Voiko talo enää pienemmäksi muuttua

Chris ja Malissa, nuori amerikkalainen aviopari, rakensivat itselleen muutama vuosi sitten pienen omakotitalon. Kyseessä ei ole mikään tavallinen talo – se kulkee pyörillä ja siinä on tilaa vaan 13 neliömetriä.

 

Aviopuolisoilla on molemmilla taidealan koulutus – Chris on opiskellut valokuvausta sekä graafista suunnittelua ja Malissa graafista suunnittelua ja 3D -animaatiota. Minikodin idea lähti liikkeelle siitä, kuin Malissa alkoi tutkimaan internetistä erilaisia minitaloja ja niiden rakentamista. Hän alkoi myös itse kehittelemään 3D -piirroksien kautta omaa minitaloaan. Chris osallistui siihen antamalla ideoita ja kahden viikon kuluessa oli talopiirros valmis. Sen jälkeen ei jäänyt muuta kuin ryhtyä oikeasti rakentamaan.

 

Tiny Tack House- niminen harjakattoinen talovaunu sisältää monikäyttöisen olohuoneen, nukkumaparven, keittiön ja suihkutilan. Pyöristä johtuen voi talon siirtää mihin vaan. Talossa on yhteensä 11 ikkunaa, kattoikkuna mukaan lukien – luonnonvaloa sisätiloissa riittää.

 

Talon ekologinen jalanjälki on todella pieni – sen päärakennusmateriaali sekä ulkoa että sisältä on puu. Eristeenä on käytetty luonnollista villaa ja valaistuksessa vain LED:jä. Talo saa tarvitsemansa sähköenergian neljästä aurinkopaneelista, jotka sijaitsevat rakennuksesta erillään. Nämä nielivät talon rakennuskustannuksista suurimman osan.

 

Vedenkulutusta varten on talossa 144 litrainen tynnyri ja lämmitys tapahtuu sähkö-öljy patterilla. Chrisin mukaan on heistä Malissan kanssa tullut pihejä veden kulutuksen suhteen – tynnyrillisestä vettä riittää heille neljäksi päiväksi kun keskimäinen amerikkalainen käyttää yhdessä päivässä vettä kaksinkertaisen määrän.

 

Talon rakentaminen kesti 7 kk ja sen hinnaksi tuli 20 000 $. Chris ja Malissa tulivat itse toimeen talon rakentamisen kanssa, vaikkakin aikaisempi kokemus siltä saralta puuttuikin. Ainoastaan sähkö- ja putkitöissä tulivat apuun sukulaiset ja ystävät, joilla oli vastaavilta aloilta työkokemusta.

 

Minitalosta kiinnostuneet voivat ostaa itselleen Chrisin ja Malissan kotisivuilta Tiny Tack House-piirrokset, joita seuraamalla voi rakentaa itselleen vastaavan talon.