Asunnon myyminen maksaa – Huomioi ainakin nämä kulut

Mies tietokoneen äärellä pohtimassa asumisen myynnin kuluja.

Tunnetko asunnon myymiseen liittyvän kulurakenteen? Asuntokauppaan liittyy useita maksuja ja kuluja, joihin kannattaa varautua ennen myynnin aloittamista.

Kiinteistönvälittäjän kautta myytävän asunnon myyntiin liittyvät kulut sisältyvät pitkälti maksamaasi välityspalkkioon. Tällaisia maksuja ovat esim. asunnon myyntiin liittyvät asiakirjat ja markkinointikustannukset. Asuntokaupan verotukseen liittyvät maksut eivät sisälly välityspalkkioon – ne myyjän on maksettava erikseen.

Asunnon myymiseen liittyvät kulut:

• Kaikki asuntokauppaan liittyvät asiakirjat
• Kuntotarkastus (erityisesti kiinteistökaupassa)
• Asunnon mahdollinen remontointi
• Kiinteistönvälityspalkkio
• Asunnon markkinointikulut
• Kaupanvahvistajan kulut (kiinteistökaupassa)
• Luovutus- eli myyntivoittovero
• Lahjavero

Asiakirjat kuntoon

Ennen myynnin aloittamista asunnosta on oltava ajantasaiset asiakirjat, jotka kertovat perustiedot asunnosta. Asunto-osakkeen eli kerros- tai rivitaloasunnon myyntiin tarvitaan isännöitsijäntodistus, yhtiöjärjestys, tilinpäätös- ja tasetiedot, korjaussuunnitelma ja energiatodistus. Nämä asiakirjat ovat maksullisia ja ne tilataan taloyhtiön isännöitsijältä.

Omakotitalon myyntiä varten tarvitaan lisäksi lainhuuto- ja rasitustodistukset sekä kiinteistörekisteriote, asemapiirros, rakennuspiirustukset, rakennuslupa-asiakirjat sekä kiinteistön käyttöönottotarkastuksen ja loppukatselmuksen pöytäkirjat sekä mahdolliset kuntotarkastusraportit. Näiden lisäksi tarvitaan aina myös mahdollisten muiden omistajien suostumus ja jos myyjänä on kuolinpesä, perukirja sekä ostotarjouslomakkeet ja kauppakirjaluonnokset.

Kuntotarkastus ennen kauppoja

Kiinteistökauppojen yhteydessä on hyvä tehdä kuntotarkastus, joka antaa hyödyllistä tietoa rakennuksen kunnosta sekä tarvittavista korjaus- ja huoltotoimenpiteistä. Tarkastus auttaa havaitsemaan mahdollisia riskirakenteita ja lisätutkimustarpeita. Kuntotarkastuksen kustannuksista voidaan sopia; yleensä ostajaehdokas ja myyjä maksavat kuntotarkastuksen puoliksi.

Remontti ennen myyntiä?

Moni myyjä miettii kannattaisiko asuntoa remontoida ennen myyntiä? Pieni pintaremontti on ok, mutta yleensä ostajat haluavat tehdä asunnosta omannäköisensä eli suurempaan remonttiin ei kannata ryhtyä. Ehjät pinnat ja siisti yleisilme riittävät useimmiten. Remontti kannattaa myyntitilanteessa suunnitella aina kustannukset huolellisesti laskien. Kalleimpia remontteja ovat yleensä keittiön ja kylpyhuoneen remontit. Aina remonttiin käytetty aika ja raha eivät ole suhteessa asunnon arvoon eli remontti ei aina automaattisesti nosta asunnon arvoa.

Välityspalkkio

Yleisimmin kiinteistönvälittäjä laskuttaa kokonaispalkkiona tietyn prosentin asunnon myyntihinnasta tai velattomasta myyntihinnasta. Monilla välittäjillä on käytössään myös ns. minimipalkkio. Kannattaa pyytää selkeä ja eritelty välityspalkkiotarjous, josta ilmenee, että mistä maksat. Kaikissa tarjouksissa esim. asiakirja- ja markkinointikulut voi joutua maksamaan vielä erikseen eli kokonaisuuden ymmärtäminen on tarjousta lukiessa tärkeää. On myös hyvä muistaa, että välityspalkkio maksetaan aina, mikäli asunnosta on tehty täyden hinnan tarjous, joka täyttää välityssopimuksessa sovitut hinta- ja muut ehdot. Mikäli toimeksiantosopimuksessa ei ole mainittu asiasta, palkkio maksetaan vain kaupan toteutuessa.

Markkinointikulut

Asunnon myymisestä koituu myös monia markkinointikuluja. Asunnon pohjapiirros, valokuvat ja mahdolliset videot, myyntiesitteet, myynti-ilmoitus, asunnon esittelyt jne. Kiinteistönvälittäjällä on toimiva asunnon myynti- ja markkinointisuunnitelma, johon kaikki markkinoinnin olennaiset palvelut sisältyvät. Myydessäsi asunnon itse Oikotiellä, kattavaan myyntipakettiimme kuuluu näkyvyys sekä Oikotiellä että Torissa ja maksuton pohjakuva. Voit tutustua Oikotien myyntipaketteihin täältä.

Kaupanvahvistajan kulut kiinteistökaupassa

Kiinteistökaupassa käytettään aina julkista kaupanvahvistajaa, jonka tehtävänä on vahvistaa kiinteistön kauppakirjat ja muut luovutukseen liittyvät asiakirjat kaupantekotilaisuudessa. Myyjä ja ostaja maksavat kaupanvahvistajan palkkion puoliksi.

Luovutus- eli myyntivoittovero

Asunnon myymisestä saatava voitto on veronalaista. Oman vakituisen asunnon voi myydä verovapaasti, jos 1) Olet omistanut asunnon vähintään 2 vuotta ja 2) Olet itse tai joku perheestäsi (puoliso tai alaikäinen lapsi) on vakituisesti asunut asunnossa omistusaikanasi yhtäjaksoisesti vähintään 2 vuotta. Mikäli molemmat ehdot täyttyvät samanaikaisesti myynti on verovapaata, muuten asunnon luovutusvoitto eli myynnistä saatu voitto verotetaan pääomatulona.

Milloin maksetaan lahjaveroa?

Lahjavero maksetaan silloin, jos asunnon tai kiinteistön myyntihinta on alle 75 % käyvästä hinnasta. Jos esimerkiksi vanhemmat myyvät 200 000 euron arvoisen asunto-osakkeen lapselleen 100 000 eurolla, lapsen tulee maksaa lahjaveroa käyvän hinnan ja myyntihinnan erotuksesta.

 

Harkitsetko asunnon myyntiä? Testaa asuntosi kysyntää maksuttomasti ilmoittamalla ennakkoon