Asunto kaupaksi – Onnistu itse tai välittäjän kanssa

Kun on aika miettiä oman asunnon tai talon myymistä, moni miettii lähteäkö myymään itse vai ottaako kiinteistönvälittäjän avuksi. Valitsitpa kumman vaihtoehdon tahansa, tästä artikkelista saat vinkit onnistuneeseen itsemyyntiin sekä neuvot kiinteistönvälittäjän valintaan.

Asunnon tai talon itse myyminen edellyttää perehtymistä asuntokauppaan, mutta voi parhaimmillaan säästää tuhansia euroja. Välittäjän kanssa taas säästyy aikaa ja vaivaa, kun ammattilainen hoitaa kaiken puolestasi. Molemmissa vaihtoehdoissa on useita hyviä puolia.

Myynti ilman kiinteistönvälittäjää

Top 5 vinkit asuntoa itse myyvälle

  1. Tutustu huolellisesti myyjän velvoitteisiin ja asuntokaupan lainalaisuuksiin
  2. Ota mallia muilta: Käy asuntonäytöissä seuraamassa välittäjiä työssään ja tutki netin onnistuneita ilmoituksia
  3. Siivoa, stailaa ja hankkiudu eroon turhasta tavarasta. Muista myös eteinen, joka antaa tärkeän ensivaikutelman.
  4. Kuvat, kuvat ja vielä kerran kuvat! Muista myös julkisivukuva ja pohjapiirros.
  5. Kohdetta ei ole hyvä pitää kuukausikaupalla tarjolla. Jos kauppoja ei synny, poista ilmoitus ja mieti, missä vika voisi olla.

Itse myymällä voi säästää välityspalkkiossa tuhansia euroja. Omistaja myös tuntee oman kotinsa ja naapurustonsa hyvin, joten hän osaa esitellä kohteen potentiaalisille ostajille ja kertoa kiinnostavimmat tärpit alueesta ja kiinteistöstä innostavasti.

Myynnin onnistumisen kannalta on tärkeintä valmistautua hyvin. Oikotien avulla saat kohteesi näkyville suurelle yleisölle ja löydät paljon hyödyllistä tietoa myyntiprosessin tueksi.

Lataa asunnon myynti- ja osto-opas

Näin valmistaudut kotisi myyntiin

Asunnon myyntiprosessi pitää sisällään muun muassa tarvittavien asiakirjojen hankkimisen isännöitsijältä sekä kauppaan tarvittavien asiakirjojen laatimisen. Myyjän on kerrottava ostajalle kattavasti myyntikohteesta, mukaan lukien mahdolliset viat, joten listaa kotisi potentiaalisia ostajia kiinnostavat seikat ylös jo etukäteen. Oikotien ilmoituspakettiin kuuluvat valmiit asiakirjapohjat niin tarjouksen tekoon kuin kauppakirjaankin.

Sopivan myyntihinnan asettaminen on yksi tärkeimmistä myynnin vaiheista. Hyvä tapa aloittaa hinnan pohtiminen on selvittää asuntosi kysyntä ja hinta-arvio. Hintapyyntöjä voi seurata esimerkiksi Oikotien sivuilla. Voit myös tehdä Oikotiellä kotiasi vastaavan hakuvahdin, jolloin saat sähköpostiisi tiedon, kun vastaava kohde tulee markkinointiin alueella. Näin keräät näppärästi ajankohtaista tietoa hintapyynnöistä.

Itse myydessä kohteen markkinointi hoituu kätevästi luomalla ilmoitus Oikotielle. Ennen myyntikuvien ottoa asunto kannattaa puunata edustuskuntoon ja stailata ylimääräiset tavarat piiloon. Tarkka kuvaus asunnon ja yhtiön tiedoista yhdistettynä tyylikkäisiin kuviin tuottaa parhaan tuloksen. Kuvat kohteesta merkitsevät erityisen paljon, joten niiden laatuun on syytä panostaa.

Lue lisää vinkkejä asunnon myynnin askeliin esimerkiksi tästä Oikotien artikkelista ja Asunnon myyntioppaasta.

Myös kuluttajaviraston sivuihin kannattaa tutustua, kun pohdit asunnon myyntiä.

Myynti kiinteistönvälittäjän avulla

Top 5 vinkit kiinteistönvälittäjän valintaan:

  1. Neuvottele useamman välittäjän ja välitystoimiston kanssa (kilpailuttaminen onnistuu helposti Oikotien kautta)
  2. Tutustu parhaiden ehdokkaiden kokemukseen ja maineeseen
  3. Valitse välittäjä, jonka kanssa sinun on hyvä asioida
  4. Neuvottele välityspalkkiosta (yleensä 2–5 %)
  5. Käy välityssopimus läpi välittäjän kanssa ennen allekirjoittamista (ehdot, minkälaista markkinointia sopimus sisältää, mitä mahdollisia lisäkuluja jne.)

Vaikka asunnon myyminen itse kiinnostaa nykyisin monia, on välittäjän käyttö yhä selkeän enemmistön valinta. Selkein syy tähän on vaivattomuus usein jo muutenkin suuritöisen muuton keskellä. Ammattitaitoinen välittäjä hoitaa kaupan alusta loppuun – hankkii tarvittavat asiakirjat, täyttää selonteon, huolehtii niin juridisesta puolesta kuin markkinoinnistakin.

Välittäjän ammattitaito takaa luottamuksen

Toinen selkeä syy välittäjän käyttöön on kokemus ja ammattitaito. Hyvä välittäjä tuntee niin markkinat kuin ihmisten käyttäytymisenkin ja osaa antaa realistisen hinta-arvion. Kokenut myyjä myös näkee, millä kikoilla asunnon saa nopeasti kaupaksi. On kuitenkin hyvä muistaa, että kiinteistövälittäjissä voi olla suuriakin eroja. Luottamus välittäjän ammattitaitoon on avain onnistuneeseen yhteistyöhön ja lopulta onnistuneeseen kauppaan. Välittäjää valitessa kannattaakin tutustua useampaan välittäjään.

Muita kiinteistövälittäjän puolesta puhuvia seikkoja ovat ostajien toisinaan suurempi luottamus välittäjää kuin yksityishenkilöä kohtaan. Tämä johtuu muun muassa siitä, että monet lait ja asetukset määrittelevät välittäjän toimintaa tiukemmin kuin yksityisen myyjän. Tästä esimerkki on tiedonantovelvollisuus. Tämä tarkoittaa, että välittäjä on velvoitettu antamaan ostajalle kaiken olennaisen tiedon kohteesta.

Artikkeli on julkaistu alunperin vuonna 2020 ja päivitetty viimeksi vuonna 2022.