Omakotitalo kasvihuoneessa

Tukholmassa on tammikuussa keskilämpötila -2 astetta. Marie Granmarille ja Charles Sacilottolle on se kotiovesta ulos astuessa huomattavasti lämpimämpi johtuen kasvihuoneesta heidän talonsa ympärillä.

Charlesia ja Marien omakotitalo on saanut inspiraationsa Ruotsin ekoarkkitehdin Bengt Warnen luomista rakennuksista. Bengt Warnen (1929-2006) suunnittelemat talot pohjautuvat luonnon kiertokulkuun mahdollistaen asukkaiden elää niissä harmoniassa luonnon kanssa.

 

Aluksi Marie ja Charles harkitsivat uuden talon rakentamista, mutta koska tontteja on lähes mahdotonta löytää Tukholman ympäristöstä päätyi pariskunta isolla tontilla sijaitsevaan pienen mökin ostamiseen Tukholman saaristosta.

 


Mökin ympärillä oleva kasvihuonerakenne on arkkitehti Bengt Warnen suunnittelema. Lasina on käytetty 4 mm paksuista turvalasia, joka hajoaa rikkoutuessaan turvalliseksi murskaksi.

 

Lasin alla olevaa mökkiä ovat Charles ja Marie pikkuhiljaa kohentaneet ja laajentaneet. He poistivat muun muassa vanhan mökin harjakaton rakentaen sen sijaan tasapintaisen terassin – näin saatiin taloon yhden tason verran lisää tilaa. Kyseisen tilan yllä on kasvihuoneen lasinen harjakatto, jonka luukut ovat tarvittaessa avattavissa. Esimerkiksi kesän helteillä.

 

Terassista on tullut koko perheen yksi suosikkipaikka. Kun tammikuussa ulkona on  -2 astetta pakkasta, saattaa auringon paistaessa olla talon yläkerran terassilla 15 – 20 astetta lämpöä.

 

Charles ja Marie vaihtoivat myös vanhan mökin julkisivun – edellisen sijaan on nyt pellaväöljyllä viimeistelty puuverhoilu. Se näyttää hyvältä ja sitä on helppo huoltaa  – talon ympärillä olevan kasvihuoneen ansiosta on sen julkisivu hyvin suojattu sateen ja  tuulen vaikutuksilta.

 

Talo säästää 50% lämmityskuluja vuodessa. Talvikauden huomioon ottaen talossa on myös lämmitin. Charlesin mukaan talo on täysin riippuvainen auringosta. Kun aurinko ei paista, on talossa lähes sama lämpötila kuin ulkona.
Vähäinenkin auringonpaiste riittää nostamaan rakennuksen sisälämpötilaa.

 


Kasvihuone talon ympärillä mahdollistaa erilaisten vihannesten, kasvisten ja hedelmien kasvattamisen. Marien mukaan ei kylläkään talvikaudella, jolloin aurinkoa on vähän ja niin ollen on kasvihuoneessakin viileää. Pariskunta kastelee kasveja sadevesisäiliöihin kerääntyneellä vedellä. Charles ja Marie käyttävät talossa myös kätevää ympäristöystävällistä viemäröintisysteemiä ,josta voit katsoa lisää Charlesin ja Marien taloesittelyvideosta. Se löytyy täältä