Myisinkö asunnon itse? Näin se onnistuu

Nainen katsoo vinkkejä asunnon myyntiin

Oletko myymässä asuntoasi itse? Asunnon itsenäinen myyminen voi olla opettavainen kokemus.

Tommi päätti myydä asuntonsa itse. Vaikka asunnon myynti ilman välittäjää alkuun hieman hermostutti, niin lopulta se oli todella helppoa.

Ennen asunnon myyntiä on tärkeää laittaa asunto ja myyntimateriaalit ajoissa kuntoon. Omalla kohdallani tämä tarkoitti sitä, että tein asunnoissa pienet kunnostustyöt pois alta, jotta asunnot näyttivät potentiaalisille ostajille suoraan muuttovalmiilta, Tommi vinkkaa.

Tommi hankki ensimmäiseen asuntoonsa esimerkiksi uuden edullisen hellan ja laittoi eteiseen peililiukuovet, jotka selvästi ehostivat asuntoa. Toisessa asunnossa hän maalasi seinät, jotta asunto näytti raikkaammalta.

 Panostin molempien asuntojen myyntiin joko taloudellisesti tai omalla vaivalla, ja uskon sen tulleen myyntihinnassa moninkertaisesti takaisin, Tommi kertoo.

Kun Tommi listasi kohteen Oikotielle, hän varmisti myös, että kuvat asunnosta olivat todella hyvälaatuisia.

 Myyntikuvat otti kuvaamista harrastava vaimoni, ja uskon kyllä ammattivalokuvaajankin maksavan itsensä takaisin. Kohteen kuvaukseen kannattaa käyttää aikaa ja muistaa asunnon hyvien puolien lisäksi kertoa myös alueesta. Jos esimerkiksi palvelut ja julkinen liikenne ovat hyvät, niin niistä kannattaa ehdottomasti mainita, Tommi muistuttaa.

Voit myös selvittää, onko kodillasi kysyntää testaamalla Ostotoimeksianto-palvelua, joka on vaihtoehtoinen tapa myydä ja löytää asunto.

Valoisuutta ja selkeyttä kuviin

Ennen kuvien ottamista kannattaa katsoa, että näkyvillä ei ole mitään ylimääräistä tavaraa ja kuvista tulee valoisia. Samaa mieltä on myös Leena, joka myi asuntonsa itse. Hän panosti myyntikuvien raikkauteen ja valoisuuteen.

 Kannattaa tutustua ennen kuvien ottamista erilaisiin asunnon myynti-ilmoituksiin ja ottaa oppia sieltä. Kuvista tulee välittyä siisti ja valoisa vaikutelma, niin se saa ostajan kiinnostuksen heräämään, Leena vinkkaa.

Asuntoilmoituksen tekemiseen kannattaa käyttää aikaa, näin teet myyvän asuntoilmoituksen.

Asunnon myyminen oli Leenalle positiivinen, joskin aluksi jännittävä kokemus. Ensikertalainen asunnonmyyjä jännitti, meneekö asunto kaupaksi. Ja menihän se – viikossa!

Tutustuin huolellisesti erilaisiin asunnon myyjälle tarkoitettuihin oppaisiin ennen myynti-ilmoituksen tekemistä. Laitoin asunnon myynti-ilmoituksen tiistaina Oikotielle – ja viikon kuluttua asunto oli myyty. Asunto oli valmiiksi hyvässä kunnossa eli remonttia ei tarvinnut tehdä. Ainoa investointi jonka tein ennen myyntiä oli uusi päiväpeitto makuuhuoneeseen, Leena kertoo.

Myös Tommi valmistautui asuntonsa myymiseen lukemalla asunnon myyntioppaita, joista hän sai vastauksia usein esitettyihin kysymyksiin ja löysi asioita joihin kannatti kiinnittää huomiota.

Esimerkiksi isännöitsijätodistuksen luin moneen kertaan läpi, jotta osasin vastata suurimpaan osaan ostajien kysymyksistä. Olin myös valmistautunut tulostamalla Oikotieltä asunnon näyttöesitteitä ja tein useita kopioita isännöitsijätodistuksista ja muista papereista, jotta pystyin antamaan niitä näytöissä käyneille, Tommi vinkkaa.

Kannattaa myös pyytää isännöitsijältä sähköinen versio papereista, niin niitä voi lähettää kiinnostuneille myös sähköpostitse, Leena muistuttaa.

Muista, kun myyt asuntoa itse:

  1. Peruskorjaa/kunnosta – tai vähintäänkin siivoa asuntosi siihen kuntoon, että ostaja voisi ajatella muuttavansa suoraan sisään, ilman että hänen tarvitsee miettiä mitä remontteja pitää tehdä.
  2. Laita kaikki asunnon myyntiin liittyvät paperit kuntoon. Tutustu papereihin huolella ennen näyttöjä, niin osaat vastata mahdollisen ostajan esittämiin kysymyksiin.
  3. Panosta laadukkaisiin myyntikuviin.
  4. Lue asunnon myyntioppaita – niistä saat paljon hyödyllistä tietoa.
  5. Tee selkeä myynti-ilmoitus verkkoon. Koosta asunnon parhaat puolet ja lähialueen palvelut napakoiksi lauseiksi.
  6. Ota kopioita isännöitsijätodistuksista ja muista papereista, jotta voit antaa niitä asunnosta kiinnostuneille ostajille.
  7. Tarjousvaiheessa muista, että voit aina tehdä myös vastatarjouksen.

 

Lue vinkit asunnon myyntiin  ja tutustu myynti-ilmoituksiin.