Asuntokaupassa välittäjä löytää piilotetut helmet

Kaupallinen yhteistyö: RE/MAX

Jos olet joskus yrittänyt myydä tai ostaa asunnon itse, hahmotatkin jo varmaan, mitä hyötyä osaavasta välittäjästä voisi yhtälössä olla. Kiinteistönvälittäjä tuntee asuntokaupan prosessin, osaa tulkata kodin etsijöiden ja myyjien tarpeita – sekä tuntee asuntokauppaan liittyvän lainsäädännön. Voit odottaa hyötyväsi hänen ammattitaidostaan varsin monella tavalla. Lue, miten!

Välittäjä johdattaa läpi koko ostoprosessin

Kodin osto on usein pitkä prosessi. Ensin on päätettävä, mitä etsii ja mietittävä ne tärkeimmät kriteerit, jotka asunnon tulisi täyttää. Sitten alkaa asunnon etsintä hakukoneilla, joka vie lopulta jännittävään vaiheeseen: asuntoesittelyihin. Kun unelmien asunto löytyy, sydän hypähtää, ja on aika tehdä tarjous.

Voi myös käydä niin, ettet edes etsinyt asuntoa, mutta näetkin myynti-ilmoituksen jo vuosia ihailemastasi pitsihuvilasta tai maailman suloisimmasta kaksiosta jugend-linnassa – ja haluat tehdä tarjouksen saman tien. Kiinteistönvälittäjä auttaa sinua miettimään tarjouksen summan realistiseksi ja parantaa mahdollisuuksiasi voittaa kauppa juuri oikeaan hintaan.

Jos iloinen puhelu saapuu ja tarjous hyväksytään, on riemusta huolimatta syytä pysyä tarkkana. Kauppa voi monimutkaistua tai koitua osapuolille kohtuuttoman kalliiksi, jos lainsäädäntöä ei tunneta riittävän hyvin. Jo pelkkä kauppa-asiakirjojen lainmukaisuus edellyttää perehtyneisyyttä.

Oma koti on usein elämän suurin ja merkittävin yksittäinen ostos, ja jo kaupankäynnissä prosessissa pitää hallita monta pientä yksityiskohtaa. Moni asia helpottuu ja mielikin pysyy rauhallisempana, kun asiansa osaava asuntokaupan ammattilainen hoitaa ostoprosessin.

Hyödyt asuntoa ostaessasi välittäjän avusta mm. näin:

1. Säästät aikaa ja saat poimia parhaat asunnot päältä

Vaikka moni selaa asuntoilmoituksia myös huvikseen, odotukset ylittävän kodin löytää tehokkaimmin yhdistämällä voimat osaavan kiinteistönvälittäjän kanssa.

Kun kiinteistönvälittäjä etsii puolestasi odotuksiasi vastaavia asuntoja, saat nauttia asunnon etsimisen parhaista puolista. Silloin kodin etsiminen ei ala tuntua toiselta päivätyöltä, etkä metsästykseen väsähdettyäsi tule ostaneeksi asuntoa, johon petyt heti.

Kiinteistönvälittäjä saa verkostonsa kautta tietoon myös niitä kuuluisia “harvoin tarjolla” -asuntoja, piilotettuja helmiä, jotka eivät välttämättä tule lainkaan yleiseen myyntiin. Hänen kauttaan sinulla on siis pääsy myös muilta vielä salattuihin asuntoaarteisiin, ja toisaalta enemmän valinnanvaraa. Saat poimia ammattilaisen löydöistä parhaat päältä!

2. Kiinteistönvälittäjä varmistaa, että ostoon tarvittavat asiakirjat ovat kunnossa

Oleellista asuntokaupassa on varmistaa, että kaikki asiakirjat on laadittu oikein ja lainmukaisesti. Kun olet tehnyt ostotoimeksiannon, laatii kiinteistönvälittäjä puolestasi kaikki tarvittavat asiakirjat sekä huolehtii, että ne on laadittu lakipykälät täyttäviksi.

On helpottavaa tietää, että ammattilainen huolehtii sopimusteknisistä yksityiskohdista. Silloin voit itse keskittyä rauhassa tulevan kodin vaihtamisen ja siihen ehkä liittyvän elämänmuutoksen muihin puoliin.

3. Kiinteistönvälittäjä auttaa sinua hintaneuvotteluissa

Kiinteistönvälittäjä on hintaneuvotteluiden ammattilainen. Hän tuntee kaupankäyntiin liittyvät signaalit, on kartalla alueellisesta hintakehityksestä ja auttaa kokemuksellaan sinua neuvottelemaan hinnan oikeaksi. Tämä tarkoittaa tietenkin sitä, että ostohinta neuvotellaan sinulle mahdollisimman edulliseksi –  mutta myös sitä, ettei unelmakotia lähdetä tavoittelemaan liian matalalla tarjouksella, jolloin kauppa voisi mennä ohi suun.

Kiinteistönvälittäjä myy asuntosi markkinahintaan

Asunnon myynnissä on monta kohtaa, jossa kiinteistönvälittäjän ammattitaidosta on suuri hyöty myyjälle. Kaikista oleellisin askel on asunnon oikea hinnoittelu. Sen lisäksi välittäjä laittaa tehokkaan markkinoinnin pyörät pyörimään ja osaa esitellä näytöille tulleille asunnon parhaat puolet. Hän hoitaa myös hintaneuvottelut, kun asunnosta saadaan tarjouksia – ja lopulta varmistaa asuntokaupan paperit ja lainmukaisuuden.

Niin asunnon ostossa kuin myynnissäkin ammattitaidolla on aidosti väliä lopputuloksen kannalta. Moni seikka helpottuu välittäjän avulla:

1. Kiinteistönvälittäjä osaa hinnoitella asunnon oikein

Osaava kiinteistönvälittäjä osaa hinnoitella asunnon oikein. Jos asuntoa lähdetään myymään ilman välittäjää, suurin riski on asunnon ylihinnoittelu. Vaikka faktatietoakin esim. alueellisesta kysynnästä ja hintojen kehityksestä olisi, oma koti on vaikea arvioida puolueettomasti, sillä siihen liittyy usein tunnearvoa. Sen pieniin kauneusvirheisiin on luultavasti itse tottunut, ja toisaalta meillä ihmisillä on synnynnäinen taipumus arvioida omistamiemme asioiden arvo niiden todellista arvoa korkeammaksi. Tätä psykologinen vinoumaa kutsutaan omistusvaikutukseksi, ja se ohjaa helposti meitä arvioimaan myös kotimme arvon yläkanttiin.

Ylihinnoittelu voi aiheuttaa asunnon myynnille yllättävänkin suuria ongelmia: ylihinnoiteltu asunto ei herätä tarpeeksi kiinnostusta. Pahimmillaan tämä johtaa siihen, että lopulta asunnon hintaa joudutaan laskemaan – ja asunto myydään jopa alle sen todellisen  markkinahinnan. Ammattitaitoinen kiinteistönvälittäjä arvioi asunnon hinnan alueesta saatavan markkinadatan, aluetuntemuksensa ja oman kokemuksensa avulla.

Alihinnoittelun ikävät puolet paljastuvat usein vasta myöhäisemmässä vaiheessa. Myyjä ilahtuu ensin, kun asunnon ympärillä käy kuhina ja ostotarjouksia satelee, mutta huomaa pian epäillä, että asunto onkin menossa liian halpaan hintaan. Myös tässä tilanteessa ammattitaitoinen, prosessissa alusta alkaen mukana ollut kiinteistönvälittäjä on kullanarvoinen: hän hallitsee myynnin juridiset yksityiskohdat ja käy ostajaehdokkaiden kanssa tarjousneuvottelut. Tavoitteena on, ettei myyjä häviäisi rahaa myymällä asuntoa alihintaan.

2. Kiinteistönvälittäjä tuntee asuinalueen ja sen kehityksen

Ammattitaitoinen välittäjä tuntee asuinalueen, mikä auttaa paitsi asunnon hinnoittelussa, myös sen myynnissä. Asuinalue vaikuttaa asunnon arvoon ja ostopäätökseen jopa enemmän kuin itse asunto, ja esimerkiksi palveluiden, kulkuyhteyksien ja muun tarjonnan tunteminen ovat suuressa roolissa myynnin kannalta. Missä on kouluja tai päiväkoteja tai millaiset ovat alueen rakennushankkeet ja tulevaisuuden näkymät? Osaava välittäjä tietää nämä asiat.

3. Kiinteistönvälittäjä järjestää asunnolle tehokkaan markkinoinnin

Asunto ei myy itse itseään. Markkinointi varmistaa, että kysyntä ja tarjonta – eli ostaja ja myyjä kohtaavat.

Kun asunnosta on otettu ammattimaiset  kuvat, ja sitä markkinoidaan laajasti oikeissa kanavissa, on asunnon myyjällä parhaat mahdollisuudet löytää oikeat ostajat asunnolleen. Mitä enemmän asunnosta kiinnostuneita, potentiaalisia ostajia löytyy, sitä varmemmin asunto myös myydään sen todelliseen markkinahintaan.

RE/MAXin markkinointi tavoittaa myös piilo-ostajat: ne, jotka eivät selaa myyntiportaaleja, mutta saattavat innostua ostamaan, kun juuri heidän haaveitaan vastaava koti ilmestyy näkyviin esimerkiksi somemarkkinoinnin kautta.

4. Välittäjä hoitaa asuntoesittelyt – niin yksityiset kuin yleiset

Asuntoesittelyssä ammattilainen tunnistaa ostajien mielentilan ja ohjaa tilannetta sopivalla tavalla, esitellen asunnon parhaat puolet.

Välittäjään suhtaudutaan yleensä myös eri tavalla kuin itse asunnon omistajaan: häneltä uskalletaan kysyä vaikeitakin kysymyksiä – ja välittäjä osaa niihin myös vastata. Ammattitaitoinen välittäjä herättää ostajien luottamuksen.

Jokainen asuntoa esitellyt tietää toisaalta, että esittely on aikaa vievää työtä, jossa harva on luonnostaan mestari ensiyrittämällä – varsinkaan, kun kyse on omasta kodista.

Välittäjä voi sopimuksen mukaan esitellä asuntoasi yleisesittelyssä, jolloin saadaan mahdollisimman moni potentiaalinen ostaja paikalle – tai etukäteen asuntoosi hyvin tutustunut ja asunnosta vahvasti kiinnostunut ostajaehdokas voi saada välittäjältäsi myös yksityisesittelyn asuntoosi.

Asuntoesittelyissä ammattitaito punnitaan, ja kokenut välittäjä on elementissään näissä tilanteissa. Hän säästää sinulta niin aikaa kuin hermojakin.

5. Kiinteistönvälittäjä käy hintaneuvottelut ja huolehtii paperiasiat puolestasi

Kiinteistönvälittäjä tuntee asuntokaupan ja osaa käydä hintaneuvottelut parhaalla mahdollisella tavalla puolestasi. Kaupan synnyttyä hän huolehtii, että paperiasiasi ovat ajan tasalla, ja että kauppa on kokonaisuudessaan lainmukainen.

Kiinteistönvälittäjän käyttö asunnon myynnissä alkaa olla jo enemmän sääntö kuin poikkeus. Nykyisin yhä useampi asunnon ostaja harkitsee välittäjän käyttämistä myös asunnon tai kiinteistön löytämiseen. Tämä käytäntö on muualla maailmassa jo varsin tavallinen, sillä myös ostajat tahtovat välittäjän valvomaan etuaan ja helpottamaan asunnon löytämisessä.

Erinomaisen välittäjän tunnistaa asiakaspalveluasenteesta

Kiinteistönvälittäjän tuomat edut asuntokaupassa ovat kiistattomat. Asiat hoituvat ripeämmin ja täsmällisemmin. Pystyt itse keskittymään niihin asioihin, mihin haluat – sen sijaan, että mietit läpi sopimustekstejä tai pähkäilet asunnolle sopivaa hintaa.

On kuitenkin syytä muistaa, että kiinteistönvälittäjissäkin on eroa. Erinomaisen välittäjän tunnistaa omistautumisesta; hän on sinun asiallasi, välittää aidosti juuri sinun tilanteesta.

RE/MAXin kiinteistönvälittäjät ovat henkeen ja vereen asiakaspalvelijoita, jotka pitävät huolen siitä, että elämäsi suurin kauppa onnistuu – olit sitten asunnon myyjä tai asunnon ostaja.

 

Mikäli etsit helmiä tai haluat oman asuntosi myyntiin erinomaisen välittäjän, ota meihin yhteyttä jo tänään.