Kiinteistönvälittäjän valitseminen

Nainen ja mies valitsee kiinteistönvälittäjää.

Kiinteistönvälittäjän valinta edessä? Kokosimme yhteen tärkeimmät seikat, joihin kannattaa kiinnittää huomiota välittäjän valinnassa.

Hyvän kiinteistönvälittäjän löytäminen ei ole rakettitiedettä, mutta hieman aikaa ja vaivaa siihen kannattaa ehdottomasti käyttää. Monet aloittavat kiinteistönvälittäjän valinnan vertailemalla välityspalkkioita. Pelkän palkkion ei kuitenkaan kannata antaa sanella välittäjän valintaa, sillä yleensä hinnalle on perusteensa.

Selvitä aina ensimmäiseksi, mihin kiinteistönvälittäjän välityspalkkio perustuu, eli millaista vastinetta saat rahoillesi. Kovalta tuntuva hinta saattaa sisältää laajat markkinointitoimenpiteet ja vankan ammattitaidon, jotka maksavat itsensä takaisin nopeina, sujuvina kauppoina.

Kiinteistönvälittäjän valinnassa kannattaa suunnata katse välittäjän kokemusvuosiin ja tehtyihin kauppoihin. On fiksua valita halvimman sijaan kiinteistönvälittäjä, joka ymmärtää markkinointia ja asiakaspalvelua, ja jolla on hyvät neuvottelutaidot, laajat verkostot ja kattavat referenssit.

Keskity siis valitsemaan ammattitaitoinen välittäjä, joka pyrkii saamaan asunnostasi parhaan mahdollisen myyntihinnan sen sijaan, että keskittyisit löytämään edullisimman mahdollisen välittäjän.

Valitse koulutettu kiinteistönvälittäjä

Kuka tahansa voi myydä asuntoja myyntineuvottelijana. Myyntineuvottelijana toimiminen ei kuitenkaan takaa vankkaa ammatillista osaamista. Valitse siis mieluummin kiinteistönvälittäjä, jolla on kiinteistönvälitysalan koulutus. Välittäjä, jolla on alan tutkinto, hallitsee asuntomyynnin perusasiat, alan toimintatavat ja lainsäädännön. Kuulostele myös, miten välittäjä on kehittänyt ja ylläpitänyt osaamistaan uransa varrella.

Välittäjät avaavat koulutustaustaansa usein yhteystietojensa yhteydessä, mikä helpottaa osaavan kiinteistönvälittäjän valitsemisessa. Tässä ohjeet alan koulutuksista kertovien lyhenteiden tulkitsemiseen.

Yleisimmät kiinteistönvälitysalan tutkinnot

 • LKV – laillistettu kiinteistönvälittäjä
  Keskuskauppakamarin laillistetun kiinteistönvälittäjän tutkinto. Tätä tutkintoa edellytetään välitysliikkeen tai välitysliikkeen toimipaikan johtajalta. Nimikkeen käyttöä valvovat aluehallintovirastot.
 • YKV – ylempi kiinteistönvälittäjän tutkinto
  Syventää kokeneiden välittäjien osaamista ja antaa valmiuksia toimia alalla johtotehtävissä.
 • Liiketoiminnan ammattitutkinto, osaamisalana kiinteistönvälitys, ent. kiinteistönvälitysalan ammattitutkinto (KiAT)
  Virallisen ammattitutkinnon suorittanut osaa toimia kiinteistönvälitysalalla noudattaen alan lainsäädäntöä, kiinteistönvälitysalan eettisiä sääntöjä sekä hyvää välitystapaa. Tutkinto ei oikeuta kiinteistönvälittäjä-nimikkeen käyttöön.
 • KED – kiinteistöedustajan tutkinto
  Antaa perusvalmiudet toimia kiinteistöedustajana kiinteistönvälitysliikkeessä ja alalla yleensä.

Valitse kiinteistönvälittäjä, jota muut suosittelevat

Valitse kiinteistönvälittäjä, jota hänen aiemmat asiakkaansa ovat suositelleet. Suosituksia voit etsiä kiinteistönvälitysliikkeen verkkosivuilta, mutta myös välittäjän omilta some-kanavilta. Vuoden paras -tyyppiset kunniamaininnatkin kertovat myyjän osaamisesta.

Kiinteistönvälittäjää valitessa kannattaa kysyä myös tuttavien kokemuksia heidän käyttämistään välittäjistä. Näin saat luotettavaa tietoa siitä, miten myynti tietyn välittäjän kanssa sujuu ja millainen välittäjän toimintatyyli on.

Aloita kiinteistönvälittäjän valinta kutsumalla hänet kylään

Kiinteistönvälittäjän valitseminen kannattaa aloittaa kutsumalla välittäjä käymään asunnossa. Käynnillä saat välittäjältä arvion asunnon kunnosta ja hinnasta. Samalla kuulet tarkemmin välittäjän tarjoamista palveluista ja välityspalkkiosta. Välittäjä kannattaa pyytää arviointikäynnille, vaikka olisit aikeissa myydä asunnon itse.

Kiinteistönvälittäjän valinnassa on olennaista myös se, että välittäjä tuntee asuinalueen. Kotikäynnillä voit varmistua siitä, että välittäjä osaa kertoa alueesta ostajaehdokkaille, joille alue ei ole tuttu, mutta keskustella palveluista ja mahdollisista rakennussuunnitelmista uskottavasti myös alueella jo asuvien kanssa. Kun valitset kiinteistönvälittäjän, joka tuntee alueen, voit luottaa siihen että hän osaa asuntonäytöillä nostaa esiin juuri oikeita asioita.

Ennen kiinteistönvälittäjän valintaa kannattaa kutsua useampia välittäjiä tutustumaan asuntoon. Näin voit vertailla välittäjiä ja heidän tarjoamiaan palveluita paremmin ja tutustut eri kiinteistönvälittäjien toimintatyyleihin. Olet myynnin aikana paljon tekemisissä välittäjän kanssa, joten on tärkeää, että teillä synkkaa.

Valitse kiinteistönvälittäjä, joka vie asiaasi rivakasti eteenpäin, mutta myös kuuntelee sinua ja on aidosti kiinnostunut myymään asuntosi hyvään hintaan. Jos löydät useampia yhtä ammattitaitoisia välittäjiä, valitse välittäjistä se, jonka kanssa tulet parhaiten juttuun.

Kiinteistönvälittäjän valitsemisen muistilista

 1. Millainen koulutus kiinteistönvälittäjällä on?
 2. Kuinka kauan välittäjä on työskennellyt alalla?
 3. Onko hänellä suosittelijoita?
 4. Mitä palveluita välityspalkkioon sisältyy?
 5. Kuinka hyvin kiinteistönvälittäjä tuntee asuinalueesi?
 6. Miten välittäjä aikoo markkinoida asuntoasi?
 7. Millainen ostajaverkosto kiinteistönvälittäjällä on? Onko hänellä jo tiedossaan potentiaalisia ostajaehdokkaita?
 8. Onko välittäjä motivoitunut myymään asuntosi hyvällä hinnalla?