvitse, eikä pidäkään, olla yhtä lämmintä.

Moni on tottunut kotoilemaan kesävaatteissa, mutta viileällä säällä ei ole tarkoitus pärjätä sisätiloissakaan paitahihasillaan.

Huoneilman laskeminen voi tuntua hurjalta ajatukselta. Keho kuitenkin tottuu, kun lasket lämpötilaa vain vähän kerrallaan. Laske lämpöä yksi aste kerrallaan ja totuttele uuteen lämpötilaan viikon verran ennen seuraavaa pudotusta.

2. Laita lihakset lämmittämään

Jos et meinaa millään tottua lämpötilan laskuun, muista, että voit lämmittää kehoasi omaa lihasvoimaa käyttämällä.

Jos palelet sohvalla istuskellessasi, nouse aika ajoin ylös ja liikuskele hieman. Pari kyykkyä tai muutama minuutti kotitöitä lämmittää kehoa ja virkistää samalla mieltä.

3. Lotraa vähemmän vettä

Veden lämmittäminen kuluttaa energiaa, ja energia on rahaa. Vaihda suihkupää vettä säästävään malliin ja sulje suihku aina saippuoimisen ajaksi.

Älä valuta kuumaa vettä turhanpäiten kotitöissäkään. Vältä juoksevalla vedellä tiskaamista ja esihuuhtele tiskikoneessa pestävät astiat vain, jos koneesi sitä vaatii. Huuhtele siivousliinat ämpärissä juoksevan veden sijaan ja hyödynnä pyykinpesu- ja tiskikoneiden energiansäästöohjelmia.

Lämmintä vettä on mahdollista säästää yhtiötasollakin esimerkiksi säätämällä vedenpainetta ja vaihtamalla yhteisiin saunatiloihin vettä säästävät suihkupäät.

4. Laske lämpötilaa, kun lähdet kotoa

Jos haluat säästää lämmityskuluissa, laske kotisi lämpötilaa poissaolosi ajaksi. Muutaman päivän poissaolon, saati viikon lomamatkan, aikana asuntoa on aivan turha lämmittää kovin lämpimäksi.

5. Hanki ilmalämpöpumppu

Jos lämmität sähköllä tai öljyllä, voit säästää lämmityskuluissa hankkimalla ilmalämpöpumpun. Pumppua ei ole siis tarkoitettu vain asunnon viilentämiseen kesäaikaan, vaan sillä voi myös lämmittää kotia viileällä säällä.

Pumppukaupoilla kannattaa kuitenkin olla tarkkana, koska väärin valittu ilmalämpöpumppu on pahimmillaan tehoton energiasyöppö.

6. Tiivistä ovet ja ikkunat

Veto ja lämpötila ovat kaksi eri asiaa. Vaikka huoneen lämpötila olisi riittävän korkea, asunto saattaa tuntua viileältä, jos ikkunoista tai ovista vetää.

Kuluneet ikkunoiden ja ovien tiivisteet päästävät lämpöä ulos, joten tarkista tiivisteiden kunto hyvissä ajoin ennen talven tuloa. Tiivisteiden uusiminen on kohtuuhintainen ja melko helppo keino säästää lämmityskuluissa – kunhan valitset oikeanlaisen tiivisteen.

7. Tuuleta fiksusti

Tuulettaa voi monella tavalla, mutta fiksuin niistä on ristiveto. Tuuleta siis tehokkaasti lyhyen aikaa sen sijaan, että availisit ikkunoita sieltä täältä summamutikassa.

Sulje lämmityslaitteet tuulettamisen ajaksi. Näin päästät raitista ilmaa sisään, mutta et lämpöä ulos.

8. Käytä lattialämmitystä oikein

Jos sinulla on lattialämmitys ja haluat säästää lämmityskuluissa, kiinnitä erityistä huomiota kahteen seikkaan.

Liika lämmittäminen paitsi kuivattaa ihoa ja saa olon nuutuneeksi myös syö silkkaa rahaa. Kotona ei kuulu tarjeta vuoden ympäri paljain jaloin.

Älä myöskään käytä mattoja siellä missä lämmität lattioita, koska matto estää tehokkaasti lämpöä vapautumasta huoneistoon. Jos kuitenkin haluat käyttää mattoja, mieti, pärjäisitkö ilman lattialämmitystä.

9. Älä estä pattereita tekemästä työtään

Patterit eivät lämmitä, jos niiden ei anneta lämmittää. Anna siis lämmölle tietä varmistamalla, että patterien edustat pysyvät aina avoimina.

Asettele huonekalut ja verhot niin, etteivät ne estä pattereiden tuottamaa lämpöä pääsemästä huoneeseen.

10. Haasta naapurit mukaan talkoisiin

Jos haluat säästää lämmityskuluissa, ota asia puheeksi paitsi perheen kanssa myös taloyhtiön kokouksessa. Kun yhtiö säästää lämpöä, se säästää samalla rahaa. Ideoikaa siis porukalla, mitä taloyhtiönne voisi tehdä säästääkseen lämmityskuluissa ja pitääkseen vastikemaksut kurissa.

Samalla saatte tilaisuuden jakaa vinkkejä siihen, mitä kukin voi itse tehdä omassa asunnossaan lämmityskustannuksissa säästämiseksi.

Miten voi säästää lämmityskuluissa?

  • Tarkastele tottumuksiasi kriittisesti.
  • Vähennä kulutusta – vähennät rahanmenoa.
  • Opi muilta ja jaa myös itse hyväksi havaitsemiasi käytäntöjä.

Lue myös Oikotien vinkit energiatehokkaaseen asumiseen.