Vinkit energiatehokkaaseen asumiseen

Nainen katselemassa ikkunasta ulos

Oletko ajatellut miten voisit asua energiatehokkaammin? Kokosimme vinkit ilmasto- ja kukkaroystävällisempään (asumisen) arkeen.

Onko sinun taloyhtiössäsi tai kotitalossasi tehty jo energiaremonttia? Energian ja sähkön hinnan jatkuvasti noustessa energiaremonteille on nyt todellinen tilaus. Näin asumisen kustannukset saadaan pidettyä kurissa – ja maapallon lisäksi kiittää myös kukkaro.

Taloyhtiöiden energiaremontit ovat suuressa roolissa ilmastotavoitteissa. Asuminen onkin tutkitusti suurimpia hiilijalanjäljen aiheuttajia teollisuuden ja liikenteen rinnalla. Edelleen 100 000 suomalaisesta taloyhtiöstä vasta murto-osassa on tehty energiaremontti. Työsarkaa siis riittää. Mutta mitä yksittäinen asukas voisi tehdä osallistuakseen energiatalkoisiin?

Ideoita energiatehokkaampaan arkeen:

1.) Pukeudu sään mukaan.

2.) Ennakoi säätä. Jos asut omakotitalossa ja sääennuste lupaa kylmenevää, laita takkaan puita jo etukäteen, niin talo ei pääse kylmenemään.

3.) Huonelämpötilan ylläpitäminen tasaisena kannattaa. Lämmittäminen kuluttaa enemmän kuin tasainen lämpötila.

4.) Älä ylilämmitä asuntoasi. Liian kuuma asunto ei ole energiatehokas. Sopiva huonelämpötila on noin 20-21 astetta, makuuhuoneissa jopa alhaisempi.

5.) Sijoittele huonekalut fiksusti. Järjestyksellä on vaikutusta siihen, miten kylmältä tai vetoisalta huoneessa saattaa tuntua.

6.) Sulje kylpyhuoneen ovi. Näin lämpö pysyy kylpyhuoneessa, ilmanvaihto toimii paremmin ja kylpyhuone pysyy raikkaana.

7.) Huolla ennakoivasti. Valmistaudu talven tuloon huollattamalla kiinteistön lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmät.

8.) Tuuleta fiksusti. Tunkkainen huoneilma houkuttaa tuulettamaan. Ole kuitenkin tarkkana tuuletuksen kanssa. Mikäli kiinteistössä on koneellinen ilmanvaihto, ei ikkunoita saa avata lainkaan. Jos koneellista ilmanvaihtoa ei ole, ikkunan voi avata, mutta jo muutamassa minuutissa sisään tulee sen verran raikasta ilmaa kun on tarpeen.