Pienen asunnon sisustusvinkit: Näin saat kotiisi enemmän tilan tuntua

Pienen asunnon sisustaminen.

Ajatus muutosta neliöiltään pienempään asuntoon voi tuntua hurjalta: Miten tavarat saadaan mahtumaan ja miten sisustuksesta luodaan kaunis ja kotoisa? 

Listasimme vinkkejä ja ehdotuksia pienen asunnon sisustamiseen. Pienen asunnon sisustus kannattaa suunnitella jo hyvissä ajoin ennen muuttoa, mutta vinkeistä on apua myös niille, jotka nykyisessä kodissaan pohtivat, miten vähistä neliöistä saa tehot paremmin irti.

Karsi tavaraa – myy ja kierrätä ennen muuttoa

Tee koti-irtaimiston inventaario. Muutto on siihen mainio (teko)syy! Etenkin pieneen asuntoon muuttaessa tavaroiden läpikäynti on järkevää. Uuden asunnon järjestäminen helpottuu merkittävästi, kun tavaraa on vain sen verran kuin tarvitset. 

Huonekalujen paikkoja kannattaa myös mittailla etukäteen. Jos huomaat, että jokin vanha huonekalusi on liian suuri uuteen asuntoon, on helpompi laittaa se kierrätykseen tai myydä jo ennen muuttoa. Säästä itseäsi ylimääräiseltä sohvan tai pesukoneen kantamiselta!

Hyödynnä huoneiden korkeutta

Pienten asuntojen sisustuksen tärkein sääntö on hyödyntää tilaa korkeussuunnassa. Samaan lattiatilaan mahtuu usein esimerkiksi korkea kaappi, jossa voi olla säilytystilaa jopa tuplasti matalampaan verrattuna. Huonekasvit ja koriste-esineet saat kauniisti esille seinähyllyjen avulla. Jos et löydä liikkeistä sopivan kokoisia kaappeja tai tasoja, niin voi olla järkevä teettää niitä mittatilaustyönä, etenkin jos aiot asua pienessä asunnossasi pidempään.

Jos asunnon huonekorkeus on normaalia korkeampi, niin parven rakentaminen nukkumapaikaksi ei ole yhtään hullumpi idea. Näin saat lisää lattiatilaa vaikkapa työpisteelle. Jos päätät rakentaa parven, niin suunnittele portaat mahdollisimman helppokulkuisiksi, jotta kiipeäminen sujuu tarvittaessa vaikka keskellä yötä pimeässä.

Sirot ja kevyet huonekalut jättävät tilaa ja ovat helposti siirrettävissä

Huonekalujen valinnalla voit tehdä pienestä asunnostasi neliöitään isomman. Panosta siroihin huonekaluihin, sillä ne luovat enemmän tilan tuntua ja jättävät kulkutilaa. Kevyet, pinottavat ja helposti liikuteltavat kalusteet ovat käteviä, sillä niillä saat tarpeen mukaan luotua lisätilaa, kun esimerkiksi haluat kutsua vieraita kylään tai on kotitreenin aika.

Myös lasiset tai muutoin läpinäkyvät pöydät sekä tuolit luovat asuntoon keveyttä ja ilmavuutta. Aivan kaiken ei tietenkään tarvitse olla pientä ja kevyttä, mutta jos suurin osa kalusteista noudattelee tätä linjaa, saat kokonaisuuden toimimaan varmemmin.

Sijoita huonekalut niin, etteivät ne ole ihan kiinni seinässä. Nojatuoli voi olla keskellä tilaa, jos se muodostaa ryhmän sohvan tai tv-alueen kanssa. Tämä luo ilmavan vaikutelman.

Valitse tai rakenna muuntokalusteita ja hanki useaan toimintoon taipuvia kodinkoneita

Panosta monikäyttöisiin muuntokalusteisiin. Muuntokalusteita myydään nykyään valmiina, mutta niitä voi kehitellä ja rakentaa myös itse. Voisiko sohvasi olla samalla sänky, ja saisitko säilytettyä sohvan sisällä vaikka vuodevaatteita? Tai miltä kuulostaisi kaappisänky? Ruokapöytä voi toimia kirjoituspöytänä, ja esimerkiksi klaffihuonekaluista saa muunnettua lisäpinta-alaa tarpeen tullen. 

Nykyisin on saatavilla monitoimikodinkoneita, kuten uuni, jossa on mikroaaltotoiminto, ja kuivaavia pesukoneita. Sauvasekoitin toimii hätätapauksessa myös sähkövatkaimena, ja se vie vain vähän tilaa. Kodinkoneet kannattaa valita käytettävissä olevan tilan mukaan, ja niiden määrä kannattaa tästä syystä minimoida. Anna pastakone ja mehulinko vaikka vanhemmillesi lainaan, sillä varastoakaan ei kannata täyttää tavaroilla, joita et pitkään aikaan tule pienessä keittiössäsi tarvitsemaan.

Hyödynnä kaappien eri syvyyksiä ja leveyksiä sekä liukuovia

Kaikkien kaappien ei tarvitse olla standardisyvyisiä eli noin 60 cm. Viikatut paidat tai kengät mahtuvat hyvin kapeampaankin kaappiin, ja esimerkiksi 30 cm voi olla riittävä syvyys tällaisille kaapeille. Muista, että henkarit eivät kuitenkaan kaikista kapeimpiin kaappeihin mahdu.

Ovien ja kaappien aukeamissuunta voi toisinaan rajoittaa pienen tilan sisustusta. Ratkaisuna voivat olla tällöin liukuovet. Ripustatko liukuovikomeroon lähinnä takkisi vai haluatko maksimoida komeroon mahtuvan tavaramäärän? Liukuovikomeroon kannattaa jo hankintavaiheessa tilata sopiva määrä hyllyjä käyttötarkoituksen mukaan, jotta tyhjää tilaa ei jää. 

Nuoret kiinnnittämässä taulua pienen asunnon seinään.

Suosi vaaleita, toisiinsa sopivia värejä sekä peilejä

Suunnittele kotisi värimaailma rauhalliseksi ja kiinnitä huomio myös materiaalien yhteensopivuuteen. Jos suurin osa huonekaluista sointuu väreiltään ja materiaaleiltaan yhteen, saavat myös statement-värit ja katseenvangitsijat paikkansa valokeilassa paremmin. 

Pienen tilan sisustuksessa suositellaan yleisesti vaaleita sävyjä ja yhteneväisyyttä. Toki vaaleissa väreissäkin voi käyttää erilaisia sävyjä ja materiaaleja, mikä tekee sisustuksesta kiinnostavan. 

Peilit heijastavat valoa ja tuovat tilaan avaruutta. Peilejä asetellessa kannattaa miettiä, mitä peilistä kyseisessä kohdassa heijastuu. Ikkunaa vastapäätä asetettu peili luo illuusion suuremmasta tilasta ja heijastaa ikkunasta tulevaa valoa. Toinen vinkki on asettaa peili lampun taakse – peili heijastaa valaisimen valoa tehden tilasta suuremman oloisen.

Hyödynnä luonnonvalo ja luo huoneeseen erilaisia alueita

Valaistus on oleellinen osa sisustusta. Jos käytössä on vain yksi tila, niin luo erilaisia osioita huoneen eri käyttötarkoituksille valaisimilla ja matoilla tai vaikka sermeillä. Ruokailutila, työpiste, lukunurkkaus, pukeutumisalue – mitä ikinä tarvitsetkaan. 

Pienissä asunnoissa ei yleensä ole montaa ikkunaa, joten kaikki luonnonvalo on syytä ottaa talteen. Jos asunnossa on vain yksi ikkuna, sen eteen kannattaa asettaa ruokapöytä. Pöydän ääressä on mukava viettää aikaa, kun ikkunasta tulee valoa ja voi katsella ulos.

Tee päivittäisestä järjestelystä helppoa: jokaiselle tavaralle oma paikka

Paikka kaikelle ja kaikki paikalleen -periaatetta kannattaa kunnioittaa erityisesti pienessä asunnossa. Jätä tavaroista tyhjää lattiatilaa mahdollisimman paljon. Kaapeissa säilytyslaatikoiden ja lokerikkojen avulla tavarat pysyvät kätevästi järjestyksessä. Korkeista hyllyväleistä vaikkapa keittiössä saa enemmän irti, kun tavaroita pystyy pinoamaan säilytyslaatikoissa – ja kauniit vanhat arkut toimivat myös sisustuselementtinä säilytystilan lisäksi. Pieni asunto on nopea järjestää, ja toisaalta se näyttää myös nopeasti epäsiistiltä, jos tavaroilla ei ole omaa paikkaansa. Löydä oma tyylisi järjestyksen ylläpitoon!

 

Helpota muuttoasi keskittymällä olennaiseen – hanki sähkösopimus Fortumilta!