Pintamateriaaleilla on tilassa tärkeä tehtävä – näköaistin lisäksi ne vaikuttavat myös tuntoaistiimme. Niitä tilaan valittaessa on ulkonäon lisäksi olennaista kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen. Ulkoisesti näyttävä pintamateriaali ei oikeuta itseään, jos se osoittautuu työlääksi hoitaa. Pintamateriaaleja valittaessa keskity seuraaviin asioihin:

- Valitse heti alussa kestävät ja laadukkaat pintamateriaalit, niiden uusiminen on vaivalloista ja kallista.

- Suosi mahdollisuuksien mukaan aitoja materaaleja. Puuvillavaate tuntuu iholla miellyttävämmältä kuin polyesteri, joten seuraa samaa periaatetta kodin viimeistelyssä

- Lattia tekee tilan joten panosta siihen - laadukas lattia saa halvan kiinteistön näyttämään arvokkaalta kun taas huono lattia tekee arvokiinteistöstä halvan näköisen

- Vältä monia eri pintamateriaaleja samassa tilassa – yksi tai kaksi hyvin valittua lattiamateriaalia kaikissa kodin huoneissa sekä seinissä (lukuun ottamatta märkätiloja) on hyvä valinta niin esteettisyyden kuin käytännöllisyyden kannalta.

- Säännöllinen puhtaanapito ja tarvittaessa valmistajan ohjeiden mukainen huolto auttaa pintoja pysymään hyvännäköisinä sekä kestämään pitkään.

 

Puu

 

Kuva Natural Bed Company
Kuva Natural Bed Company

Puu on paikallinen ekologinen materiaali, joka on syystä suosituimpia pintamateriaaleja suomalaisissa sisätiloissa. Tutkimusten mukaan puu vaikuttaa sekä fyysisesti että psykologisesti ihmisiin myönteisesti. Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta.

 

Kuva Maze
Kuva Maze

Puuviimeistelyn voi toteuttaa esimerkiksi parketti-, lautalattia -tai verhoiluna, vanerin tai seinäpaneelien muodossa.

 

Kuva Team7
Kuva Team7

Puu on antibakteerinen materiaali, jonka on todettu ehkäisevan haitallisten mikrobien kasvua. Sitä voi hyvin käyttää keittiössä.

 

Betoni ja kivi

 

Kuva Original Style
Kuva Original Style

Kivilattiat (erilaisten laattojen muodossa) ovat suosittuja erityisesti eteisissä, keittiöissä ja kylpyhuoneissa niiden kestävyyden ja helpon puhdistettavuuden takia. Nykyisin trendikkäiden sementtilaattojen kuviointi mahdollistaa lattioiden erilaiset kuviokokonaisuudet.

 

Kuva Muuto
Kuva Muuto

Betoni on ollut viimeistelyssä muodissa viime vuodet – sekä lattialla että seinissä.

 

Kuva Dekotuote
Kuva Dekotuote

Sisustuslaasti on materiaali, jolla voi luoda erilaisia ja yksilöllisiä vettä kestäviä viimeistelyjä – sillä voi viimeistellä keittiön työpinnan takaseinän tai jopa kostean tilan.

 

Linoleum

Linoleum on luonnollinen ja kestävä lattiamateriaali. Sen edut ovat helppohoitoisuus ja todella laaja värivalikoima, joka mahdollistaa erilaisten kuvioiden muodostamisen lattialle. Se on myös antibakteerinen sopien hyvin allergikoille sekä astmaatikoille.

 

Kuva Forbo
Kuva Forbo

Luonnollinen linoleumi on oiva valinta lastenhuoneeseen.

 

Kuva Forbo
Kuva Forbo

Helppohoitoinen linoleum sopii hyvin myös keittiöön ja eteiseen. Kivilattiaan verrattuna linoleum on lämpimämpi materiaali ja sen takia ehkä täällä pohjoisessa perustellumpi vaihtoehto lattiamateriaaliksi.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: valmistajat

 

Lue lisää: 

Mitä ottaa huomioon - värit tilassa

Jokirannan tunnelmallinen koti

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.