Tunnetko vastikkeiden erot?

Nainen tietokoneen ääressä tutkimassa eri vastikkeiden eroja.

Yhtiövastike, hoitovastike, pääomavastike, rahoitusvastike, tonttivastike… Onko pääsi pyörällä vastikeviidakossa? Listasimme erilaisten vastikkeiden erot.

Asumiseen liittyviin vastikkeisiin tutustuminen kannattaa. Kun asukas tuntee vastikkeet, saa hän tärkeää tietoa taloyhtiön taloustilanteesta ja kiinteistön kunnosta. Taloyhtiössä maksetaan yleisimmin yhtiövastiketta, rahoitusvastiketta ja hoitovastiketta. Näillä maksuilla hoidetaan asunto-osakeyhtiön menoja.

Yhtiövastike

Yhtiövastike on omistusasunnossa asuvan joka kuukausi maksettava asumiskulu. Lain mukaan yhtiövastikkeen tulisi kattaa kaikki asunto-osakeyhtiön kuukausittaiset menot, kuten kunnossapito-, korjaus- ja lämmityskulut, sähkö-, vesi- ja jätevesimaksut, puhtaanapito- ja jätehuoltokulut sekä isännöintipalvelut.

Yhtiövastike voi kuitenkin pitää sisällään useita eri vastikkeita, kuten hoitovastikkeen sekä remontti- tai pääomavastikkeen. Yhtiövastike on kaikkien vastikkeiden yhteissumma.

Hoitovastike

Hoitovastike on osa yhtiövastiketta, joka kattaa kiinteistön kunnossapito-, korjaus- ja lämmityskulut, sähkö-, vesi- ja jätevesimaksut, puhtaanapito- ja jätehuoltokulut sekä isännöintimaksut.

Hoitovastike kertoo paljonko asunnon omistaja maksaa taloyhtiölle talon ylläpidosta kuukaudessa. Vastikkeet määräytyvät yleisesti asunnon koon mukaan eli mitä isompi asunto, sitä suurempi vastike.

Pääomavastike

Hoitovastikkeen lisäksi yhtiövastikkeessa maksetaan myös pääoma- tai rahoitusvastike.

Pääomavastikkeiksi kutsutaan taloyhtiön korjaus- ja rahoitusvastikkeita. Näitä peritään tehdyistä korjauksista ja pankkilainasta, joka on otettu korjauksia varten.

Uusissa asunnoissa rahoitusvastike on ns. yhtiön rakennusaikaista lainaa ja maksu voi olla hyvinkin korkea suhteessa hoitovastikkeeseen. Toisinaan rahoitusvastike voi tuntua kovalta myös vanhoissa taloyhtiöissä. On tärkeää, että taloyhtiöissä pidetään huolta säännöllisestä kunnossapidosta, jolloin kuluja ei tule yhtäkkiä enemmän kuin oli suunniteltu.

Pääomavastike on olennainen tieto myös asuntoaan vuokraaville. On hyvä muistaa, että jos vastikkeet on kirjattu taloyhtiön kirjanpidossa tuloksi, pääomavastikkeet voi vähentää verotuksessa vuokratulosta. Jos pääomavastike on taloyhtiön kirjanpidossa rahastoituna, sitä ei voi vähentää.

Tonttivastike

Tonttivastike on asunnon kuukausittainen maksuosuus taloyhtiön vuokraamasta tontista.

Mitä yhtiövastikkeen määrä kertoo ja miksi se on tärkeä?

Mikäli yhtiövastike nostaa kuukausittaiset asumiskulut liian korkeiksi, saattaa se vähentää kiinnostusta asuntoa kohtaan, esim. myyntitilanteessa.

Toisaalta liian matala yhtiövastikekin saattaa herättää epäilyksiä. Se voi kertoa eteenpäin siirretyistä remonteista, mikä kostautuu isoina maksuina tulevina vuosina. Pienemmissä yhtiöissä säästetään usein sillä, että suurin osa kiinteistönhoitotöistä ja isännöinnistä tehdään osakkaiden kesken.

Vastikkeiden tasoa eri taloyhtiöiden välillä on vaikea vertailla, koska tietoja ei ole yleisesti saatavilla. Lisäksi jokainen yhtiö on hallinnoltaan ja toiminnaltaan ns. uniikki. Muista, että PTS-kunnossapitosuunnitelma ja taloyhtiön tuorein tilinpäätös antavat olennaista tietoa yhtiön tilasta, tulevista korjaustarpeista ja mahdollisista vastikkeen noususta.

 

Lähde: OP

Tutustu Oikotien myytäviin asuntoihin!