Pintamateriaaleilla on tilassa tärkeä tehtävä – näköaistin lisäksi ne vaikuttavat myös tuntoaistiimme. Niitä tilaan valittaessa on ulkonäon lisäksi olennaista kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen. Ulkoisesti näyttävä pintamateriaali ei oikeuta itseään, jos se osoittautuu työlääksi hoitaa. Pintamateriaaleja valittaessa keskity seuraaviin asioihin:

- Valitse heti alussa kestävät ja laadukkaat pintamateriaalit, niiden uusiminen on vaivalloista ja kallista.

- Suosi mahdollisuuksien mukaan aitoja materaaleja. Puuvillavaate tuntuu iholla miellyttävämmältä kuin polyesteri, joten seuraa samaa periaatetta kodin viimeistelyssä

- Lattia tekee tilan joten panosta siihen - laadukas lattia saa halvan kiinteistön näyttämään arvokkaalta kun taas huono lattia tekee arvokiinteistöstä halvan näköisen

- Vältä monia eri pintamateriaaleja samassa tilassa – yksi tai kaksi hyvin valittua lattiamateriaalia kaikissa kodin huoneissa sekä seinissä (lukuun ottamatta märkätiloja) on hyvä valinta niin esteettisyyden kuin käytännöllisyyden kannalta.

- Säännöllinen puhtaanapito ja tarvittaessa valmistajan ohjeiden mukainen huolto auttaa pintoja pysymään hyvännäköisinä sekä kestämään pitkään.

 

Puu

 

Kuva Natural Bed Company
Kuva Natural Bed Company

Puu on paikallinen ekologinen materiaali, joka on syystä suosituimpia pintamateriaaleja suomalaisissa sisätiloissa. Tutkimusten mukaan puu vaikuttaa sekä fyysisesti että psykologisesti ihmisiin myönteisesti. Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta.

 

Kuva Maze
Kuva Maze

Puuviimeistelyn voi toteuttaa esimerkiksi parketti-, lautalattia -tai verhoiluna, vanerin tai seinäpaneelien muodossa.

 

Kuva Team7
Kuva Team7

Puu on antibakteerinen materiaali, jonka on todettu ehkäisevan haitallisten mikrobien kasvua. Sitä voi hyvin käyttää keittiössä.

 

Betoni ja kivi

 

Kuva Original Style
Kuva Original Style

Kivilattiat (erilaisten laattojen muodossa) ovat suosittuja erityisesti eteisissä, keittiöissä ja kylpyhuoneissa niiden kestävyyden ja helpon puhdistettavuuden takia. Nykyisin trendikkäiden sementtilaattojen kuviointi mahdollistaa lattioiden erilaiset kuviokokonaisuudet.

 

Kuva Muuto
Kuva Muuto

Betoni on ollut viimeistelyssä muodissa viime vuodet – sekä lattialla että seinissä.

 

Kuva Dekotuote
Kuva Dekotuote

Sisustuslaasti on materiaali, jolla voi luoda erilaisia ja yksilöllisiä vettä kestäviä viimeistelyjä – sillä voi viimeistellä keittiön työpinnan takaseinän tai jopa kostean tilan.

 

Linoleum

Linoleum on luonnollinen ja kestävä lattiamateriaali. Sen edut ovat helppohoitoisuus ja todella laaja värivalikoima, joka mahdollistaa erilaisten kuvioiden muodostamisen lattialle. Se on myös antibakteerinen sopien hyvin allergikoille sekä astmaatikoille.

 

Kuva Forbo
Kuva Forbo

Luonnollinen linoleumi on oiva valinta lastenhuoneeseen.

 

Kuva Forbo
Kuva Forbo

Helppohoitoinen linoleum sopii hyvin myös keittiöön ja eteiseen. Kivilattiaan verrattuna linoleum on lämpimämpi materiaali ja sen takia ehkä täällä pohjoisessa perustellumpi vaihtoehto lattiamateriaaliksi.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: valmistajat

 

Lue lisää: 

Mitä ottaa huomioon - värit tilassa

Jokirannan tunnelmallinen koti

 

Valo siivilöityy mäntyjen oksien lomasta harmaaksi patinoituneelle terassille. Sisilisko paistattelee päivää pihakivellä. Täällä, keskellä Meikon luonnonsuojelualuetta Kirkkonummella, sijaitsee seesteinen pakopaikka kaupungin humusta ja kiireestä. Upea lodge-tyyppinen talo yllättää asujat moderneilla mukavuuksillaan.

Talon ainutlaatuisen ominaisilmeen luovat valtavat ikkunapinnat sekä esille jätetyt punaruskeat kattoparrut. Varsinkin talon päätyjen kolmioikkunoiden efekti on upea – päämakuuhuoneen nukkujat heräävät aamuisin kuin keskellä metsää. Asukkaat pääsevät osaksi Suomen luonnon upeata kausivaihtelua ja talon vaalea sisustus sopiikin kaikkiin vuodenaikoihin. Näkyipä ulkoa sitten kiiltävä hanki tai helottava ruska, valkoiset lattiat ja tumma puu näyttävät hyvältä.

Katon massiivipuun jättäminen esille on ollut rohkea sisustuspäätös, mutta se on kannattanut. Talo erottuu edukseen ja näyttää ajattomalta. Joka huoneessa toistuva puuelementti myös sitoo kodin osaksi ympäröivää luontoa. Vaikka 220 neliömetrin talo onkin kookas, se sulautuu silti laudoituksena värin ansiosta maastoon erinomaisesti.

Suositun keittiötrendin mukaisesti talon keittiössä ei ole yläkaappeja lainkaan. Säilytystilasta ei silti ole pulaa, sillä vaaleita, kiiltäväpintaisia alakaappeja löytyy kokonaisen seinän mitalta.

Talossa on viisi makuuhuonetta, joista isäntäväki voi varata yhden vieraiden käyttöön. Makuuhuoneet on sisustettu tyylikkään yksinkertaisesti puisilla kalusteilla. Kolmannen kerroksen makuuhuoneen pulpettimaisen työpöydän ääreltä voi läksyjen tai töiden teon lomassa ihailla lumoavaa kansallispuistomaisemaa.

Makuuhuoneissa kaappitilaa on paljon: kaapit on muotoiltu veikeästi katon nousun mukaan, eikä yhtäkään senttiä ole hukattu. Talon sisustajalla on ollut silmää pienille, veikeille yksityiskohdille, kuten silmiään ja häntäänsä heiluttavalle kissakellolle kaappien yllä.

Maukkaan aterian jälkeen vieraat pääsevät saunomaan talon upeaan puiseen saunaan. Ylimmältä lauteelta voi löylyistä nauttien katsella jylhää metsämaisemaa. Saunan jälkeen saunajuomat voi korkata takkahuoneessa tulen ritinää kuunnellen. Upeassa takassa yhdistyvät yllättävällä tavalla punaharmaa graniitti ja valkoinen laastipinta.

Talon pihalla on tilaa juosta ja leikkiä. Kansallispuiston maasto on luonnollisessa tilassa, mutta puutarhan hoidosta kiinnostuneet pääsevät somistamaan terassin ympäristöä. Pihan hoidosta ei onneksi tarvitse ottaa paineita, sillä kesyttämätön luonnollisuus sopii loistavasti talon tunnelmaan.

Vaikka tämä koti on varsinainen piilopirtti, se ei ole silti kaukana sivilisaatiosta. Kirkkonummen keskustasta ajaa talon pihaan vain kymmenisen minuuttia, joten kaupassa käynti tai vieraiden hakeminen Kirkkonummen asemalta käy joutuisasti.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Kirkkonummella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.

Huolella kunnostettu ja sydämellä sisustettu koti Tampereen Pyynikillä huokuu lämmintä talonpoikaistunnelmaa. Kaksikerroksinen kolmio on kaunis pala Tampereen historiaa.

1920-luvulla rakennettu talo hurmaa ajalle ominaisilla piirteillään: ikkunat ovat suuret ja ruudulliset, huonekorkeutta on reilusti ja alkuperäiset hirsiseinätkin ovat näkyvillä. Reilun sadan neliömetrin kokoisen kolmion alakerrassa sijaitsevat olohuone, keittiö, ruokahuone, kylpyhuone ja parveke.

Asunnon sisustus on kodikas kokoelma erilaisia huonekaluja, jotka sopivat kodin tunnelmaan täydellisesti. Olohuoneen houkuttelevan pehmeän nahkasohvan kaverina on pyörillä seisova rustiikkinen sohvapöytä. Nurkassa seisoo kirkkaanpunainen nojatuoli ja kirjahyllyn antimiin voi syventyä lukupöydän ääressä. Huomion olohuoneessa kuitenkin kiistatta vie upea hirsiseinä. Hirsiseinälle on ripustettu kaunis antiikkinen maailmankartta ja vanhoja tauluja keventämään tummaa pintaa.

Talvisin olohuonetta lämmittää massiivinen vuolukivinen takka. Takan loimussa on ihana lueskella kirjoja lukupöydän äärellä tai nauttia lämmöstä sohvalla viltin alla. Takan kyljessä on myös kookas kivitaso, jolla voi istuskella lämmittelemässä kovimpien pakkasten aikaan.

Lasisten pariovien kautta pääsee olohuoneesta valoisaan ruokailuhuoneeseen. Talon kulmahuoneen suuret ikkunat saavat huoneen tuntumaan kesäiseltä verannalta. Huoneen väripilkku on pullonvihreä pöytä ja sitä ympäröivät tuolit. Kiiltäväpintainen astiakaappi lasisine liukuovineen muistuttaa hieman mummolan tunnelmasta. Monikäyttöinen tila toimii myös vierashuoneena sivusohvan ansiosta.

Keittiön kiinnostavin yksityiskohta on keittiön lattialaminaatin ristikkokuvio, joka toistuu myös vinossa seinälaatoituksessa ja astiakaapin lasiovissa. Keittiön päävärit ovat lämmin puu ja sitä tasapainottava valkoinen. Jykevän hirsiseinän pariksi on valittu teemaan sopivat, maalaisromanttiset kaapistot, joita piristää moderni vinolaatoitus ja kiiltävä taso. Keittiön tiskiallas on kaksiosainen ja amerikkalaistyylisen kookas, jotta arjen askareet sujuisivat vaivattomasti.

Kodin yläkerta on remontoitu ja otettu käyttöön vasta kahdeksan vuotta sitten. Vinokattoiseen tilaan on rakennettu tilava makuuhuone ja tasokkaasti varusteltu kylpyhuone ja sauna. Saunatilat edustavat suunnittelultaan alakertaa pelkistetympää tyyliä. Suihkutilan suurten valkoisten seinäkaakelien yhtenäisen pinnan rikkoo liuskekivinen tehostelaatta. Myöskin saunassa kiukaan yllä on samanlainen grafiitinharmaa, joskin rosoisempi tehostelaatoitus. Saunan lauteiden ja seinäpaneelien vaalea puu jatkuu luontevasti myös kylpyhuoneen vinossa katossa. Kattoon puhkaistun kaarevan ikkunan alla on juuri sopiva paikka ylellisen kokoiselle poreammeelle, jossa voi rentoutua taivasta katsellen.

Kaarevat ikkunasyvennykset tuovat valoa myös yläkerran avaraan makuuhuoneeseen. Täällä katto on maalattu valkoiseksi, jotta se sointuisi yhteen kauniin lautalattian kanssa. Suora seinäpinta on tapetoitu pystyraitaisella, kullansävyisellä tapetilla. Makuuhuoneen sisustuksen sävyt ovat harmonisen vaaleita, tehostettuna lämpimän puun sävyillä. Yläkerran nurkkaukseen on tehty mukava soppi, jossa voi vaikkapa soitella kitaraa tai lueskella lehtiä divaanilla loikoillen. Nurkasta löytyy myös pieni säilytystila, joka on piilotettu somalla bambusäleiköllä.

Vaikka Pirkankadun idyllisestä kodista on Tampereen keskustaan vain viiden minuutin kävelymatka, saa kotipihassa lekotella rauhassa. Myös kaikki tarvittavat palvelut kouluista terveysasemiin ovat lähietäisyydellä. Tämä kotoisa pala Tampereen historiaa on toimiva koti myös nykypäivän asukkaille.

Tutustu kodin myynti-ilmoitukseen täällä.

Katso muut Tampereella myynnissä olevat kodit Oikotien kohdehausta.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.