Ostotoimeksianto

Pariskunta antaa ostotoimeksiannon kiinteistönvälittäjälle.

Ostotoimeksianto tuo kiinteistönvälittäjän ammattitaidon asunnon ostajien käyttöön. Lue tästä, mistä ostotoimeksiannossa on kyse.

Oletko etsinyt jo pidemmän aikaa sitä oikeaa kotia tuloksetta? Vai eikö aikasi ja energiasi riitä asunnon etsintään juuri nyt? Etkö pääse joustavasti julkisille asuntonäytöille esimerkiksi nykyisen asuinpaikkasi tai liikuntarajoitteen vuoksi?

Ostotoimeksiannolla voit valjastaa ammattitaitoisen välittäjän etsimään sinulle sopivan asunnon samalla kun itse keskityt muihin asioihin. Ostotoimeksiannon voit tehdä esimerkiksi silloin, kun sinua kiinnostavia asuntoja tulee myyntiin harvakseltaan tai silloin, kun haluat etsiskellä sitä oikeaa kotia kaikessa rauhassa.

Asunnon ostajat ovat pitkään olleet melko yksin asiansa kanssa. Ostajat selaavat tyypillisesti myynti-ilmoituksia, kyselevät vapautuvista asunnoista tuttaviltaan ja kenties huhuilevat sopivan kodin perään toivomansa asuinalueen some-kanavilla. Ostotoimeksianto on yksi työkalu lisää uuden kodin tai sijoitusasunnon etsintään. Ostotoimeksiannon ansiosta sinun ei tarvitse tyytyä siihen, mitä näyttää olevan tarjolla, vaan pääset käsiksi laajempaan asuntojen valikoimaan – ja välittäjäthän tietävät, että asuntoja on aina tarjolla huomattavasti enemmän kuin miltä näyttää.

Ostotoimeksiannolla voit löytää asunnon vähemmällä vaivalla

Kiinteistönvälitysalalla on huomattu, että ostotoimeksiantojen käyttö on lisääntymässä. Se ei ole ihme, sillä asunnon etsintä vaatii aikaa ja voimavaroja, jotka voivat olla kortilla kiireisen työ- ja perhe-elämän pyörteissä.

Sen sijaan että kiertelisit kuukausi- tai jopa vuosikaupalla metsästämässä unelma-asuntoasi, voit antaa työn välittäjän hoidettavaksi tekemällä ostotoimeksiannon. Toimeksiannon tehtyäsi saat keskittyä elämään elämääsi sillä aikaa kun välitystoimisto etsii sinulle sopivaa kotia. Ei enää kanavilla päivystämistä ja turhaa näytöillä juoksemista vaan täsmäiskuja oikeasti kiinnostaviin kohteisiin!

Ostotoimeksianto voi tehdä asunnon ostamisesta paitsi helpompaa myös nopeampaa välittäjän verkostojen ansiosta. Kun teet ostotoimeksiannon, saat käyttöösi välittäjän, mutta myös välittäjän kollegojen verkostot, jotka ulottuvat omia verkostojasi laajemmalle. Joskus sen oikean kodin kriteerit ovat niin erityiset, ettet kenties koskaan löytäisikään etsimääsi omin päin.

Jos etsit asuntoa halutulta alueelta ja jäät odottamaan julkiseen myyntiin tulevia koteja, voi olla, että saat odottaa kauan. Halutuilla alueilla myyjät eivät välttämättä laita asuntojaan lainkaan julkiseen myyntiin, sillä myyjälle on vaivattomampaa antaa välittäjän etsiä sopiva ostotoimeksiantoasiakas. Aina myynnillä ei ole kiirekään, tai myyjä ei halua henkilökohtaisista syistä laittaa asuntoaan nettiin. Myyjä saattaa kuitenkin pitää asuntoa ikään kuin näkymättömästi tarjolla – ja tällaista asuntoa välittäjä voi tarjota sinulle ostotoimeksiannon tehtyäsi.

Joskus asunnon omistaja ei ole ennen ostotarjouksen saamista edes harkinnut vaihtavansa asuntoa, mutta päätyykin myymään. Välittäjien verkostot löytävät tämänkaltaisia asuntoja, joista et muuten kuulisi ja joita et pääsisi koskaan edes katsomaan.

Ostotoimeksiantoa hyödyntävät myös sijoittajat. Ammattitaitoinen välittäjä auttaa sijoitusasunnon ostajaa listaamaan hyvän sijoitusasunnon kriteerit ja etsimään sopivan asunnon. Valtakirjalla välittäjä voi jopa tehdä kaupat ostajan puolesta, jolloin ostajan ei tarvitse edes käydä paikan päällä.

Ostotoimeksianto tuo turvaa sinulle asunnon ostajana

Kun etsit asuntoa ostotoimeksiannon kautta, pääset asuntokaupoille turvallisesti ammatti-ihmisen kanssa. Välittäjä valvoo etuasi aina asunnon etsinnästä hintaneuvotteluihin ja kaupantekoon saakka. Välittäjä, jonka kanssa olet tehnyt ostotoimeksiannon, auttaa sinua taloyhtiön papereiden tutkimisessa. Hän huolehtii esimerkiksi siitä, että saat oikeaa tietoa tehdyistä ja tulevista remonteista myös silloin, kun asunnon myyjänä on yksityinen henkilö. Ostotoimeksiannossa saat siis ammattilaisen osaamisen käyttöösi koko ostoprosessin ajaksi.

Ostotoimeksiantoa kannattaa harkita myös, jos olet ostamassa ensiasuntoa. Jos asuntokauppa-asiat ovat sinulle vielä vieraita ja mietit, millaiseen asuntoon on kannattavaa sijoittaa, miksi et hyödyntäisi ammattilaisen apua?

Suomessa ostajat ovat vielä tottuneita pärjäilemään yksin, mutta ostotoimeksianto on muuttamassa tilannetta.

Ostotoimeksiannon kautta ostaessasi vältyt hintakilpailulta

Kun etsit asuntoa ostotoimeksiannon kautta, löydät juuri omaan budjettiisi sopivia asuntoja. Sinun ei siis tarvitse tuhlata energiaasi väärän hintaisten asuntojen tarkasteluun.

Halutuilla asuinalueilla kovaa tarjouskilpailua käydään niistäkin asunnoista, joita ei myydä varsinaisella tarjouskilpailulla. Yksi ostotoimeksiannon parhaista puolista lieneekin se, ettet asunnon ostajana joudu hintakilpasille muiden ostajaehdokkaiden kanssa. Se voi säästää hermoja, mutta myös silkkaa rahaa.

Ostotoimeksiannon tekeminen ei sido sinua ostamaan asuntoa, ja usein ostotoimeksiannosta veloitetaankin vasta kun sopiva asunto löytyy. Eri kiinteistönvälitysliikkeillä on kuitenkin erilaisia käytäntöjä sen suhteen, veloittavatko ne palvelusta pelkän välityspalkkion vai myös kiinteän perusmaksun. Ota siis mahdollinen perusmaksu huomioon erityisesti, jos teet ostotoimeksiannon useamman välitysliikkeen kanssa. Mieti myös ennen ostotoimeksiannon tekemistä, millä rahoitat sen, jos sopiva asunto löytyy. Palkkio on asunnon kauppahinnasta erillinen kulu, joten et voi välttämättä rahoittaa sitä asuntolainalla.

Jos sopiva asunto löytyy, maksat välittäjän tekemästä työstä välityspalkkion. Todennäköisesti saat asunnon kuitenkin edullisemmin kuin olisit saanut julkisesti ilmoitetun asunnon. Koska ostotoimeksiannon kautta myyminen on myyjälle maksutonta ja varsin vaivatonta, on moni myyjä valmis tinkimään hieman asunnon hinnasta. Lisäksi ammattitaitoinen välittäjä osaa neuvotella loppuhinnan sinulle edullisemmaksi – toisin sanoen maksat välityspalkkiossa myös ammatti-ihmisen neuvottelutaidoista. Et joutunut käymään myöskään tarjouskilpailua, joten kenties ostotoimeksiannon välityspalkkio ei tunnukaan liian kovalta.

Asunnon ostaminen ostotoimeksiannolla on rauhallisempaa

Julkisessa myynnissä olevien asuntojen myynti tapahtuu usein vauhdilla, erityisesti jos alueen asunnot ovat haluttuja. Silloin on usein kiire laatimaan ostotarjousta heti asuntonäytön jälkeen.

Ostotoimeksiannon kautta asunnon ostaminen on yleensä rauhallisempaa. Hitaampi tahti mahdollistaa paremman harkinta-ajan ja usein myös rauhallisemmat muutot molemmille osapuolille. Ostotoimeksianto voikin olla sinulle sopiva tapa etsiä asuntoa, jos haluat harkita kauppaa rauhassa ja monelta kantilta.

Rauhallisemman tahtinsa ansiosta ostotoimeksianto sopii hyvin myös ehdollisen tarjouksen tekijälle, erityisesti jos myyjällä ei ole kovaa kiirettä päästä eroon asunnostaan. Ostotoimeksiannon avulla voit siis saada tavallista enemmän aikaa vanhan asuntosi myyntiin. Voit myös päästä neuvottelemaan unelmiesi asunnosta, jonka julkisessa myynnissä nappaisi joku, jonka tarjouksessa ei ole ehtoja.

Ota haltuun ostotoimeksiannon käytännöt

Ostotoimeksiannossa teet kiinteistönvälittäjän kanssa sopimuksen sopivan asunnon etsimisestä. Ostotoimeksiannon tehtyäsi välittäjä alkaa siis etsiä aktiivisesti juuri sinun tarpeitasi vastaavaa asuntoa. Ostotoimeksiannossa hakukriteerit ovatkin usein hyvin tarkat.

Määrittele välittäjälle toiveasuntosi ominaisuudet: talotyyppi, hinta, sijainti, koko, huoneluku, rakennusvuosi, ikkunanäkymät ja muut yksityiskohdat. Voit halutessasi kohdistaa ostotoimeksiannon hyvinkin tarkasti vaikka yksittäiselle kadulle tai tiettyyn taloyhtiöön.

Välittäjällä on käytössään kattava valikoima työkaluja, kuten asiakas- ja kiinteistörekistereitä, tilastoja, hinnoittelutyökaluja, karttasovelluksia ja tietokantoja. Hän voi myös lähestyä kirjeellä sinua kiinnostavien huoneistojen omistajia ja tiedustella näin myyntihalukkuutta. Välittäjät ilmoittelevat ostotoimeksiannoista myös lehdissä, some-kanavilla ja kiinteistönvälitysliikkeen verkkosivuilla.

Kun kriteereihin täsmäävä asunto löytyy, välittäjä käy tutustumassa siihen ennen kuin vie sinut katsomaan kohdetta. Näin säästyt turhilta asuntonäytöiltä.

Jos päätät ostaa asunnon ostotoimeksiannolla, välittäjä opastaa ja on tukenasi kaikissa kaupanteon vaiheissa. Kannattaakin aloittaa ostoprosessi etsimällä ammattitaitoinen ja hyvin verkostoitunut välittäjä.

Jos taas harkitset asunnon myymistä, katso palvelustamme, etsitäänkö asuntoasi jo. Jos etsitään, voit ilmoittaa kotisi saman tien palvelun kautta ostotoimeksiannon julkaisseelle välittäjälle, joka esittelee kohteen potentiaaliselle ostajalle.

 

Harkitsetko uudiskohteen ostamista? Uudiskohteen ostaminen eroaa monella tavalla käytetyn asunnon ostamisesta, tutustu uudiskohteen ostamisen eri vaiheisiin.