Kannattaako pintaremontti ennen asunnon myyntiä?

asunnon pintaremontti

Selvitimme kokeneen kiinteistönvälittäjän avulla, mitä asunnossa kannattaa tehdä ennen myyntiä – ja mitkä asiat on hyvä jättää tulevalle asukkaalle.

Jokainen asunnonmyyjä haluaa myydä asuntonsa nopeasti ja mahdollisimman hyvään hintaan. Mutta mitkä asiat hintaan ja asunnon kiinnostavuuteen sitten vaikuttavat? Kokenut kiinteistönvälittäjä Kaarin Laakko Huoneistokeskuksesta vastaa.

– Asunnon kunnosta riippuen remontteja kannattaa harkita siihen käytetty kustannus ja omat voimavarat huomioiden. Asunnonostaja tekee usein remontin, jolloin kodista saa juuri itselleen sopivan ja oman näköisen. Tärkeää myytävässä asunnossa on remonttien sijaan siisteys. Kun asunnossa on puhdasta ja turhat tavarat on viety pois, potentiaalinen ostaja pystyy näkemään huoneiston mahdollisuudet, Kaarin Laakko sanoo.

Ostajat kiinnittävät myytävässä asunnossa huomionsa asunnon sijaintiin, pohjaratkaisuun, pintojen ja erityisesti kylpyhuoneen sekä keittiön kuntoon. Mitä paremmassa kunnossa asunto on, sitä helpommin se yleensä menee kaupaksi, jos hinnoittelu on oikea. Muuttovalmis on päivän sana.

Kaikki rikkinäiset ja epäsiistit asiat on hyvä korjata asunnossa ennen myyntiä. Jos listoja puuttuu tai lamppuja on palanut – ne kannattaa laittaa kuntoon ennen myyntiä. On myös tärkeää, että tilat ovat siinä käytössä mihin ne on tarkoitettu, esimerkiksi sauna ei ole varastokäytössä. Pintoja voi maalata, jos se käy itseltä helposti. Remonttiin ei kuitenkaan ole syytä käyttää kohtuuttomasti aikaa ja vaivaa, sillä se ei välttämättä näy myyntihinnassa eli remontti ei aina automaattisesti nosta asunnon arvoa suhteessa kustannuksiin.

– Kylpyhuoneremonttia ei kannata tehdä ennen myyntiä, jos perinteisellä tavalla tehtävä putkiremontti on tulossa. Sen sijaan keittiön remontointi voi olla yllättävän edullistakin. Hyvässä kunnossa oleva kylpyhuone ja keittiö ovat suuri etu asuntokaupoilla, Laakko sanoo.

Pieni pintaremontti voi vauhdittaa kauppoja

Pieni pintaremontti ei aina välttämättä takaa asunnon parempaa myyntihintaa, mutta se voi vauhdittaa kauppoja. Asunnon yleisilmettä voi parantaa edullisesti korjaamalla rikkinäiset kohdat, siivoamalla huolellisesti, maalaamalla seinät neutraalilla sävyllä ja uusimalla kylpyhuoneen silikonisaumat.

– Neutraalit värisävyt ja laadukkaat materiaalit ovat monen ostajan mieleen. Joskus esimerkiksi pelkkä seinien maalaus ja kaapinovien tai vetimien vaihto riittää raikastamaan asunnon ilmeen, Kaarin Laakko vinkkaa.

Joissakin tapauksissa huolella tehty remontti nostaa asunnon arvoa. Hinnannousuun vaikuttavat kuitenkin myös muut asiat, kuten sijainti.

– Jos remontti on tehty laadukkailla materiaaleilla ja ammattilaisten tekemänä, sillä voi olla myönteistä vaikutusta asunnon myyntihintaan. Myös asunnon sijainnin tulee olla hyvä, jotta ostajat ovat valmiita maksamaan remontoidusta asunnosta.

Jos asunnon kunto ja sijainti on heikompi, remonttiin ei kannata satsata isoja summia.

– Puhtaus, repsottavien listojen ja pistorasioiden korjaaminen sekä mahdollinen seinien ja sisäkaton maalaus riittävät, Laakko sanoo.

Toisinaan asuntoon tehty remontti voi myös hidastaa asuntokauppaa. Itselle persoonalliseksi kodiksi remontoitu asunto voi olla vaikea myytävä. Tällöin voi tukeutua digiremontin tai virtuaalistailauksen apuun – jolloin ammattilainen luo kotiin tietokoneohjelmalla aivan uudenlaisen ilmeen.

– Persoonallinen kädenjälki saa näkyä kodissa, mutta sillä on puolensa. Jos ostaja joutuu remontoimaan ja muuttamaan asunnon ilmettä suuresti, saadakseen siitä itsensä näköisen, se voi karkottaa ostajia. Toisinaan tyylit kuitenkin osuvat yksiin kertaheitolla, Laakko muistuttaa.

Toinen haaste voi piillä remontin työn jäljessä. Itse tehty remontti, joka on tehty vähän sinne päin, ei houkuta ketään.

Laske tarkasti kannattaako remontti

Vaikka monet ostajat arvostavat muuttovalmista asuntoa, kannattaa laskea tarkasti, saako remonttiin käytettyjä rahoja takaisin asunnon myyntihinnassa. Esimerkiksi keittiö- ja kylpyhuoneremontit ovat kalliita investointeja. Riskinä on, että remontoidut tilat eivät ole ostajan maun ja tyylin mukaiset.

– Laadukkaat, ammattilaisen ottamat kuvat myynti-ilmoituksessa ovat kaiken a ja o. Siivoamisella, tavaroiden karsimisella ja huonekalujen uudelleen järjestelyllä voi raikastaa asunnon yleisilmettä helposti. Kannattaa luottaa ammattilaisen apuun myös tässä asiassa eli ammattitaitoinen välittäjä osaa opastaa myyjää, mitä asunnossa kannattaa tehdä ja minkä voi jättää uudelle asukkaalle, Kaarin Laakko sanoo.

 

Harkitsetko asunnon myyntiä? Testaa asuntosi kysyntää maksuttomasti ilmoittamalla ennakkoon