Omakotitalo on yksi elämän suurimmista ostoksista. Ennen ostotarjouksen tekemistä onkin hyvä tutkia huolellisesti talon kunto, talokauppaan liittyvät asiakirjat ja asumiskustannukset.
Hintataso, sijainti ja muut erityistoiveet
Omakotitalohaaveet kannattaa aloittaa selvittämällä omalle budjetille sopiva, realistinen hintataso ja talon sijainti. Kun hintataso on selvillä, on aika keskustella pankin kanssa mahdollisesta rahoituksesta. Samalla on hyvä sauma miettiä myös muita omakotitaloon liittyviä kriteerejä, jotka vaikuttavat ostopäätökseesi. Näitä voivat olla esimerkiksi asunnon pohjaratkaisu, tilojen käyttö, kulkuyhteydet, palvelut, luonnonläheisyys jne. Lisäksi on hyvä pohtia, onko sinulla itsellesi remonttiosaamista vai haluatko valmiiksi remontoidun talon? Remonttiasiat kannattaa huomioida niin ajankäytössä kuin kustannuksissakin.
Huolellinen tutustuminen kannattaa
Heti kun myynti-ilmoituksista löytyy kiinnostava omakotitalo, kannattaa viipymättä varata aika asuntoesittelyyn. Omakotitaloon on hyvä tutustua pari kertaa: ensimmäisellä kerralla saat yleiskuvan kokonaisuudesta ja toisella tutustumiskerralla on mahdollisuus syventyä tarkemmin yksityiskohtiin ja kysyä mieleen tulleita kysymyksiä. Jos olet epävarma asioista ja omasta asiantuntemuksestasi, ota mukaasi näytölle joku, joka tietää enemmän omakotitaloista ja rakentamisesta.
Kuntotarkastus ennen kauppoja
Kuntotarkastus tuo turvaa molemmille – myyjälle ja ostajalle. Omakotitalossa kannattaa aina tehdä kuntotarkastus – ellei kyseessä täysin uusi talo, joissa on rakennusliikkeen vastuuaikaa vielä jäljellä. On hyvä muistaa, että omakotitalo myydään aina siinä kunnossa kuin se on.
Myyjällä on vastuunsa
Talon myyjän tulee antaa laajasti tietoa rakennuksesta, tontista ja asuinalueesta. Myyjän vastuu piilevistä virheistä on viisi vuotta. Piilevät virheet suhteutetaan kuitenkin aina talon ikään ja ostohetkeen. Jos omakotitalosta on saatavilla huoltokirja, se on hyvä olla esillä.
Asumiskustannukset selville
Omakotitalon asumiskustannuksiin vaikuttavat monet asiat. Olennaisin kustannuksia tuova asia on lämmitysmuoto. Myös säännölliset remontoinnit ja huoltotyöt kannattaa budjetoida pitkän tähtäimen asumiskustannuksiin.
Paperit kunnossa ennen kauppoja
Ennen ostotarjouksen tekemistä kaikki omakotitaloon liittyvät asiakirjat kannattaa tutkia ja tarkastaa huolellisesti. Tärkeimpiä papereita ovat kiinteistörekisteriote, energiatodistus, ote alueen kaavasta, tonttikartta ja johtokartta.
Ostotarjous aina kirjallisena
Kun sopiva omakotitalo löytyy ja kaikki tarvittavat asiakirjat on katsottu huolellisesti ja mahdollisiin lisäkysymyksiin on saatu vastaukset – on aika tehdä ostotarjous. Ostotarjous tehdään aina kirjallisena, joko paperille tai sähköisessä järjestelmässä. Jos kuntotarkastus on tekemättä, se kannattaa kirjata ostotarjouksen ehdoksi. Mikäli kuntotarkastuksessa ilmenisi jotakin merkittävää ja ostopäätökseen vaikuttavaa, ostajalla on oikeus perua tarjouksensa.
Kaupanvahvistaja sinetöi kaupat
Kun myyjä on hyväksynyt ostotarjouksen, on aika laatia kauppakirja. Kauppakirjaan kirjataan vapautumisaika, kauppahinta, maksuaikataulu ja myyjää ja ostajaa sitovat sanktiot. Kaupan osapuolet allekirjoittavat kauppakirjan ja virallinen kaupanvahvistaja vahvistaa kaupan. Kun kaupat on tehty, pankki yleensä huolehtii varainsiirtoverosta ja lainhuudatuksesta.
Kiinteistönvälittäjän ammattitaitoon kannattaa luottaa talokaupoissa. Ammattitaitoinen välittäjä osaa määritellä hintatason oikein eikä pyydä ylihintaa. Välittäjä auttaa myös kaikissa asuntokaupan vaiheissa sekä asiakirjoihin ja kuntotarkastukseen liittyvissä asioissa.
Lähde: Huoneistokeskus
Onko etsinnässä uusi koti? Kokeile Oikotien applikaatiota, jolla saat välittömästi ilmoituksen, kun tallennettuja hakuehtojasi vastaava kohde vapautuu!