Pintamateriaaleilla on tilassa tärkeä tehtävä – näköaistin lisäksi ne vaikuttavat myös tuntoaistiimme. Niitä tilaan valittaessa on ulkonäon lisäksi olennaista kiinnittää huomiota käytännöllisyyteen. Ulkoisesti näyttävä pintamateriaali ei oikeuta itseään, jos se osoittautuu työlääksi hoitaa. Pintamateriaaleja valittaessa keskity seuraaviin asioihin:

- Valitse heti alussa kestävät ja laadukkaat pintamateriaalit, niiden uusiminen on vaivalloista ja kallista.

- Suosi mahdollisuuksien mukaan aitoja materaaleja. Puuvillavaate tuntuu iholla miellyttävämmältä kuin polyesteri, joten seuraa samaa periaatetta kodin viimeistelyssä

- Lattia tekee tilan joten panosta siihen - laadukas lattia saa halvan kiinteistön näyttämään arvokkaalta kun taas huono lattia tekee arvokiinteistöstä halvan näköisen

- Vältä monia eri pintamateriaaleja samassa tilassa – yksi tai kaksi hyvin valittua lattiamateriaalia kaikissa kodin huoneissa sekä seinissä (lukuun ottamatta märkätiloja) on hyvä valinta niin esteettisyyden kuin käytännöllisyyden kannalta.

- Säännöllinen puhtaanapito ja tarvittaessa valmistajan ohjeiden mukainen huolto auttaa pintoja pysymään hyvännäköisinä sekä kestämään pitkään.

 

Puu

 

Kuva Natural Bed Company
Kuva Natural Bed Company

Puu on paikallinen ekologinen materiaali, joka on syystä suosituimpia pintamateriaaleja suomalaisissa sisätiloissa. Tutkimusten mukaan puu vaikuttaa sekä fyysisesti että psykologisesti ihmisiin myönteisesti. Puupinnat saavat huonetilan tuntumaan lämpimältä, kodikkaalta ja rauhoittavalta.

 

Kuva Maze
Kuva Maze

Puuviimeistelyn voi toteuttaa esimerkiksi parketti-, lautalattia -tai verhoiluna, vanerin tai seinäpaneelien muodossa.

 

Kuva Team7
Kuva Team7

Puu on antibakteerinen materiaali, jonka on todettu ehkäisevan haitallisten mikrobien kasvua. Sitä voi hyvin käyttää keittiössä.

 

Betoni ja kivi

 

Kuva Original Style
Kuva Original Style

Kivilattiat (erilaisten laattojen muodossa) ovat suosittuja erityisesti eteisissä, keittiöissä ja kylpyhuoneissa niiden kestävyyden ja helpon puhdistettavuuden takia. Nykyisin trendikkäiden sementtilaattojen kuviointi mahdollistaa lattioiden erilaiset kuviokokonaisuudet.

 

Kuva Muuto
Kuva Muuto

Betoni on ollut viimeistelyssä muodissa viime vuodet – sekä lattialla että seinissä.

 

Kuva Dekotuote
Kuva Dekotuote

Sisustuslaasti on materiaali, jolla voi luoda erilaisia ja yksilöllisiä vettä kestäviä viimeistelyjä – sillä voi viimeistellä keittiön työpinnan takaseinän tai jopa kostean tilan.

 

Linoleum

Linoleum on luonnollinen ja kestävä lattiamateriaali. Sen edut ovat helppohoitoisuus ja todella laaja värivalikoima, joka mahdollistaa erilaisten kuvioiden muodostamisen lattialle. Se on myös antibakteerinen sopien hyvin allergikoille sekä astmaatikoille.

 

Kuva Forbo
Kuva Forbo

Luonnollinen linoleumi on oiva valinta lastenhuoneeseen.

 

Kuva Forbo
Kuva Forbo

Helppohoitoinen linoleum sopii hyvin myös keittiöön ja eteiseen. Kivilattiaan verrattuna linoleum on lämpimämpi materiaali ja sen takia ehkä täällä pohjoisessa perustellumpi vaihtoehto lattiamateriaaliksi.

 

Teksti: Agneta Land-Koskinen

Kuvat: valmistajat

 

Lue lisää: 

Mitä ottaa huomioon - värit tilassa

Jokirannan tunnelmallinen koti

 

Tämä Eurajoella sijaitseva koti on malliesimerkki onnistuneesti suunnitellusta omakotitalosta: niin pohjaratkaisu, tilojen koko kuin toimivuuskin kulkevat upeasti käsi kädessä. Talo sopii hyvin lapsiperheen kodiksi, sillä kolme makuuhuonetta tarjoavat omaa rauhaa ja avoin pohjaratkaisu mahdollistaa yhteisen ajanvieton arjen askareiden keskellä. Korkea katto ja valkoiset pinnat tekevät tiloista neliöitäänkin suuremman oloiset.

 

Aivan talon keskiössä on avoin ruokailutila, josta pääsee keittiöön, olohuoneeseen ja yläkertaan parvelle. Vaalea kierreportaikko on näyttävä katseenvangitsija keskellä tilaa. Ruokailutila sijaitsee pari porrasta korkeammalla kuin olohuone, minkä lisäksi eriväriset lattiat erottavat huoneet toisistaan. Olohuoneen suuret, melkein koko päätyseinän peittävät ikkunat, korkea viistokatto ja vaaleat seinät korostavat tilan valoisuutta. Puunsävyinen lattia taas tuo lämpöä tilaan. 

 

 

Keittiö on muodoltaan pitkulainen ja sieltä löytyy paljon säilytystilaa. Kaapistot ovat valkoiset, kuten myös niiden välitilassa olevat laatat. Kaapistojen puunväriset karmit tuovat ilmettä tilaan yhdessä metallisten vetimien kanssa. Keittiön ja ruokailutilan välissä ei ole ovea, mikä mahdollistaa estottoman kulun näiden kahden huoneen välillä. Keittiön toisessa päässä on ikkunaerkkeri, josta voi ihailla ulkoa avautuvaa maisemaa aamukahvia juodessa. Vaaleat integroidut kodinkoneet sulautuvat harmonisesti osaksi keittiön sisustusta.

 

 

Saunaan kutsuvaa tunnelmaa on luotu jättämällä lauteiden ja seinien pinnat puunvärisiksi. Myös led-valot on sijoitettu lauteiden alle, jolloin valaistus heijastuu miellyttävästi puun pinnasta. Saunasta löytyy myös ikkuna, joka tuo valoa ja toimii myös luonnon omana televisiona, jota voi katsella pehmeissä löylyissä rentoutuessaan. Kylpyhuone on paitsi kaunis myös käytännöllinen – se on jaettu kahteen osaan: suihku- ja pyykinkuivaustilaksi. Suihkun ikkunaseinälle tehty mosaiikkilaatoitus on piristävä yksityiskohta, joka tuo väriä muuten vaaleaan tilaan. 

 

 

Yksi kodin kolmesta makuuhuoneesta on valjastettu sekä työ- että vierashuone käyttöön. Sen värimaailma poikkeaa talon vaaleasta yleisilmeestä niin rohkean valokuvamaisen tapetin kuin tumman tehosteseinänkin ansiosta. Tapetin kukkakuviointi on raikas ja se tuo keväistä tunnelmaa huoneeseen. Päämakuuhuoneen ruusuprinttinen tapetti taas huokuu romanttisen rustiikkista tunnelmaa. Huoneessa on myös ikkunasyvennys, josta voi katsella ulos suoraan sängystä. 

 

 

Eurajoki on Suomen energiatuotannon keskus ja vakavarainen kunta, joka sijaitsee Satakunnassa. Eurajoella on vilkas yhdistys- ja järjestötoiminta, jotka pitävät kuntalaiset aktiivisina ikään katsomatta. Eurajoki on myös asukasmäärään suhteutettuna Suomen kansainvälisin kunta. 

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.


Katsele myös muita Eurajoella myynnissä olevia taloja Oikotien kohdehaussa.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko yhden myynnissä olevan asunnon. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä uusi asunto tai hanki ideoita oman kotisi sisustukseen.

 

Paimion keskustan läheisyydestä löytyy tunnelmallinen vanha rautatieasema, jonka asemarakennus on saneerattu tyylikkääksi paritaloksi. Tämä pitkän historian omaava koti sopii hyvin vaikka lapsiperheelle, sillä se sijaitsee aivan arkea helpottavien keskustan palveluiden äärellä.

 

 

Keittiö huokuu tupakeittiömäistä tunnelmaa. Vaikka keittiö on varustukseltaan moderni, tuovat esille jätetyt tummat seinähirret ja saarekkeessa olevat punatiilet ripauksen rustiikkista tunnelmaa. Nykyaikaista ilmettä keittiölle antaa myös näyttävä, mutta hillitty liesituuletin. Ruokailutilaan pääsee suoraan keittiöstä. Takaseinän printtitapetti tuo sekä ilmettä että lämpöä suureen ja vaaleaan tilaan. Ruokailutilan seinissä on käytetty samaa väriä kuin keittiössäkin ja osa hirsistä on myös jätetty esille. Nämä yksityiskohdat tuovat yhtenäisyyttä näiden kahden tilan välille.

 

 

Tämän kodin olohuone on persoonallinen ja sen sisustuksessa on otettu huomioon kaikki perheenjäsenet. Puolet huoneesta on rentoutumiskäytössä ja toisella puolella voi vaikka voimistella ajankuluksi. Huone yhdistyy muihin tiloihin suurten koristeellisten ovien avulla. Huomaa myös, kuinka ovet poikkeavat toisistaan kuvioinneiltaan. Avara olohuone on jaettu kahteen osaan niin käyttötarkoituksen perusteella kuin värienkin avulla. Löhöilypuoliskossa on vaalea ja rauhoittava sävymaailma, kun taas aktiivisemmalta puolelta löytyy pirteän keltaiset seinät.

 

 

Talon pienemmästä makuuhuoneesta löytyy taivaansininen lintukuvioitu tapetti. Huoneen tunnelma on rauhallinen, sillä rohkeakuvioinen tapetti on yhdistetty muuten täysin valkoiseen tilaan. Huoneessa on myös paljon säilytystilaa osittain seinään upotetun kaapiston ansiosta. Päämakuuhuoneessa on käytetty maanläheisiä värejä. Vanha ja koristeellinen takka tuo tilaan hitusen maalaisromantiikkaa. Makuuhuone on hyvin tilava ja sen seinät ovat tapetoitu kukkatapetilla, joka tekee huoneesta kutsuvan näköisen. Luonnonvalo pääsee helposti sisään isosta ikkunasta.

 

 

Kodin vaaleasta ja harmonisesta yleisilmeestä poiketen kylpyhuoneessa ja saunassa on vahva valkoisen ja mustan kontrasti. Tiloissa on myös nykyaikainen tunnelma, joka tuo vaihtelua talon muuten nostalgiseen ilmapiiriin. Suihkutilassa on käytetty valkoista laatoitusta seinillä ja tummanharmaata kaakelointia lattialla. Saunan panelointi on kauttaaltaan musta. Valoa tilaan tulee ylälauteen ja takaseinän liitokseen asennetuista pienistä led-valoista, sekä kylpyhuoneen ja saunan välillä olevan lasiseinän läpi.

 

 

Paimio on vireä maaseutukaupunki, joka sijaitsee Helsingin ja Turun välimaastossa. Paimion jokilaakso on nimetty kansalliseksi kulttuurimaisemaksi. Harrastusmahdollisuuksia Paimiossa tarjoavat muun muassa Paimion Urheilupuisto ja Varasvuoren hyppyrimäet. 

Tutustu talon myynti-ilmoitukseen täällä.

Katsele myös muita Paimiossa myynnissä olevia taloja Oikotien kohdehaussa.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko yhden myynnissä olevan asunnon. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä uusi asunto tai hanki ideoita oman kotisi sisustukseen.