Jos vaatemuodin Mekkana pidetään Pariisia, niin huonekalumuodin suunnannäyttäjä on Italia. Maailman suurimmat ja tunnetuimmat Milanon huonekalumessut pidettiin 8.-13. huhtikuuta jo 53:ta kertaa.

Messujen historia ulottuu vuoteen 1961, jolloin tapahtuman tarkoitus oli esitellä italialaista suunnittelua ja tuotteita. Vuonna 1967 messuilla oli mukana muutamia ulkomaalaisia valmistajia, mutta vuodesta 1973 lähtien ulkomaalaiset näytteilleasettajat osallistuivat messuille jo vuosittain. Tapahtuma on edelleen Italia-painotteinen – tämänvuotisista 1400 näytteilleasettajasta italialaisia yrityksiä edusti 70 % muiden ollessa ulkomaisia. Järjestäjien mukaan messujen liput myytiin ennakkoon, joka kertoo siitä, ettei kyseessä ole pelkästään huonekalualan ammattilaisten tapahtuma, vaan messut kiinnostavat myös tavallista vierailijaa.

Italialainen lähestyy skandinaavista

Milanossa esillä olleissa trendisuunnissa oli havaittavissa ”ylellisyyden” vähenemistä – erityisesti italialaisten valmistajien kohdalla. Skandinaavista designia tuskin koskaan onkaan voitu liiasta ylellisyydestä moittia. Viimeisten vuosien taloustaantuman jäljet näkyvät selvästi italialaisessa huonekaluteollisuudessa. Nykyesineiden muoto on siro ja rakenne vahva. Valmistamiseen käytetään juuri sen verran materiaaleja ja työvoimaa kuin tarpeen. Italialainen suunnittelu lähestyy nyt arvoiltaan skandinaavista säilyttäen kuitenkin omat kulttuurivaikutteensa.

Milanon messut jakaantuivat laajassa mittakaavassa kolmeksi osioksi: huonekalut, keittiöt sekä kylpyhuoneet. Sekä keittiöiden että kylpyhuoneiden kohdalla oli havaittavissa, miten monipuolisia teknisiä mahdollisuuksia pystytään integroimaan siroihin ja elegantteihin huonekaluihin. Keittiöiden kohdalla näkyi paljon kivi-viimeistelyä, ei pelkästään työpinnassa, vaan myös kaappien ovissa. Kauempaa katsoen monet keittiöt tuntuivat kuin kokonaan betonista valetuilta. Kaikki valmistajat eivät esitelleet uutuuksia suinkaan messukeskuksessa vaan Milanon keskikaupunkien näyttelytiloissa. Esimerkiksi saksalainen huippukeittiöiden valmistaja Bulthaup sekä hollantilainen huonekaluvalmistaja Moooi, joilla oli näyttävät esillepanot Tortonan design-alueella.

Mielenkiintoinen ilmiö messuilla oli multimedia-installaatio nimeltään ”Where Architects live” jossa oli mahdollisuus vierailla kahdeksan maailmankuulun arkkitehdin kotona ympäri maailmaa ja kuulla heidän ajatuksiaan kaupungeista joissa he asuvat. Kyseisestä näyttelystä on koottu myös samannimisen kirja, jonka julkaisi Corraini.

Nykypäivän italialainen suunnittelu pelkistyy. Kuvassa on kahden nuoren suunnittelijan, Daniele Borotton sekä Giorgia Zanellato Morosollen, valmistama tuolimallisto ”La Serenissima”, jonka inspiraatiolähteenä on ollut Venetsian nouseva vesi acqua alta. Tuolien päällysteiden valmistaja on Rubelli.

Design-klassikkoja valmistavan Vitran näyttelytilojen tavaramerkki on valkoinen ja opaalilasi. Vitra esitteli Milanossa päivitettyjen klassikkojen ohella myös monia uutuuksia, kuten Mariposa sofan, tilanjakaja hylly Planophoren, nojatuoli Halin jne.

Hollantilaisen valmistajan Moooin käsitys huonekalusuunnittelusta on rento, humoristinen ja värikäs. Kuvassa valmistajan uutuudet, joita esiteltiin Milanossa messuhallin ulkopuolella Tortonan design-alueella.

Italialaisen keittiövalmistajan Ernestomedan uusi vintage-vivahteinen Soul-niminen keittiö, suunnittelija Giuseppe Bavuso.

Italialaisen valmistajan Cassinan Floating Forest -niminen näyttelyboksi esitteli sitä, miten ulkotila vaikuttaa sisätilaan, suunnittelijanaan tunnettu japanilainen arkkitehti Sou Fujimoto.

Saniteettitekniikan valmistaja Hansgrohen designbrand Axor käynnisti Water Dreams -nimisen projektin etsimään näkemyksiä siitä, miltä tulevaisuuden kylpyhuoneet näyttävät. Kuvassa on Milanon messuilla esillä ollut japanilaisen Oki Saton Axorile suunnittelema valaisin-suihku.

 

Kulttuurihistoriallisesti merkittävä Korven asemarakennus sijaitsee Nurmijärven Rajamäellä. Vaikka hirsitalon alkuperäinen rakennusvuosi on 1870, yllättävät sen sisätilat nykyaikaisuudellaan ja raikkaalla sisustuksellaan. Inspiroidu entisöidyn talon rohkeista väreistä!

 

Keittiö on kotoisa ja tulvillaan tupamaista tunnelmaa. Vanha puulämmitteinen hella on saanut valkoisen maalipinnan, jonka ansiosta se sointuu kauniisti yhteen keittiön modernien, vaaleiden kalusteiden kanssa. Viileän vaaleanpunaiseksi maalattu seinä ja pastellisävyiset yksityiskohdat viimeistelevät huoneen keväisen ilmeen.

 

 

Viiden huoneen hirsitalo kätkee sisäänsä myös muita herttaisilla väreillä sisustettuja huoneita. Työhuoneen ja olohuoneen tapeteissa sekä tekstiileissä on käytetty tehostevärinä pinkkiä. Asunnon toinen keittiö, viime aikoina makuuhuoneena käytössä ollut tila, puolestaan on sävytetty kokonaan sinivalkoiseksi. Itämaiset ja graafiset matot vangitsevat katseen huoneiden valkoisten lankkulattioiden päällä. 

 

 

Kylpyhuoneesta ja eteisestä löytyy näyttäviä laatoituksia. Eteisessä marokkohenkinen laattalattia toivottaa tervetulleeksi asuntoon, kun taas kylpyhuoneessa saunaan voi tepastella mustavalkoisia laattoja pitkin. Kylpyhuoneen väripilkku on kirkkaanvihreä tuoli, jonka päältä voi napata saunomisen jälkeen pyyhkeen mukaan vilvoittelureissulle. 

 

 

Talon värikkyys ulottuu ulkoseiniin saakka – keltaiseksi maalattu koti kerää ihailevia katseita Rajamäen rauhallisessa naapurustossa. Monipuolisten palveluiden Rajamäki sijaitsee vain 40 minuutin ajomatkan päässä Helsingistä. Kylän keskustasta löytyy muun muassa kouluja, terveysasema, uimahalli, frisbeegolfrata ja urheilupuisto. 

Katso asunnon myynti-ilmoitus täältä. Tarkastele myös muita myynnissä olevia hirsitaloja sekä asuntoja Rajamäestä.

Kaunis koti -jutuissa esittelemme joka viikko myynnissä olevia asuntoja. Uppoudu kauniiden kuvien maailmaan ja löydä ehkä uusi asunto tai saa ideoita oman kotisi sisustukseen.
 

Kevät etenee ja ainakin lasitettujen parvekkeiden sisustusta voi alkaa jo suunnitella. Lasitetulla parvekkeella voi nauttia kevätauringosta jo maaliskuussa ja muutaman kuukauden päästä parveke toimii hienosti olohuoneen jatkeena. Aloita suunnittelu hyvissä ajoin ja poimi alta vinkit, joiden avulla pienestäkin parvekkeesta voi sisustaa viihtyisän oleskelupaikan. 

Aloita parvekkeen somistaminen lattiasta. Parvekkeiden kylmä ja kova betonilattia on harvemmin kovin viihtyisä alusta oleskelulle, mutta perinteisille puutralleillekin löytyy vaihtoehtoja.
Punosmaisesti kudotut, sisalia jäljittelevät polypropeenista valmistetut matot ovat edullisia vaihtoehtoja parvekkeen lattioille. Ne ovat paitsi kivannäköisiä, myös täysin säänkestäviä ja homehtumattomia, joten ne sopivat myös jopa kokonaan lasittamattomille parvekkeille. Ennakkoluuloton sisustaja rakentaa parvekkeestaan pihan kattamalla koko lattian nurmikkoa muistuttavalla nukkamatolla.
Kapeat ja pitkulaiset parvekkeet ovat pulmallisia sisustettavia ja niihin voi olla hankala saada mahtumaan huonekaluja niin auringonottoa kuin ruokailuakin varten. Kätevän ja helposti purettavan auringonottopaikan saa esimerkiksi ripustamalla riippumaton viistosti kaiteen ja peräseinän nurkan väliin. Kokoontaitettavat ns. cafe-kalusteet taas ovat käteviä, sillä ne saa tarvittaessa taiteltua syrjään ja nostettua vaikka seinälle kiinnitettyyn koukkuun. Monikäyttöinen rottinkinen penkki sopii puolestaan sekä istuimeksi useammalle että auringonpalvojan tarpeisiin. 
Näkö- ja aurinkosuojaa parvekkeelle saadaan helposti erilaisilla screen- ja sälekaihtimilla, mutta pienemmällä budjetilla sisustava rakentaa kauniin näkösuojan edullisesti vaikka kaislamatosta tai bambusermistä. Myös nostamalla kukkaistutuksia ylemmäs amppeleihin ja säleikköihin saadaan näkösuojaa ja säästetään pienen tilan vähäisiä lattianeliöitä.  
Viimeistele parveke omaa sisustussilmääsi miellyttävillä somisteilla. Lyhdyt, kyntteliköt, tyynyt, torkkupeitteet ja muut tekstiilit tuovat tilaan kodikkuutta. Tekstiilien sopivuus ulkokäyttöön kannattaa kuitenkin varmistaa ennen hankintaa, mikäli et halua uusia haalistuneita tekstiilejä joka vuosi. Lasittamattomilla parvekkeilla kankaiden kosteudenkestävyys on myös olennaista, etteivät kankaat homehdu.