Huippukokki Jyrki Sukula ja tämän Riikka-vaimo ovat jo vuosia omistaneet upean viinitilan Italiasta.

Riikka ja Jyrki Sukula ostivat joitain vuosia sitten viinitilan Italian Piemontesta.

Italia oli meille rakas ja tuttu jo useamman vuoden lomakohteena ja teimme töitä italialaisten viinintuottajien kanssa. Piemonteen päädyimme sen upeuden ja kauneuden ja toimivuuden lisäksi juurikin ihmisten ystävällisyyden ja tuttujen vuoksi. Lisäksi toki viinin vuoksi – halusimme oppia tekemään viineistä parasta eli Baroloa, Riikka Sukula kertoo.

Aina kodin ostaminen ulkomailta ei suju helpoimman kautta, mutta Sukuloilla kävi hyvä tuuri.

Prosessi oli pitkä, ei kovin vaikea tai edes byrokraattinen loppujen lopuksi, mutta hyvin pitkä. Meillä oli erinomainen ”geometra”, jonka opastuksella teimme asiat oikeassa järjestyksessä ja ilman suurempia mutkia matkassa.

Luonnollisestikaan Italiassa ei kaikki ole samanlaista kuin Suomessa.

Energia on paljon kalliimpaa kuin Suomessa ja lait ja verot vaihtuvat usein. Emme niistä juurikaan stressaa vaan maksamme sen, mitä pyydetään. On hyvä olla hyvä kirjanpitäjä, joka tuntee hyvin nämä erilaiset lait ja asetukset, niin ei tee tyhmyyksiä tai maksa liikaa, Riikka vinkkaa.

Meiltä usein kysytään, että miksi muutimme juuri Italiaan, kun meille  ”kielitaitoisille ja fiksuille” skandinaaveille olisi mikä vain maailmankolkka ollut vaihtoehtona? Sanon aina, myös täkäläisille, että en koe, että muutimme Italiaan vaan Serralunga d’Albaan, Barolon sydämeen, jossa yhdistyy maaseutuelämä hyvin kansainvälisesti – alue houkuttelee valtavan määrän laatutietoisia turisteja korkealuokkaisten viinien ja maailmankuulun gastronomiansa ansiosta. Näin 500 hengen kyläkin nauttii kansainvälisestä tunnelmasta.

Sukulan mielestä rakkaat ihmiset tekevät paikasta kuin paikasta kodin.

Koen että koti on juuri siellä, missä itse on rakkaittensa kanssa, ja kun tämä ehto täyttyy, on hyvä olla. Muutetaan taas sitten, jos joku asia alkaa olla huonommin, Riikka pohtii.

 

 

Tämä upea interiööri on peräisin omakotitalosta Vilnasta, jossa asuu nelihenkinen perhe. Talon interiöörin suunnitteli arkkitehti Ieva Prunskaite Prusta Ltd -arkkitehtitoimistosta.


Vuonna 2015 rakennetussa kaksikerroksisessa talossa on tilaa 120 m². Alakertaan sijoittuvat kaikki makuuhuoneet ja toiseen kerrokseen keittiö, ruokailu- ja oleskelutila.


Interiöörin suunnittelun lähtökohta oli, että se muodostaisi kauniin kokonaisuuden perheen jo olemassa olevien huonekalujen ja tekstiilien kanssa. Koska niiden sävy oli lämmin ja intensiivinen, käytti arkkitehti viimeistelyssä neutraalin harmaita, kylmän vivahteikkaita sävyjä. Viimeistelymateriaaleina on käytetty betonia, vaaleanharmaata puuta, metallia, lasia ja vaaleaa marmoria.


Vanhempien makuuhuone talon ensimmäisessä kerroksessa on lasiovien kautta suorassa yhteydessä kylpyhuoneeseen.


Ammeellista kylpyhuonetta piristää punainen patteri, jonka valmistaja on Terma.


Alakerran lastenhuoneista avautuvat kivat näkymät suoraan metsämaastoon.


Toinen kahdesta lastenhuoneesta, jossa katto, ikkuna- ja sängynpäätyseinä ovat betonia. Harmaa betonitausta korostaa hyvin värikkäitä esineitä.


Vastapainoksi huoneen kaksi muuta seinää maalattiin valkoisiksi.


Arkkitehdin mukaan hän ei halunnut alleviivata tilan eri elementtejä, vaan pikemminkin muodostaa niiden kesken dialogia. Talon toisessa kerroksessa toimii katseenvangitsijana korkea kirjahylly, joka erottaa lukunurkkauksen oleskelutilasta.


Sisustuksessa näkyy hyvin myös asukasperheen mieltymykset ja harrastukset.


Perheen eräs suuri intohimo on kokkaaminen, joten ravintolatasoinen laitteisto on keittiössä kaiketi kohdallaan.


Keittiön kaikki pinnat, valkoisia yläkaappeja lukuunottamatta ovat ruostumattomasta teräksestä. Keittiön valmistaja on liettualainen Gastrotechnika.


Perheen toinen suuri harrastus, matkustaminen, näkyy tilassa eksoottisina huonekaluina ja tekstiileinä.


Jykevä Magisin ruokapöytä sointuu hyvin yhteen eksoottisten tuolien kanssa. Mustat riippuvalaisimet ovat yhtä aikaa moderneja ja eksoottisia. Kuten koko talon sisustuskin.

 

Linnunpönttöä tai käkikelloa muistuttava Bird Hut -retkeilymaja sijaitsee Kanadan Brittiläisessä Kolumbiassa Windermeren kylän lähettyvillä olevassa metsässä. Hauskannäköinen retkeilymaja tarjoaa yösijan kahdelle hengelle sekä lukuisille paikallisille lintulajeille.


Majan suunnittelija ja rakentaja on kanadalainen Studionorth-toimisto. Rakennuksen muodon ja materiaalivalintojen lähtökohtana oli se, että majan piti mahdollistaa pesimispaikka erilaisille lintulajeille. Samalla tavalla, kuten linnut rakentavat pesiään, käyttivät arkkitehdit Bird Hut -majan rakentamiseen lähiympäristöstä löytyviä materiaaleja.


Bird Hut nousee jaloillaan maanpinnasta korkeammalle. Sisäänkäynti majaan tapahtuu tikkaiden kautta, jotka johtavat pienelle etuoven edessä olevalle terassille. Kivipolku vie majalta luonnonlähteelle ja nuotiopaikalle. 


Ristikkäin asetetut orret, joihin maja nojaa, ovat peräisin lähettyvillä olevasta metsästä, joka kärsi hiljattain tulipalosta. Majaan vievien tikkaiden materiaalina on käytetty vanhan mökin terassin lautoja. Rakennuksen toinen pääty on päällystetty erikokoisilla seetripuupaanuilla, joissa on erikokoisia aukkoja lintujen pesäpönttöjä varten.


Pesäpöntöt majan sisältä katsottuna. Pesäpönttöjen sijoittelussa arkkitehdit huomioivat eri lintulajien pesimistottumukset. Esimerkiksi amerikanpalokärki on kookas lintu, joka etsii pesimispaikan noin 4,5–7,5 metrin korkeudelta maanpinnasta, kun taas pieni kerttu pesii noin 2,7 metrin korkeudella maanpinnasta. Bird Hut -majassa onkin erikokoisia pönttöjä erikokoisine sisäänpääsyaukkoineen sijoitettuna eri korkeuksille vastatakseen lintujen erilaisiin pesimistottumuksiin.


Jotta Bird Hutissa ollessa syntyisi tunne puun latvassa olemisesta, on kattomateriaalina käytetty läpinäkyvää polykarbonaattia. Tämä toimii myös passiivisena lämmittimenä – maja lämpenee kuin kasvihuone auringon paistaessa.


Majan passiivinen ilmanvaihto tapahtuu rakennuksen molemmissa päissä olevien pyöreiden ikkunoiden kautta. Kuvassa ulko-ovi.

 

Ovi sisältäpäin katsottuna.


Lintujen ja ihmisten lisäksi majassa viihtyy myös koira ja arkkitehtien mukaan Bird Hut on avoinna myös kaikille muille uteliaille metsän otuksille.


Bird Hut tunnelmallisessa iltavalaistuksessa.