Chris ja Malissa, nuori amerikkalainen aviopari, rakensivat itselleen muutama vuosi sitten pienen omakotitalon. Kyseessä ei ole mikään tavallinen talo – se kulkee pyörillä ja siinä on tilaa vaan 13 neliömetriä.

 

Aviopuolisoilla on molemmilla taidealan koulutus – Chris on opiskellut valokuvausta sekä graafista suunnittelua ja Malissa graafista suunnittelua ja 3D -animaatiota. Minikodin idea lähti liikkeelle siitä, kuin Malissa alkoi tutkimaan internetistä erilaisia minitaloja ja niiden rakentamista. Hän alkoi myös itse kehittelemään 3D -piirroksien kautta omaa minitaloaan. Chris osallistui siihen antamalla ideoita ja kahden viikon kuluessa oli talopiirros valmis. Sen jälkeen ei jäänyt muuta kuin ryhtyä oikeasti rakentamaan.

 

Tiny Tack House- niminen harjakattoinen talovaunu sisältää monikäyttöisen olohuoneen, nukkumaparven, keittiön ja suihkutilan. Pyöristä johtuen voi talon siirtää mihin vaan. Talossa on yhteensä 11 ikkunaa, kattoikkuna mukaan lukien – luonnonvaloa sisätiloissa riittää.

 

Talon ekologinen jalanjälki on todella pieni – sen päärakennusmateriaali sekä ulkoa että sisältä on puu. Eristeenä on käytetty luonnollista villaa ja valaistuksessa vain LED:jä. Talo saa tarvitsemansa sähköenergian neljästä aurinkopaneelista, jotka sijaitsevat rakennuksesta erillään. Nämä nielivät talon rakennuskustannuksista suurimman osan.

 

Vedenkulutusta varten on talossa 144 litrainen tynnyri ja lämmitys tapahtuu sähkö-öljy patterilla. Chrisin mukaan on heistä Malissan kanssa tullut pihejä veden kulutuksen suhteen – tynnyrillisestä vettä riittää heille neljäksi päiväksi kun keskimäinen amerikkalainen käyttää yhdessä päivässä vettä kaksinkertaisen määrän.

 

Talon rakentaminen kesti 7 kk ja sen hinnaksi tuli 20 000 $. Chris ja Malissa tulivat itse toimeen talon rakentamisen kanssa, vaikkakin aikaisempi kokemus siltä saralta puuttuikin. Ainoastaan sähkö- ja putkitöissä tulivat apuun sukulaiset ja ystävät, joilla oli vastaavilta aloilta työkokemusta.

 

Minitalosta kiinnostuneet voivat ostaa itselleen Chrisin ja Malissan kotisivuilta Tiny Tack House-piirrokset, joita seuraamalla voi rakentaa itselleen vastaavan talon.

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.