Viisi vinkkiä helppoon pintaremonttiin

Uusi koti tuntuu vihdoin omalta, kun pinnat päivittää haluamallaan tavalla. Asunnon ilmeen saa raikastettua ja samalla säästettyä pitkän pennin tekemällä pintaremontin itse. Alla viisi vinkkiä helppoon remonttiin.

1. Maalaaminen on helppoa ensikertalaisellekin

Seinien maalaaminen on helppo ja nopea tapa uudistaa asunnon ilme ja personoida koti omannäköiseksi. Jo yhden seinän maalaamisella saa aikaan paljon, eikä aikaa mene kuin päivä. Valitse tehosteseinäksi mahdollisimman ehjä ja selkeä seinäpinta, jolloin väri pääsee oikeuksiinsa ja maalaaminen on helpompaa, kun ei tarvitse rajata ovi- ja ikkuna-aukkoja.

Maalisävyn lisäksi kiinnitä huomiota myös maalin kiiltoasteeseen. Kiiltävämmät maalit kestävät paremmin kulutusta ja pesua ja sopivat esimerkiksi keittiöön ja eteiseen. Himmeät maalit luovat rauhallisen ja levollisen vaikutelman, joten olo- ja makuuhuoneissa suositaankin usein himmeitä sekä täyshimmeitä maaleja. Eri maalifirmojen sivuilta löytyy kattavat ohjeet tarvikkeista, pohjatöistä ja maalaamisesta. Noudata ohjeita ja onnistut varmasti.

2. Tapetilla sisustamisessa on vain mielikuvitus rajana

Vaikka tapetoinnissa tarvitaan tarkkuutta, se ei ole erityisen vaikeaa. Suurin osa tapeteista on nykyään non-woven -tyyppisiä eli polyesterikuidulla vahvistettuja paksuhkoja kuitutapetteja. Kuitutapetteja ei tarvitse ennakkoon vetyttää eikä vuotia leikata määrämittaansa ennen tapetointia. Tapetoidessa liima levitetään suoraan seinään ja tapetin voi nostaa seinälle suoraan rullasta.

Edes lattialistoja ei tarvitse välttämättä poistaa ennen tapetointia, vaan vuota voidaan katkaista listan päältä terävän katkoteräveitsen ja tapettiviivaimen avulla. Jos tapetti on tummaa, pidä huolta, että seinän pohjamaali on tapettisävyn mukainen, jotta vaalea seinä ei paista läpi saumakohdista. Mm. Värisilmän sivuilta löytyy hyvä tapetointivideo, jonka avulla pääset alkuun.

3. Uusi laatat maalilla tai tasoitteella

Jos vanhat kaakelit ovat ehjät ja siistit, on laattojen maalaus nopea ja edullinen vaihtoehto vanhojen kaakeleiden uusimiselle. Suihkualueen välittömässä läheisyydessä ja jatkuvassa vesirasituksessa olevia laattoja ei välttämättä kannata lähteä maalaamaan, mutta kuivien tilojen seinä- ja lattialaattoja sekä keittiön välitilan laattoja voi huoletta uudistaa maalilla.

Lattia- ja seinälaatoille on omat maalinsa ja molempia saa eri värisävyissä. Noudata valmistajan ohjeita ja tee pohjatyöt huolellisesti, jotta maalipinnasta tulee kaunis ja kulutusta kestävä.

Kohokuvioisten laattojen kuviot eivät tasoitu pelkällä maalilla, joten jos haluat kohokuvioista eroon, voi laatat myös pinnoittaa uudelleen yleistasoitteella. Ohut kerros tasoitetta riittää peittämään matalat kohokuviot ja pinnan voi tasoituksen jälkeen joko maalata tai suojata vaikka värittömällä saunasuojalla.

4. Keittiö saa pikapiristyksen uusilla vetimillä

Jos keittiön kaappien väri ja ovimalli miellyttävät muuten, voi keittiön ilmettä päivittää helposti uusimalla vetimet ja vaihtamalla tai pinnoittamalla vanhat työtasot uusiksi. Huomioi uusia vetimiä ostattaessasi, että niiden reikäväli täsmää vanhojen kanssa. Pääsääntöisesti väli on joko 98mm tai 128mm, mutta pidempiä reelinkivetimiäkin löytyy. Laminaattitasojen vaihto kokonaan uusiin maksaa jonkun verran, mutta vaihdolla saa ison muutoksen aikaan keittiössä. Jos budjetti on tiukka, voi tasojen pinnat päällystää myös itsekiinnittyvällä tarrakalvolla.

5. Upean koristepaneeliseinän saa aikaan listojen avulla

Muutamalla sileällä peitelistalla saa seinälle luotua näyttävän ja klassisen koristepaneloinnin. Aloita laskemalla listamenekki mittaamalla seinä, ja jakamalla se haluamasi kokoisiin alueisiin sekä vaaka- että pystysuuntaan. Kipsilevyseinään listat voi kiinnittää pienillä nauloilla, mutta kiviseinään aloittelijan on parasta liimata ne kiinnitysmassalla. Sekä listat että seinän voi maalata lopuksi samalla värillä, jotta vaikutelmasta tulee oikeanlainen.

Jaa artikkeli

  • facebook
  • twitter
  • linkedin
  • pinterest
Tuija Talvitie

Tuija Talvitie

KOTIKIIKARISSA haaveillaan ja inspiroidutaan kodeista ja sisutuksista. Kurkistellaan omaan ja toisten koteihin sekä ihastellaan erityylisiä sisustusratkaisuja. Kiikaroidaan uusia tuulia ja sisustustrendejä, unohtamatta tee-se-itse-vinkkejä. Tutustu myös Tuijan Form Follows Function -blogiin!

Näytä kaikki