Parhaat tuparivinkit uuteen kotiin muuttavalle

Ystävät viettämässä tupaantuliaisia.
Kaupallinen yhteistyö: Fortum.

Tuparit eli tupaantuliaiset ovat vanha perinne ja hieno tapa ottaa koti käyttöön tulevana kyläilypaikkana. Kyseessä on ikimuistoinen tapahtuma ystävien kanssa. Juhlien suunnittelu ja järjestäminen saattaa kuitenkin joskus tuntua stressaavalta, etenkin muuton jälkeen. 

Nappaa tästä juhlien järjestämistä sujuvoittavat vinkit talteen ja järjestä itsesi näköiset tuparit, joita muistellaan yhdessä vielä pitkään!

1. Kotiudu itse ensin uuteen kotiin, järjestä juhlat vasta sen jälkeen

Usein uudesta kodista innostuneena houkutus järjestää tuparit on suuri, ja kutsut saattavat lähteä jopa ennen muuttoa. Muista kuitenkin, että tavaroiden roudaus ja uuteen kotiin asettuminen ottavat aikansa ja vievät energiaa, vaikka muuttosi olisikin kuin oppikirjasta. Odota siis muutama viikko, kunnes huonekalut ja tavarat ovat löytäneet paikkansa. Näin on paljon mukavampi ottaa vieraat vastaan.

Uuden kodin järjestelyssä voi mennä parikin kuukautta. Keskeneräisyys ei kuitenkaan estä kutsumasta lähimpiä ystäviä ja sukulaisia piipahtamaan kahville jo aiemmin. Muutama purkamaton muuttolaatikko ei myöskään ole este tupareille.

2. Tilaa muuttopizzat muutossa auttaneille

Muutossa apuna olleita on hyvä muistaa. Klassisin tapa kiittää on tilata muuttopäivän päätteeksi pizzat uuteen osoitteeseen ja nauttia niistä muuttolaatikoiden keskellä. Muuttopizzat ovat vähän kuin pikkutuparit harvoille ja valituille, ja moni osaakin jo odottaa tätä mukavaa yhteistä hetkeä. Valmistaudu siihen etukäteen pakkaamalla muuttolaatikko, jossa on tarvitsemasi tarpeisto servietteineen ja juomalaseineen. “Miten meni” -henkisen fiilistelyn lisäksi yhdessä on kiva suunnitella lopullisia paikkoja huonekaluille ja sisustuselementeille sekä päättää vaikka seinien väreistä. 

3. Laadi kutsulista ja lähetä kutsut hyvissä ajoin

Tuparikutsut kannattaa lähettää ainakin kaksi viikkoa etukäteen. Pyydä vastausta osallistumisesta tiettyyn päivämäärään mennessä, jotta tiedät, kuinka monelle varata syötävää ja juotavaa. Tämä poistaa stressiä siitä, riittääkö kaikille tarjoiltavaa. Samalla voit päättää, kuinka paljon väkeä haluat kutsua; haluatko intiimit juhlat läheisimmille ystäville vaiko isot bileet, jossa tuttavat saadaan kerrankin saman katon alle? Tee juhlista rohkeasti itsesi näköiset!

Jos asuntosi on pienehkö, mutta haluaisit kutsua melko paljon ihmisiä, hyvä idea voi olla järjestää tuparit avoimina ovina. Tällöin voit laittaa kutsuun aikavälin, esimerkiksi klo 15–22, jolloin juhlimaan voi tulla. Tällöin ihan kaikki vieraat eivät saavu samalla kellonlyömällä. On myös ok pyytää tulijoita ilmoittamaan saapumisaikansa.

4. Muista naapurit

Tuparit voivat olla mukava sauma tutustua myös naapureihin. Uudessa kodissa on myös paljon mukavampi asustella, kun tietää, keitä naapurissa asuu. Jos naapureiden kutsuminen ei ole sinun juttusi, niin tee ainakin rappukäytävään ilmoitus tupareista, niiden ajankohdasta ja kestosta, sekä pahoittele jo etukäteen mahdollista häiriötä. Näin naapurit suhtautuvat suopeammin mahdolliseen juhlien ääneen, eivätkä epäile, että joka viikonloppu olisi tästä eteenpäin suuret bileet tiedossa.

Tuparien valmistelua.

5. Järjestäisitkö teematuparit?

Teema yhdistää vieraita ja tekee juhlista astetta hauskemmat. Tupareissa voi olla esimerkiksi naamiaisteema – miltä kuulostaisivat esimerkiksi disco- tai supersankarituparit? Myös musiikkiteema, jossa pyydät ihmisiä keräämään Spotify-listaan esimerkiksi 90-luvun musiikkia tai kesäbiisejä, luo juhliin kivaa tunnelmaa. Yksi suosittu teema on drinkkibaariteema, jossa itsepalvelubaarin ainekset tulevat niin talolta kuin vierailta. Voit pyytää vieraita tuomaan jotain drinkkiaineksia ja viiniä mukanaan – tällöin sopivaksi lahjaksi käyvät erilaiset drinkkilasit, shakerit, lautasliinat sekä lasinaluset. Jokainen saa leikkiä baarimikkoa illan aikana, jos siltä tuntuu.

6. Lahjojen sijaan voit pyytää tarjoiltavaa nyyttärihengessä

Mainitse jo kutsussa, jos et toivo vieraiden tuovan tuparilahjoja. On fiksua ylipäänsä mainita lahjoista jotain – oletusarvoisesti vieraat nimittäin tuovat jonkun lahjan, ja monelle lahja on kauniista ajatuksesta huolimatta turhaa tavaraa. Voit ihan hyvin sanoa, ettet toivo lahjoja, tai että muistaa voi kukkasin tai viinipullolla.

Jos tarjoilu stressaa, niin tuparit voi järjestää nyyttäreinä. Tällöin voit toivoa, ettei muita lahjoja tarvitse tuoda, vaan jokainen voi tuoda mukanaan jotain syötävää. Säästät aikaa ja rahaa, ja menusta tulee hauskan monipuolinen – eikä kenenkään tarvitse miettiä, mitä tuoda lahjaksi. Voit etukäteen pyytää vieraita kertomaan, mitä heillä on suunnitelmissa tuoda.

7. Simppeli tarjoilu riittää

Onko sinulla mainio kasvispiirakkaresepti, joka on helppo valmistaa ja jota aina kehutaan? Hienoa! Nyt on aika kaivaa esiin omat luottoreseptit. Suosi ruokia, jotka eivät tuota hävikkiä – esimerkiksi ylijäämäpizzat ja -piirakat voi tupareiden jälkeen pakastaa. Ota tarjoiluissa myös yleisimmät ruokavaliot huomioon, kuten gluteeniton ja kasvisruokailijat.

Älä sorru pikkutarkkaan näpertelyyn kokkailuissasi, vaan tee kerralla suuri satsi simppeliä ruokaa: salaattiannokset ja pellilliset pizzaa tai suolaista piirakkaa toimivat mainiosti. Juustot ja leikkeleet voi nostaa suoraan jääkaapista tarjolle tuoreen leivän kanssa. Kurkku- ja porkkanatikkuja on kiva dipata balsamicolla maustettuun oliiviöljyyn. Jos kuitenkin tulee kiire tai piirakka kärähtää uunissa, niin voit tilata ruoan myös valmiina.

8. Minimoi jätteen määrä

Tuparit eivät välttämättä tarvitse mitään koristelua. Suurin koriste on asunto itse. Jos haluat kuitenkin jotenkin pukea kotia juhlavaksi, esimerkiksi leikkokukat ovat helppo vaihtoehto. Toinen vaihtoehto on hankkia jotain, kuten tunnelmavaloja, joita muutenkin käytät myöhemmin.

Jos epäilet, että astiasi eivät riitä juhlatarjoiluun tai asunnossa ei ole astianpesukonetta, on perinteisille kertakäyttöastioille vaihtoehtoja. Kompostoituvia kertakäyttöastioita löytyy esimerkiksi Serpentiinistä, Verkkokaupasta, Kulutustarvikkeesta ja Plastic Free Picksistä. Ehkä selviät juhlista pelkällä biojätteellä ja palautuspulloilla!

 

Mikä tärkeintä, älä stressaa muutosta ja tupareista. Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty! Onnea uuteen kotiin.

Helpota muuttoasi keskittymällä olennaiseen – hanki sähkösopimus Fortumilta