Keittiö ottaa yleensä kodin remonttibudjetista suurimman osan ja sen suunnittelua sekä hankintaa on syytä pohtia perusteellisesti.

Laadukkaalla keittiöllä on myyntiarvoa, jos joskus tulee tarve vaihtaa asuntoa. Tässä hyviä vinkkejä keittiösuunnitteluun:

  1. Keittiö on ensisijaisesti työkalu eikä tyylinäyte, oleellisinta on sen funktio. Toimimaton huonosti suunniteltu keittiö muistuttaa itsestään joka hetki siellä asioidessa. Satsattaessa heti alussa keittiöön ei tarvitse siihen enää myöhemmin palata – se toimii ja palvelee sinua hyvin.
  1. Liesitasoa sekä pesuallasta ei kannata sijoittaa työtason reunaan. Tätä sekä käytännöllisyys- että turvallisuussyistä. Tärkeä työskentelyalue työtasolla on lieden sekä vesihanan väliin jäävä tila. Suositeltavaa on, että se olisi vähintään 60-70 cm.
  1. Tavanomainen keittiön työtason korkeus on 90 cm. Vähänkään pidemmille ihmisille saattaa se jäädä matalaksi. Liian matala työtaso haittaa työskentelyä enemmän kuin liian korkea. Keittiön kaluston mitoissa kannattaa seurata omia mittoja standardimittojen sijaan – näin saat itsellesi työskentelyn kannalta paljon mukavamman keittiön.
  1. Sama koskee työtason syvyysmittaa, joka tavanomaisesti on 60 cm. Jos tilasta ei ole pulaa, voi syvyysmitassa rohkeasti joustaa. Se helpottaa myös tasoon upotetun lieden käyttöä, johon saa siinä tapauksessa laittaa isompiakin astioita ilman, että ne törmäisivät takaseinään.
  1. Vaikka elämme tekniikan aikakautta, kannattaa keittiöön hankkia koneita, joita ihan oikeasti käytetään jokapäiväisesti. Tyhmää on varata arvokasta työpintaa tilaa vaativille laitteille, joiden käyttökerta on vain kerran kuussa, jos sitäkään.

 

Kuvassa on Kvikin keittiösaareke, jossa hellan sekä vesihanan väliin jää sopivasti työskentelytilaa.

Kuvassa oleva keittiö on peräisin Kannustalon Aare-talosta Kokkolan Asuntomessuilta. Eri seinissä sijaitseva keittiö muodostaa yhtenäisen kokonaisuuden selkeiden samankorkuisten kaappipintojen johdosta.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.