Jos jokin, niin kodin energiatehokkuus on seikka, johon kannattaa kiinnittää huomiota asuntokaupoilla. Energiatehokkuus näkyy välittömästi säästöinä asumiskuluissa, mutta on myös investointi tulevaisuuteen.
Asuntoa ostaessa kodin energiatehokkuuteen kannattaa kiinnittää huomiota monestakin syystä. Ensinnäkin energiatehokas asuminen turvaa energian saatavuutta ja vähentää tuontienergian tarvetta.
Toiseksi energiatehokkuus tarkoittaa silkkaa säästöä asumisen kustannuksissa. Säästöt näkyvät heti sinulle, joka muutat asuntoon, mutta hyvä energiatehokkuus ja sen tuomat säästöt vaikuttavat myös asunnon jälleenmyyntiarvoon.
Kolmas syy kiinnostua kodin energiatehokkuudesta on asumisen jättämä hiilijalanjälki. Asunnon energiatehokkuus näet vaikuttaa merkittävästi siihen, millaisen ilmastokuorman asuminen jättää. Asunnon ostajat ovat yhä valveutuneempia ilmastokysymyksissä, joten energiatehokkuus vaikuttaa myös tästä näkökulmasta asunnon jälleenmyyntiarvoon.
Kodin energiatehokkuus onkin seikka, johon kannattaa suhtautua investointina.
Kodin energiatehokkuus käy ilmi energiatodistuksesta
Asuntokaupoilla saat nähtäväksesi kohteen energiatodistuksen. Se pohjautuu laskelmiin, jotka on tehty tämän nimenomaisen asunnon energiaratkaisujen pohjalta. Todistukseen kannattaa perehtyä huolella, koska se antaa realistisen kuvan asunnon energiatehokkuudesta.
Energiatodistuksesta selviää myös, millä tavalla kodin energiatehokkuutta on mahdollista parantaa. Siksi energiatodistus onkin hyvä apu asunnon ostopäätöstä puntaroidessa.
Kodin energiatehokkuus riippuu lämmitysmuodosta
Kylmässä pohjolassa kotien lämmittäminen vaatii paljon energiaa – niin paljon, että juuri lämmittäminen vaikuttaa kaikkein eniten asumisen energiankulutukseen ja siten kodin energiatehokkuuteen.
Asuntokaupoilla kannattaa siis kiinnittää erityistä huomiota siihen, miten koti lämpiää. Yleisesti ottaen kodin energiatehokkuus on sitä parempi, mitä enemmän lämmityksessä hyödynnetään uusiutuvaa energiaa.
Hyvä nyrkkisääntö on, että sähköllä tai öljyllä lämpiävä asunto ei ole energiatehokas. Kannattaa kuitenkin pitää mielessä, että ilmalämpöpumpulla tällaisen kodin energiatehokkuus voi kasvaa huomattavasti. Asuntokaupoilla kannattaa siis tarkistaa, onko kohteeseen jo asennettu ilmalämpöpumppu. Jos ei, asunnon myyjän kanssa kannattaa neuvotella sellaisen asennuttamisesta ennen kauppojen tekemistä.
Huomaa, että energiaremontteihin tarvitaan materiaalien lisäksi myös asentajia.
Kodin energiatehokkuus kasvaa neliöitä karsimalla
Koska lämmittäminen on asunnon suurin energiasyöppö, kodin energiatehokkuus paranee sitä mukaa kun lämmitettävät neliöt vähenevät.
Asuntokaupoilla kannattaakin tarkastella kriittisesti omia toiveitaan ja pohtia, olisiko mahdollista asua ajateltua pienemmässä kodissa. Kekseliäillä sisustusratkaisuilla pieneen asuntoon voi saada saman määrän toimintoja kuin suureen.
Kannattaa myös miettiä, mihin uuden asunnon neliöitä tosiasiassa aiotaan käyttää. Jos huoneita lämmitetään sellaisten tavaroiden säilyttämistä varten, joita ei käytetä, tai joita voisi säilyttää energiatehokkaammin viileässä varastotilassa, asuminen ei ole energiatehokasta.
Lue myös: Säästä lämmityskuluissa – 10 vinkkiä, joiden avulla voit säästää lämmityskustannuksissa
Energiatehokkuuteen voi vaikuttaa remonteilla
Vanhojen asuntojen rakennusvaiheessa kodin energiatehokkuus ei ole ollut samalla tavalla tapetilla kuin nyt. Siksi erityisesti vanhaa asuntoa ostaessa kannattaa syventyä ajatuksen kanssa kohteen dokumentteihin.
Asunnon papereista selviää, millaisia energiatehokkuuteen vaikuttavia remontteja asunnossa on tehty; kodin energiatehokkuus riippuu esimerkiksi siitä, onko kohteessa tehty ikkuna-, sähkö-, lämmitys- ja ilmanvaihtojärjestelmän remontteja. Dokumenteista käy ilmi myös se, onko energiatehokkuuteen vaikuttavia remontteja suunnitteilla, ja jos on, niin millaisella aikataululla ne toteutetaan.
Uudet asunnot rakennetaan yleensä energiatehokkaiksi. Silti ennen asunnon ostamista uudenkin kohteen papereihin kannattaa perehtyä huolellisesti energiatehokkuuden näkökulmasta.
Kodin energiatehokkuus – kysy nämä kysymykset asuntokaupoilla
- Voisinko sopeutua pienempään ja siten energiatehokkaampaan asuntoon?
- Mitä asunnon energiatodistus kertoo kodin energiatehokkuudesta?
- Millä asunto lämpiää? Voinko vaikuttaa lämmitysratkaisuihin ennen kaupantekoa tai sen jälkeen?
- Millaisia energiatehokkuuteen vaikuttavia remontteja kohteessa on tehty?
- Millaisia energiatehokkuutta parantavia remontteja on mahdollisesti tulossa?