Suomen isoimmissa kaupungeissa näkyy taas suuntaus poispäin keskustoista

Helsingin keskustaa mereltäpäin kuvattuna.

Tampereen iso suosio näkyy laajana vetovoimana – ja näkyy myös naapurikunnissa

Muuttoliike ulos keskustoista on ollut yksi korona-ajan puheenaiheista. Nyt trendi on liikahtanut siihen suuntaan myös Suomen vetovoimaisimpien kaupunginosien osalta. Koko viime vuoden otannalla ei näy keskustojen vetovoiman hiipumista suurimmissa kaupungeissa, mutta viimeisimmän vuosineljänneksen tilastoissa sellaista liikehdintää on nähtävissä.

Oikotien omistusasuntohaussa Helsingin suosituimpien alueiden kärkinelikossa olivat loka–joulukuussa Lauttasaareen kuuluvat Kotkavuori ja Myllykallio sekä Kulosaari. Helsingin perinteisesti suosituista kaupunginosista Punavuori ei mahdu omistusasuntojen hakutilastossa viime vuoden kärkikymmenikköön ja Kallio nousi sinne vasta viimeisellä vuosineljänneksellä. Tampere on maan sisäisen muuttovoiton ylivoimainen ykkönen, mutta siellä vetovoima jakautuu lavealle. Suurin kiinnostus ei kohdistu ydinkeskustaan. Tampereelle muutetaan tällä hetkellä paljon muista isoista kaupungeista, kuten Jyväskylästä, Oulusta, Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta. Sen sijaa kehyskuntiin Tampereen muuttovirta on miinusmerkkistä.

Suomen suurimmissa kaupungeissa trendi liikahti viime vuoden päätösneljänneksellä omistusasuntohauissa poispäin keskustoista. Muuttoliike ulos keskustoista on ollut yksi korona-ajan puheenaiheista. Viime vuoden loka–joulukuun aikana se näyttää tulleen näkyväksi myös Suomen vetovoimaisimpien kaupunginosien tasolla.

– Koko viime vuoden otannalla ei näy keskustojen vetovoiman hiipumista suurimmissa kaupungeissa, mutta viimeisen vuosineljänneksen tilastoissa on sellaista liikehdintää tulkittavissa. Esimerkiksi Helsingissä Etu-Töölö pitää paikkansa ykkösenä, mutta sen jälkeen Oikotien asuntohaussa loka–joulukuussa omistusasuntoja haettiin eniten Lauttasaareen kuuluvista Kotkavuoresta ja Myllykalliosta sekä Kulosaaresta. Kruununhaka putosi viidenneksi halutuimmaksi kaupunginosaksi ja Katajanokka pois kärkikymmeniköstä. Ennen lokakuuta viime vuonna Katajanokalta haettiin neljänneksi aktiivisimmin omistusasuntoa, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen kertoo.

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat Helsinki, Espoo, Tampere, Vantaa, Turku ja Oulu. Niistä Helsinki ja Tampere ovat ainoat, joissa on aiemmin ollut nähtävissä suurimman kiinnostuksen leviävän ulospäin keskusta-alueelta.

– Toisaalta Helsingin kohdalla voi katsoa silkan keskustan sijaan kantakaupunkia. Koko viime vuoden halutuimpien kaupunginosien joukossa ovat Etu-Töölö, Kruununhaka, Taka-Töölö, Kamppi, Katajanokka, Ullanlinna ja Kallio. Oikotien omistusasuntohakutilastossa vain kolme halutuinta aluetta sijaitsevat kantakaupungin ulkopuolella. Lauttasaari on tällä hetkellä selkeästi Helsingin trendikkäin alue. Kulosaari taas kasvatti suosiotaan suuresti viime vuoden lopussa, Leinonen sanoo.

Helsingin perinteisesti suosituista kaupunginosista Punavuori ei mahdu omistusasuntojen osalta Oikotie Asuntojen hakutilastossa kärkikymmenikköön ja Kallio nousi sinne vasta viimeisellä vuosineljänneksellä.

Tampere menettää naapureilleen

Tampere jatkaa maan vetovoimaisimpana paikkakuntana. Oikotieltä etsittiin tamperelaista omistusasuntoa viime vuonna 30 prosenttia useammin kuin vuonna 2020.

Viimeisimmän vuosineljänneksen suurin nousija oli Tampereella kaupunginosista Tasanne. Se hyppäsi miltei tyhjästä toiseksi kiinnostavimmaksi omistusasuntoalueeksi. Tampereen suosituin kaupunginosa on Pyynikinrinne, joka kuuluu osittain osaksi keskustaa. Loka–joulukuussa muut suosituimmat kaupunginosat olivat Oikotie Asuntojen omistusasuntohakupalvelussa Pyynikki, Tahmela, Kyttälä, Hervanta, Järvensivu, Kaleva, Härmälä ja Vuores. Kymmenestä vain Pyynikinrinne ja Kyttälä lukeutuvat keskustaan.

– Ydinkeskustan ulkopuoliset alueet korostuvat Tampereella enemmän kuin muissa isoimmissa kaupungeissa. On mielenkiintoinen ilmiö, että Tampere keräsi viime vuonnakin paikkakunnista ylivoimaisesti eniten maan sisäistä muuttovoittoa, mutta kaupungin vetovoimaisimmat osat ovat ydinkeskustan ulkopuolella. Samaa ilmiötä on sekin, että suuresta muuttovoitostaan huolimatta monen naapurikuntansa suuntaan Tampere kokee muuttotappiota. Esimerkiksi Lempäälään, Ylöjärvelle ja Pirkkalaan, Leinonen kommentoi.

Tampereelle muutetaan tällä hetkellä paljon muista isoista kaupungeista, kuten Jyväskylästä, Oulusta, Lahdesta ja pääkaupunkiseudulta. Kehyskuntien suuntaan virta on miinusmerkkistä.

– Toisaalta Tampereellakin kantakaupunkiin kuuluvat suosituimmista alueista esimerkiksi Pyynikki ja Kaleva. On syytä huomioida, että Tampere kasvaa vauhdilla, mikä luonnollisesti levittää kiinnostusta perinteisen ydinkeskustan ulkopuolelle. Kova kasvu ei voi kohdistua vain ydinkeskustaan, Leinonen lisää.

Espoossa laskee Saunalahti, Vantaalla nousee Korso

Suomen toiseksi suurimmassa kaupungissa Espoossa suurin kiinnostus tiivistyy Tapiolaan, Matinkylään, Leppävaaraan ja Olariin. Ne ovat halutuimmat kaupunginosat niin koko viime vuoden kuin vuosineljänneksien otannallakin. Laskussa näyttää olevan Saunalahti, josta haettiin Oikotien kautta viime vuonna Espoosta viidenneksi eniten omistusasuntoa, mutta joka ei loka–joulukuussa mahtunut kärkikymmenikköön.

Myös Vantaalla suurin suosio tiivistyy muutamaan kaupunginosaan; Tikkurilaan, Kivistöön ja Myyrmäkeen. Nousua näyttää tekevän Korso, joka oli loka–joulukuussa neljänneksi halutuin alue ja koko vuonna seitsemänneksi halutuin. Vantaan suurimpiin kaupunginosiin lukeutuva Hakunila sen sijaan ei yllä omistusasuntojen hakumäärissä kärkikymmenikköön.

Turku ja Oulu ovat keskustakeskeisiä

Turussa ja Oulussa keskustakeskeisyys voi yhä paksusti. Turun viime vuoden vetovoimaisimpien kaupunginosien neljän kärki on keskustasta. Lisäksi keskustassa sijaitsevat Pohjola ja Martti ovat viimeisimmän vuosineljänneksen perusteella omistusasuntomarkkinoilla nosteessa.

Oulun vetovoimaisin kaupunginosa on Tuira, joka sijaitsee keskustan vieressä. Kaksi muuta suosituinta kaupunginosaa olivat viime vuonna keskustan Vaara ja Pokkinen. Yllättävän kiilan väliin teki loka–joulukuussa matkan päässä keskustasta oleva Virtaoja. Se nousi kolmen kuukauden otannalla Oikotien omistusasuntohaun toiseksi suosituimmaksi alueeksi.

Oikotie aloittaa seurannan

Oikotie ryhtyy tuottamaan raportointia kuuden suurimman kaupungin kaupunginosien vetovoimasta kolmen kuukauden välein. Koronakriisi on tuonut uusia ilmiöitä suomalaiseen kaupunkiasumiseen ja aiheuttanee vaikutuksia vielä tulevaisuudessakin. Suurimpien kaupunkien suosituimpien – eli maan suosituimpien – kaupunginosien vetovoiman seuraaminen on yksi tapa jäsentää kaupunkiasumisen trendejä.

Tässä alla ovat ensimmäiset vuosineljännesrankingit. Rinnalla ovat myös koko vuoden 2021 listat. Listat ovat peräisin Oikotiellä tehdyistä omistusasuntohauista.

Helsingin halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.21

 1. Etu-Töölö
 2. Kotkavuori (osa Lauttasaarta)
 3. Myllykallio (osa Lauttasaarta)
 4. Kulosaari
 5. Kruununhaka
 6. Taka-Töölö
 7. Kallio
 8. Kamppi
 9. Ullanlinna
 10. Vanha Munkkiniemi

Helsingin halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Etu-Töölö
 2. Kruununhaka
 3. Vanha Munkkiniemi
 4. Myllykallio (osa Lauttasaarta)
 5. Kotkavuori (osa Lauttasaarta)
 6. Taka-Töölö
 7. Kamppi
 8. Katajanokka
 9. Ullanlinna
 10. Kallio

Helsingin tämän hetken suosituimmat myynti-ilmoitukset:
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/helsinki/16404723 (Lauttasaari)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/helsinki/16409242 (Kamppi)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/helsinki/16408369 (Munkkiniemi)

Espoon halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.21

 1. Tapiola
 2. Matinkylä
 3. Leppävaara
 4. Olari
 5. Westend
 6. Haukilahti
 7. Niittykumpu
 8. Laaksolahti
 9. Espoonlahti
 10. Tuomarila

Espoon halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Tapiola
 2. Olari
 3. Matinkylä
 4. Leppävaara
 5. Saunalahti
 6. Westend
 7. Niittykumpu
 8. Haukilahti
 9. Laaksolahti
 10. Mankkaa

Espoon tämän hetken suosituimmat myynti-ilmoitukset:
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/espoo/16382240 (Hyljelahti)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/espoo/16373932 (Haukilahti)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/espoo/16409552 (Nöykkiö)

Tampereen halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.21

 1. Pyynikinrinne
 2. Tasanne
 3. Pyynikki
 4. Tahmela
 5. Kyttälä
 6. Hervanta
 7. Järvensivu
 8. Kaleva
 9. Härmälä
 10. Vuores

Tampereen halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Pyynikinrinne
 2. Hervanta
 3. Kyttälä
 4. Järvensivu
 5. Kaleva
 6. Pyynikki
 7. Härmälä
 8. Vuores
 9. Tasanne
 10. Keskusta

Tampereen tämän hetken suosituimmat myynti-ilmoitukset:
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/tampere/16405666 (Pispala)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/tampere/16382542 (Pyynikki)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/tampere/16404235 (Keskusta)

Vantaan halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.21

 1. Tikkurila
 2. Kivistö
 3. Myyrmäki
 4. Korso
 5. Martinlaakso
 6. Myyrmäen keskusta
 7. Ylästö
 8. Viertola-Simonkallio-Kuninkaala (Tikkurila)
 9. Hiekkaharju
 10. Vierumäki-Vallinoja-Leppäkorpi (Korso)

Vantaan halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Tikkurila
 2. Kivistö
 3. Myyrmäki
 4. Havukoski
 5. Vapaala
 6. Martinlaakso
 7. Korso
 8. Tammisto
  (Saatavilla kärkikahdeksikko)

Vantaan tämän hetken suosituimmat myynti-ilmoitukset:
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/vantaa/16398152 (Päiväkumpu)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/vantaa/16404258 (Hakkilankallio)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/vantaa/16410051 (Itä-Hakkila)

Turun halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.21

 1. VI kaupunginosa (keskusta)
 2. VII kaupunginosa (keskusta)
 3. VII kaupunginosa
 4. Vasaramäki
 5. Runosmäki
 6. Pohjola
 7. Nummi
 8. Martti
 9. Ruissalo
 10. Uittamo

Turun halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. VI kaupunginosa (keskusta)
 2. VII kaupunginosa (keskusta)
 3. VII kaupunginosa
 4. VI kaupunginosa
 5. Vasaramäki
 6. Nummi
 7. Runosmäki
 8. Varissuo
 9. Keskusta
 10. Ilpoinen

Turun tämän hetken suosituimmat myynti-ilmoitukset:
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/turku/16411263 (Kärsämäki)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/turku/16411512 (Uittamo)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/turku/16340784 (Korppolaismäki)

Oulun halutuimmat kaupunginosat 1.10.–31.12.21

 1. Tuira
 2. Virtaoja
 3. Vaara
 4. Pokkinen
 5. Kaukovainio
 6. Välivainio
 7. Metsokangas
 8. Höyhtyä
 9. Toppilansalmi
 10. Myllytulli

Oulun halutuimmat kaupunginosat vuonna 2021

 1. Tuira
 2. Vaara
 3. Pokkinen
 4. Kaukovainio
 5. Toppilansalmi
 6. Keskusta
 7. Välivainio
 8. Höyhtyä
 9. Oulunsalo
 10. Karjasilta

Oulun tämän hetken suosituimmat myynti-ilmoitukset:
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/oulu/16397856 (Kastelli)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/oulu/16410988 (Svaaninsuo)
– https://asunnot.oikotie.fi/myytavat-asunnot/oulu/16409033 (Hollihaka)

 

Oikotie Asunnot on suomalaisen asuntokaupan ja digitaalisuuden edelläkävijä. Palvelumme yhdistää suomalaiset asunnon myyjät ja ostajat sekä vuokranantajat ja vuokraajat. Oikotie Asuntojen palvelussa vierailee viikoittain yli 1 miljoona yksittäistä käyttäjää. Oikotie auttaa suomalaisia elämän tärkeimmissä päätöksissä asuntoihin ja työhön liittyen. Oikotie on osa Schibsted-konsernia, johon kuuluvat myös Tori.fi ja Rakentaja.fi. Oikotie ja Tori tavoittavat kuukausittain yli puolet suomalaisista ja palveluissa vieraillaan joka kuukausi yli 50 miljoonaa kertaa.