Asunnon ostotarjous – näin sen teet

Pariskunta tekee asunnon ostotarjousta

Miten tehdä hyvä asunnon ostotarjous? Lue vinkkimme tästä.

Asunto-osakkeen ostotarjous on sitova. Siksi asunnon ostotarjous tehdään yleensä vasta, kun asunnossa on käyty paikan päällä tutustumassa ja asunnon tietoihin on perehdytty huolellisesti myös eri asiakirjojen välityksellä. Asunnon ostotarjous tehdään aina kirjallisena. Asunnon ostotarjouksen allekirjoittaminen onnistuu nykyään myös sähköisesti.

Ostotarjouksen tulee sisältää vähintään seuraavat tiedot:

  • myyntikohde
  • kauppahinta
  • omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
  • tarjouksen voimassaoloaika
  • kaupantekopäivä
  • myyjän sekä ostajan henkilötiedot
  • seuraus kaupasta vetäytymisestä
  • kauppahinnan maksutapa sekä -ehdot
  • muut mahdolliset ehdot.

Asunnon ostotarjous voidaan tehdä myös ehdollisena. Ehto voi liittyä esimerkiksi asuntolainan saamiseen, asunnon vapautumiseen tai oman asunnon myymiseen. Ostotarjouksen voimassaoloaika on olennainen tieto, joka tulee merkitä ostotarjoukseen. Yleensä voimassaoloaika on pari päivää.

Asunnon ostotarjous sitoo ostajaa. Tämä tarkoittaa sitä, että voimassaoloaikana hyväksytyn tarjouksen perumisesta seuraa korvausvelvollisuus. Mikäli ostaja peruu kaupat menettää hän maksamansa käsirahan tai ostotarjouksessa määritetyn korvaussumman.

Kauppojen peruminen onnistuu ilman korvausvelvollisuutta, jos asunnon ostotarjous on tehty ehdollisena eikä ehto ole täyttynyt. Esimerkiksi, jos ostaja ei saakaan pankista tarpeeksi suurta lainaa, ostaja voi perua kaupat ilman korvausvelvoitetta. Kaupat voi perua myös, jos ostajalle on annettu virheellistä tai puutteellista tietoa kaupanteon kannalta vaikutuksellisesta asiasta ennen tarjouksen tekoa.

Kiinteistönvälittäjä vetää tarjousneuvotteluja

Kiinteistönvälittäjä toimii myyjän ja ostajan välisenä ”sanansaattajana”. Hänen tehtävänsä on ottaa vastaan ja välittää kaikki ostotarjoukset myyjälle. Usein ensimmäinen asunnon ostotarjous ei mene kerralla läpi vaan ostaja ja myyjä neuvottelevat tarjousten ja vastatarjousten avulla, kunnes sopimus syntyy. Myyjä päättää aina kenelle myy ja millä hinnalla.

Onnea tarjousneuvotteluihin & asuntokaupoille!

Harkitsetko asunnon ostoa? Tutustu Oikotien myytäviin asuntoihin.