Asuntomarkkinoiden iso koronakäänne on totta – kaikkien isojen asuntojen suosio korkealla

Oikotien käyttäjämäärät ovat nyt ennätyksellisen suuria. Suomalaisten asumisessa ovat nyt trendinä isot asuinneliöt. Kyse ei ole enää vain omakotitalo- tai rivitalotrendistä, vaan kaikkien oman pihan sisältävien talotyyppien suosio lentää tällä hetkellä aivan uudella tasolla. Nämä talotyypit ovat omakotitalo, erillistalo, paritalo ja rivitalo.

Omakotitaloja etsittiin Oikotieltä maaliskuussa 24 prosenttia enemmän kuin viime vuoden maaliskuussa. Paritaloja ja rivitaloja etsittiin 22 prosenttia enemmän. Myös isojen asuntojen suosio on noussut selkeästi. Oikotie Asunnot -palvelun kävijämäärät ovat nyt ennätyskorkealla. Palvelusta haettiin tämän vuoden maaliskuussa myynnissä olevia asuntoja keskimäärin noin 485 000 kertaa per vuorokausi.

Koronapandemian vaikutukset ovat synnyttäneet suomalaiseen asumiseen isojen talotyyppien trendin. Kaikkien oman pihan sisältävien talotyyppien suosio lentää tällä hetkellä Suomessa aivan uudella tasolla.

Oikotieltä etsittiin nyt maaliskuussa omakotitaloja 24 prosenttia enemmän kuin vastaavaan aikaan viime vuonna. Paritaloja ja rivitaloja etsittiin kumpiakin 22 prosenttia enemmän.

– Ilmiön taustalla ovat tietysti koronapandemian työelämään ja vapaa-ajanviettoon aiheuttamat muutokset, mutta samalla kyse on siitä, mitä suomalaiset asunnoltaan ja asumiseltaan lopulta toivovat. Koronakriisin taloudelliset vaikutukset näkyvät muuttoliikkeenä poispäin keskustoista, mutta se ei suoraan selitä isojen neliöiden ilmiötä. Ihmiset myös kaipaavat tilaa ja pihaa, Oikotie Asuntojen johtaja Anna Leinonen sanoo.

– Voi sanoa, että kaikki isompi kiinnostaa tällä hetkellä. Nyt tämä ei ole enää vain esimerkiksi omakotitalotrendi tai rivitalotrendi, vaan käynnissä on selkeä kokonaisvaltainen liike, Leinonen lisää.

Oikotie Asuntojen kävijämäärät ovat nyt ennätyskorkealla. Palvelusta haettiin tämän vuoden maaliskuussa myynnissä olevia asuntoja yli 15 miljoonaa kertaa. Keskimäärin noin 485 000 kertaa per vuorokausi. Se on noin 20 prosenttia useammin kuin vuosi sitten maaliskuussa. Vuokra-asuntoja haettiin noin 6 prosenttia useammin.

Myös kaupungeissa etsitään isoja asuntoja

Isojen neliöiden ilmiö ei tarkoita maallemuuttoa, vaan ennen kaikkea muuttoliikettä keskusta-alueilta laitakaupungeille sekä isommista kaupungeista pienempiin.

– Pääkaupunkiseudulla on mielenkiintoinen tilanne. Helsingistä ja Espoosta muutti viime vuonna ihmisiä pois tulomuuttoa enemmän. Se on hyvin poikkeuksellista nykyisen kaupungistumiskehityksen aikana. Sen sijaan Vantaa ja pääkaupunkiseudun kehyskunnat ovat olleet korona-ajan muuttovoittajia. Halu isolle tilalle näkyy myös kaupunkiasumisessa. Neliöasuntoja etsittiin Oikotieltä nyt maaliskuussa 25 prosenttia enemmän kuin vuosi sitten ja kolmioita 21 prosenttia enemmän, Leinonen kertoo ja jatkaa:

– Muuttotappiosta riippumatta asuntojen menekki on Helsingissä ja Espoossa suurta. Se johtuu siitä, että alueella asuu viime vuoden poikkeuksellisesta käänteestä huolimatta paljon ihmisiä, sekä siitä, että korona-aikana asuntoja ei ole ollut myynnissä tavalliseen tapaan.

Ilmiö tiivistyy perheasuntoihin

Asumismukavuuteen panostaminen näkyy asuntojen koossa, pihoissa ja sisustamisessa. Oikotien viimesyksyinen kyselytutkimus kertoi, että 70 prosenttia suomalaisista arvostaa omaa pihaa nyt enemmän kuin ennen koronapandemiaa. Erillinen työhuone on olennainen joka kolmannelle. Oma sauna on tärkeä joka toiselle. Yllättävänä nyanssina uima-allas nousi maaliskuussa Oikotien Asunto-palvelun 6. suosituimmaksi hakusanaksi.

– Asuntomarkkinat ovat kaiken kaikkiaan olleet kuumat miltei koko korona-ajan ja nytkin menekkiä on kaikenlaisille talotyypeille. Isojen neliöiden suuri menekki nousee erikseen esiin poikkeuksellisena ilmiönä. Voisi tiivistäen puhua tilavista perheasunnoista, koska etätyöt ja etäkoulu ovat varmasti tässä iso vauhdittaja, Leinonen kommentoi.

Kesämökkejä haetaan 30 prosenttia enemmän

Suomessa on tällä hetkellä käynnissä myös suuri kesämökki-ilmiö. Oikotiellä kesämökki-hakujen määrä kasvoi tänä maaliskuussa peräti 30 prosenttia viime maaliskuuhun verrattuna. Hauissa korostui erityisesti oma ranta.

– Suomalaisten kova halu hankkia kesämökkejä on samaa ilmiötä kookkaiden talotyyppien korostumisen kanssa. Nyt kaivataan omaa tilaa, rauhaa ja rantaa. Kevät on totta kai jokavuotinen kesämökkisesonki, mutta nyt on selkeä buumi. Omistusmökkien haut Oikotiellä ovat nousseet 30 prosenttia ja hakujen määrä vuokrattavissa loma-asunnoissa on kasvanut 53 prosenttia, Leinonen toteaa.

Oikotien Asunnot-palvelun tämän hetken arvokkaimpien mökkien hinnat ovat 2,5–3 miljoonaa euroa. Suosituimpien hinnat ovat 50 000–150 000 euroa.

Talojen, asuntojen ja mökkien etsijöiden huomattavan suuret määrät näkyvät Oikotiellä suoraan myyjien saamien yhteydenottojen suurena määränä. Ostajaehdokkailta myyjille lähteneiden yhteydenottojen määrä on kasvanut alkuvuoden aikana viime vuoden vastaavasta ajasta peräti 76 prosenttia.