Kolme kysymystä asuntomarkkinoista poikkeustilanteessa

Koronaviruspandemia muuttaa maailmaa ja saattaa saada myös asuntokaupoille aikovan empimään: kannattaako nyt myydä? Kannattaako nyt ostaa? Mitä on syytä ottaa huomioon? Kysyimme kolme kysymystä Huoneistokeskuksen ja Bulevardin Kotimeklareiden asiantuntijoilta.

Huoneistokeskuksen liiketoimintajohtaja Anu-Elina Hintsa:

1. Miten korona vaikuttaa asuntomarkkinoihin?

Odotamme myyntiaikojen pitenevän muutamalla viikolla tilanteessa, jossa ostajat ja myyjät ovat huolissaan omasta terveydestään ja taloudellisesta tilanteestaan ja lykkäävät hivenen päätöksiä. Kokonaiskauppamäärät tulevat todennäköisesti myös laskemaan hetkellisesti, mutta tässä on odotettavissa alueellisia eroja. Epidemian jälkeen uskomme, että tilanne palautuu nopeasti normaaliksi. Hintoihin emme odota suurta vaikutusta.

2. Kannattaako nyt myydä?

Jos myyntiin tulevien asuntojen määrät laskevat hetkellisesti, näemme hyvät myyntimahdollisuudet juuri niille kodeille, jotka ovat myynnissä. Ostajilla on tällä hetkellä hyvää aikaa unelmoida ja etsiä tulevaa kotia. Kun saatavilla olevien kotien määrät pienenevät, tarjolla olevista asunnoista käydään kovempaa kilpailua.

3. Kannattaako nyt ostaa?

Ehdottomasti. Aina kannattaa ostaa, kun oma tarve ja taloustilanne hankintaa tukevat. Poikkeustilanteessa asunnon etsintä- ja kauppaprosessissa kannata nyt hyödyntää erityisesti tarjolla olevia digitaalisia työvälineitä, kuten virtuaaliesittelyjä. Näistä huolimatta on tärkeää tutustua tulevaan kotiin myös fyysisesti, jotta ostajana tiedät varmasti, mitä olet ostamassa.

Bulevardin Kotimeklarit toimitusjohtaja, LKV Nina Asteljoki:

1. Miten korona vaikuttaa asuntomarkkinoihin?

Korona vaikuttaa nyt asiakkaiden liikkumiseen ja sen myötä ennen kaikkea asuntojen tutustumiseen paikan päällä. Esittelyjä järjestetään yhä yksityisesti turvallisuusohjeistukset huomioiden. Nyt yksityisiin esittelyihin tulevat asiakkaat ovat etukäteen paremmin selvittäneet välittäjältä kaiken mahdollisen tiedon taloyhtiöstä ja huoneistosta. Asiakkaat käyvät vain tarkistamassa, että huoneisto vastaa annettuja tietoja. Vain uteliaisuuttaan ei huoneistoihin käydä tällä hetkellä tutustumassa, esittelyt perustuvat selkeästi asunnonvaihtotarpeeseen.

Koronaepidemia on lisännyt asiakkaiden aktiivisuutta sosiaalisessa verkossa ja siellä asuntoihin tutustumisessa. Tämä näkyy selkeästi myös meidän verkkosivujemme kävijämäärien kasvussa. Hyvät kuvat, yksityiskohtaiset tiedot, mahdolliset virtuaaliesittelyt ja videot ovatkin nyt avainasemassa herättämään ostajien kiinnostuksen.

Välittäjän arkeen korona ei yrityksessämme vielä ole esittelyrutiineja ja asiakastapaamisia lukuun ottamatta ehtinyt vaikuttaa. Osa 12 hengen tiimistämme tekee etätöitä, palaverit pidämme viikoittain Teams-videoneuvotteluina ja toimistomme on avoinna kuten aiemminkin. Neuvottelutiloihin otamme ainoastaan yhden asiakkaan kerrallaan, mutta pääasiassa pyrimme järjestämään asiakasneuvottelut puhelimitse. On todella hieno asia, että lähes kaiken voi tarjousneuvottelusta kaupantekoon saakka tehdä sähköisesti ilman fyysistä tapaamista.

Asuntomarkkinat ovat muutoinkin Suomessa hyvin jakautuneet, enkä usko koronan muuttavan asiaa, päinvastoin. Asunnonvaihtotarvetta on yhä olemassa – kaupankäynti saattaa hidastua, mutta se kuinka korona tulee vaikuttamaan pidemmällä tähtäimellä hintatasoon, en uskalla ennustaa. Tilanne on kuitenkin toisenlainen kuin aikaisempina lama-aikoina, jolloin muun muassa korkotaso romahdutti monen perheen lainanhoitokyvyn.

2. Kannattaako nyt myydä?

Mikäli asunnonvaihtotarve on ajankohtainen asia, koen, että on yhä hyvä aika myydä. Ostajat ovat edelleen liikkeellä eikä ole tarpeen puhua ns. koronahinnoittelusta. Jos uudesta huoneistosta on ostopäätös tai kauppa tehty, en kehota aikailemaan, sillä syksyn tai loppuvuoden asuntomarkkinatilannetta on tällä hetkellä vaikea ennustaa. Myyjille sanoisin, että rohkeasti koti myyntiin, ostajillakin on nyt enemmän aikaa ja mahdollisuuksia tutustua huoneistoihin kotisohvilta portaalien kautta.

3. Kannattaako nyt ostaa?

Olen sitä mieltä, että jos elämäntilanne vaatii ja mahdollistaa asunnon vaihdon, ostajilla on yhtä hyvä tilanne toimia kuten ennenkin. En itse usko, jos unelmien koti löytyy, että kannattaisi jäädä odottamaan hintojen laskua, jota ei ehkä edes merkittävästi tule. Näkemykseni mukaan pankkien lainanantopolitiikka on yhä positiivinen, joskin oman asunnon myynti ennen uuden ostamista näkyy olevan yhä useamman lainapäätöksen edellytyksenä.

Asunnonvaihtoa harkitsevan kannattaakin ensimmäiseksi ottaa yhteyttä omaan pankkiin ja varmistaa välirahoitus etukäteen. Kokemukseni mukaan sijoittajat ovat yhä liikkeellä, keksimäärin 3–4 % turvallinen tuotto sijoitusasunnosta houkuttelee usein pörssisijoittamista enemmän.

Toki asunnonvaihtajien tulee päätöksissään ottaa huomioon nykyinen poikkeuksellinen tilanne, joka saattaa näkyä pidempinä myyntiaikoina. Myyjien tulee yhä useammin myös hyväksyä se, että ostotarjoukset saattavat olla ehdollisia, jossa kaupan toteutumisen edellytyksenä on, että ostajan oma asunto on myyty. Tämä on turvallinen ja toimiva tapa toteuttaa asuntokauppa näissä poikkeuksellisissa olosuhteissa.

 

Oikotieltä löydät monipuolisen asuntovalikoiman myös poikkeustilanteessa. Etsitpä sitten vuokrattavaa-myytävää- tai loma-asuntoa. Tavoitamme asunnonvaihtajia myös mobiilissa ja appin kautta.