Omien kulutustottumusten ja asumismuodon vaikutusten selvittäminen auttavat sähkölaskun kuriin laittamisessa. Tiedätkö mistä tekijöistä sähkölaskusi koostuu ja miten itse voit vaikuttaa sähkölaskun suuruuteen? Kun tiedät, niin osaat myös paremmin valita tarpeisiisi sopivimman sähkösopimuksen.
Tässä parhaat energiansäästövinkit eri kokoisiin asuntoihin!
Yksin asuva voi säästää elektroniikassa ja saunan lämmityksessä
Sähkön kulutus kerrostaloyksiössä on yleensä pientä. Vaikka koko taloudestaan yksin huolehtivan asumiskulut voivat muuten tuntua suurilta, pysyvät sähkölaskut yleensä maltillisina. Pienillä muutoksilla niissäkin on mahdollista säästää!
Kerrostaloyksiössä sähköä kuluttavat eniten kylmälaitteet, kokkaus ja kodin elektroniikka. Tyypillinen yksiöiden sähkönkulutus on 1500–2500 kWh vuodessa. Jos kotona tulee lähinnä nukuttua, pienenevät kokkauksen ja elektroniikan osuus reilusti.
Kotona intensiivisesti viihde-elektroniikan parissa puuhasteleva yksineläjä puolestaan saa varautua suurempaan laskuun, etenkin, jos unohtaa sammuttaa laitteet yöksi. Jos yksiössä asuva pesee pyykkinsä taloyhtiön pesutuvassa, eikä asunnossa ole pakastinta, voi kulutus olla jopa alle 1000 kWh vuodessa.
Saunan lämmitys on sähkönsäästäjän pahe numero yksi. Niukimmillaankin viikoittain lämpiävä sauna haukkaa sähköä saman verran kuin kylmälaitteet, mutta ahkera saunoja voi jopa tuplata kerrostaloasunnon sähkönkulutuksen.
Sähkönsäästövinkit yksin asuvalle:
- Elektroniikkalaitteiden valmiustilakin (stand by) kuluttaa hieman sähköä. Sammuta siis laitteiden virta kokonaan yöksi.
- Kun valmistat ruokaa, tee kerralla enemmän äläkä lämmitä uunia vain yhtä annosta varten.
- Pese pyykit mahdollisuuksien mukaan pyykkituvassa.
- Jos lämmität saunaa kotona, muista kytkeä sauna pois päältä saunomisen jälkeen.
Haluatko ymmärtää, miten erilaiset kodin sähkölaitteet kuluttavat sähköä? Tutustu aiheeseen ja tee hauska Sähkövelho -testi!
Kaksiossa asumismuoto vaikuttaa eniten sähkön kulutukseen
Kaksiossa sähkönkulutukseen vaikuttavat eniten asumismuoto, asukkaiden lukumäärä sekä saunomistottumukset. Kerrostaloasunnossa sähkönkulutus on vähäisempää kuin rivitalossa asuessa. Monelle on yllätys, että neliöt eivät vaikuta kerrostaloasunnon sähkönkulutukseen: Jos asut kaksiossa yksin, niin energiankulutus ei ole yksiötä suurempi.
Onko asunnossasi sauna? Kuten yksiössä, myös kaksiossa saunan käyttö vaikuttaa sähkönkulutuksen loppusummaan. Kahden hengen kerrostalokodissa vuotuinen sähkönkulutus ilman saunaa voi olla noin 2000 kWh. Jos asunnossa puolestaan on sauna, laskuun voi kasvaa yli viidesosan, eli 500 kWh:n verran.
Rivitalokaksiossa, jossa ei ole saunaa, on kahden hengen talouden sähkönkulutus vuosittain suunnilleen sama kuin saunallisessa kerrostalokaksiossa. Rivitaloissa kuitenkin yleensä on sauna, jolloin kahden hengen vuotuinen kulutus on yhteensä noin 3300 kWh vuodessa. Saunan lisäksi eniten sähköä kahden hengen taloudessa menee elektroniikan käyttöön ja kylmälaitteiden toimintaan.
Energiansäästövinkit kahden hengen talouksille:
- Älä jätä saunaa päälle tai lämmitä sitä ennakkoon.
- Rutiini elektronisten laitteiden sammuttamisesta kannattaa luoda sellaiseksi, että kaikki taloudessa toimivat samalla tavalla eli kytkevät laitteet pois päältä käytön jälkeen.
- Huolehdi, että kylmälaitteet ovat kunnossa ja siistejä. Vaihda ne tarvittaessa energiatehokkaampiin tai pienempiin.
Kolmion tai kolmen hengen talouden sähkön käyttö riippuu lämmitysmuodosta
Kolmen hengen kodeissa sähkönkulutukseen vaikuttavat eniten asumismuoto ja rivitalojen kohdalla lämmitysmuoto. Lisäksi saunan olemassaolo ja saunomistottumukset vaikuttavat näkyvästi sähkölaskuun.
Kevyin sähkönkulutus kolmihenkiselle perheelle saadaan kerrostalokodissa, jossa saunotaan kohtuudella, ja huolehditaan turhan sähkönkulutuksen karsimisesta esimerkiksi tarpeettomien valojen sammuttamiselle tai sammutuksen automatisoinnilla.
Kolmen hengen kerrostalokodissa vuotuinen sähkönkulutus on keskimäärin noin 2400 kW vuodessa. Kolmen hengen saunan käyttö lisää sähkönkulutuksen vuodessa noin 3100 kWh:iin. Kolmen hengen rivitaloasunnon sähkönkulutus esimerkkikodissa on puolestaan 3200 kWh vuodessa ilman saunaa. Sauna nostaa kulutuksen tässä laskelmassa noin 4000 kWh:iin vuodessa.
Rivitalokolmiossa asuvan perheen sähkönkulutus riippuu eniten lämmitysmuodosta. Sähkölämmitteisissä asunnoissa lämmitysenergiasta maksetaan osana sähkölaskua, kun taas kauko- ja maalämmöllä lämpiävissä kodeissa lämmityksen kulut maksetaan erikseen. Vaikka käytössä olisi sähkölämmitys, pysyvät rivitalon kulut omakotitaloa helpommin aisoissa: ulkoseinien pinta-alaa on vähemmän, joten niiden kautta karkaa vähemmän lämpöä. Kulutusta voi pienentää myös ilmalämpöpumpulla.
Näin kolmen hengen taloudessa voi säästää sähköä:
- Kiinnitä huomio valaistukseen – pidä vain ne valot päällä, joita kulloinkin tarvitaan. Valaistuksen voi myös automatisoida.
- Rivitalossa yleiskytkin molempiin kerroksiin mahdollistaa koko kerroksen valojen napsauttamisen pois päältä.
- Saunominen kannattaa yhdessä suunnitella etukäteen, jotta saunaa ei pidetä päällä tarpeettoman pitkään.
- Harkitse ilmalämpöpumpun hankintaa ja pohdi vaihtoehtoja lämmityskuluissa säästämiseksi.
Omakotitalossa sähkönkulutus on suurinta – eniten nielee lämmitys
Sähkölämmitys on oikein käytettynä kustannustehokas ja ilmastoystävällinen lämmitysmuoto, kun sähkö tuotetaan uusiutuvilla luonnonvaroilla. Huonelämpötila näkyy suoraan sähkölaskussa – patterin säätämisen sijaan vedä villasukat jalkaan, jos varpaita palelee.
Omakotitalossa sähkönkulutus on rivitaloa suurempaa. Pelkästään LVI-laitteiden toimintaan ja auton lämmitykseen kuluu omaan sähkösopimukseen kuuluvaa sähköä, kun se kerros- ja rivitaloasukkailla kuuluu yleensä hoitovastikkeeseen.
Sähkönkulutus esimerkkiperheen neljän hengen 120 m2 kaukolämmitteisessä omakotitalossa on vuodessa noin 7300 kWh. Samankokoisessa sähkölämmitteisessä talossa kulutus voi olla 19 700 kWh vuodessa. Tällöin sähköä kuluu myös käyttöveden lämmittämiseen.
Näin omakotitalossa voi säästää sähköä:
- Säädä huonelämpötila tasaiseksi, asteella tai kahdella laskeminen auttaa paljon.
- Pidä huoli talon kunnosta: mahdolliset lämpövuodot ja eristeet on syytä tarkistaa vuosittain.
- Suunnittele sähkön ja veden käyttöä: Pese vain täysiä koneellisia pyykkiä, älä lotraa suihkussa, lämmitä sauna vain käytön ajaksi.
Sähkösopimukset erilaisiin asumismuotoihin ja elämäntyyleihin
Helpoimmalla pääset, kun testaat sinun kotiisi sopivan sähkösopimuksen. Fortumin sähkö on aina hiilidioksidipäästötöntä. Tässä myös muutama tärppi:
Jos tiedät kulutuksesi olevan alle 2000 kWh vuodessa ja haluat tietää jo valmiiksi tulevan laskun summan, niin kiinteähintaisen Fortum Vakio -sähkösopimuksen S-paketti sopii sinulle. Vakio-sopimukseen voit valita päästöttömän tilalle halutessasi 100 % auringolla tuotettua sähköä! Opiskelija-asuntoon saat Fortumilta päästötöntä sähköä kiinteään hintaan opiskelija-alennuksella.
Kaksioon soveltuvia sähkösopimuksia ovat esimerkiksi kiinteähintainen Fortum Vakio -sopimuksen M-paketti, jos vuotuinen sähkönkulutuksesi on alle 3000 kWh vuodessa. Fortum Vakion saa myös rivitaloon.
Omakotiasukkaille suosittelemme sähkösopimukseksi Fortum Takuuta: Se on suosittu, turvallinen sähkösopimus, jossa sähkön hinta pysyy koko 24 kk määräaikaisen sopimuksen ajan samana.