Huomaa nämä asiat asuntoilmoituksesta

Tämä artikkeli on julkaistu alunperin vuonna 2020 ja muokattu viimeksi vuonna 2022.

Asuntoilmoituksia selatessa kannattaa olla valppaana. Listasimme asioita, joihin kannattaa kiinnittää huomiota asuntoilmoituksessa. Tutustu asuntoilmoituksiimme

Asuntoja myydään mielikuvilla ja tunnekärjellä. Myynti-ilmoitusten stailatut kodit upeine kuvineen ovat houkuttelevia, mutta todellisuudessa asuntoon tutustuminen ja ostopäätöksen tekeminen pelkkien kuvien perusteella on hyvin vaikeaa. Juuri tämän vuoksi kohteessa tapahtuvilla asuntonäytöillä on suuri merkitys, vaikka koronatilanteen ja digitaalisten mahdollisuuksien kehittyessä, myös ns. virtuaaliset etänäytöt ovat yleistyneet.

Kun kiinnostava asunto löytyy, ensimmäisenä on hyvä selvittää asumisen hintaan liittyvät olennaiset seikat kuten se, onko asuintalo mahdollisesti 1) vuokratontilla, 2) asunnon sen hetkinen kunto ja 3) millaisia remontteja kohteeseen on tehty ja 4) mitä remonttitarpeita on tulossa lähitulevaisuudessa. Esimerkiksi putki- tai julkisivuremontit vaikuttavat olennaisesti asumiskustannuksiin.

Asuntonäytöllä kannattaa kysyä kiinteistönvälittäjältä/myyjältä myös naapurustosta ja selvittää kuinka kauan edellinen asukas on asunnossa viihtynyt. Myös kaikki asuntoon tehdyt korjaustoimenpiteet ja mahdolliset puutteet on syytä selvittää. Ostajan on myös tärkeää kuulla, onko asunnossa ollut vesivahinkoa tai muita ongelmatilanteita, jotka saattavat vaikuttaa tulevaan asumiseen.

Kysy asuntonäytöllä ainakin nämä asiat (koska ne eivät välttämättä näy asuntoilmoituksessa):

  1. Asunnon hyvät ja huonot puolet?
  2. Millainen naapurusto on?
  3. Miten pitkään asunnon myyjä on asunut asunnossa?
  4. Remonttihistoria eli onko myyjä tehnyt asuntoon remontteja tai muita korjaustoimenpiteitä? Onko asunnossa ollut ongelmatilanteita kuten vesivahinkoa?
  5. Miten asuinalue on kehittynyt ja mitä alueelle on suunnitteilla?
  6. Miten kuvailisit taloyhtiötä ja/tai asuinaluetta/naapurustoa?
  7. Asumiskustannukset kuukausi- ja vuositasolla?
  8. Milloin asunto vapautuu?

Perehtymällä huolellisesti asuntoilmoitukseen ja kysymällä ennen ostopäätöstä mieluummin liian paljon kuin liian vähän, voit löytää kodin, jossa asuminen ilahduttaa vuosia.

Löydä sopiva asunto Oikotieltä. Meiltä löydät myös vuokra-asunnot.