Asuntosi on myynnissä ja saat ostotarjouksen. Miten toimit? Lue vinkkimme tästä.
Asuntokaupat syntyvät, kun ostajan ja myyjän näkemykset asunnon hinnasta ja kaupan ehdoista kohtaavat. Kun saat asunnosta ostotarjouksen, perehdy siihen huolella ja harkitse tarkkaan vastaako tarjous omaa näkemystäsi asunnon hinnasta. Muista, että tarjouskierroksia voi olla useita – eli varaa riittävästi aikaa tälle asuntokaupan vaiheelle.
Asunnon myyjä on asettanut joko itsenäisesti tai kiinteistönvälittäjän ammattitaidolla myytävälle asunnolle hinnan. Tästä huolimatta asunnosta kiinnostuneen ostajan on mahdollista tehdä asunnosta ostotarjous. Kirjallinen tarjous onkin yksi olennainen vaihe ja tärkeä dokumentti asunnon myyntiprosessissa.
Ostotarjoukseen kannattaa tutustua huolella
Asunnon ostotarjouksen tekeminen on ostajan tehtävä, mutta myyjän on tutustuttava siihen erityisen tarkasti. Ostotarjous on tehtävä aina kirjallisena, mutta sen voi lähettää myös vapaamuotoisesti sähköpostilla, kunhan siitä selviävät tarvittavat, kaupan kannalta olennaiset tiedot.
Tarjoukseen on kirjattava kohteen tiedot, kauppahinta, kaupan ehdot – kuten esimerkiksi toive asunnon vapautumisesta ja tarjouksen voimassaoloaika.
Jos myyjä hyväksyy ostajan sähköpostitse tehdyn tarjouksen, tehdään vielä varsinainen ostotarjous kirjallisessa muodossa – ja molemmat sopijaosapuolet allekirjoittavat tarjouksen.
Asunnon ostotarjouksessa tulee olla ainakin nämä tiedot:
- Tiedot kaupan kohteesta
- Kauppahinta
- Omistus- ja hallintaoikeuden siirtyminen
- Kaupantekopäivä
- Tarjouksen voimassaolo
- Myyjän ja ostajan henkilö- ja yhteystiedot
- Kaupan muut ehdot, kuten esimerkiksi lainan saamisen edellytys, oman asunnon myyntiehto ja ostotarjouksen perumismaksu sekä mahdolliset sanktiot.
Onnea asunnon myyntiin! Tavoitamme asunnonvaihtajia myös mobiilissa ja appin kautta.